Wiśnie na sok, wino może destylat.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Wiśnie na sok, wino może destylat.

Post autor: laurentp » 2016-07-09, 07:15

Hej,
do tej pory traktowałem wiśnie "metodą słoneczną" -> przesypać cukrem i wystawić na słońce. Jak wyleci sok (a nie zacznie się lub prawie nie fermentacja), zlać, pasteryzować.
Do pozostałości dodać cukru i wody, ew drożdże i wiooo na winko.

Nie mam szklarni, więc słoje grzałem w samochodzie ;|

Czy ktoś z kolegów miałby pomysł, jak szybciej / przyjemniej uzyskać sok i wino (a ewentualnie coś do rzucenia na kolumnę, w "3 rzucie")?

[prasa?, enzymy? etc?]

Z soku mógłbym zrezygnować... (jakby się nie dało inaczej).
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-07-09, 09:15

Jeżeli oddzielisz sok i do wytłoków dodasz wody i cukru to uzyskasz zwykłą cukrówkę z lekką nutką owocówki. Ja nastawiłem wiśnie na kirsch bez dodatku cukru i wody. Rozgniecione jedynie i z dodatkiem drożdży. Fermentacja ruszyła, a co z tego wyjdzie to się zobaczy.
Róbmy Swoje

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-07-09, 09:22

Terni drylowałeś czy wszystkie owoce poszły z pestką?
Ryby łowię.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-07-09, 09:41

Wszystkie poszły do beczki z pestkami. Podobno kirsch uzyskuje właśnie z pestek ten charakterystyczny smaczek i aromat. Z pestkami też planuję destylację. Na gęsto.
Róbmy Swoje

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2016-07-09, 09:49

terni pisze:Jeżeli oddzielisz sok i do wytłoków dodasz wody i cukru...
To otrzymam wino.
Jak w słonecznej, nie wszystko się oddzieli.

Tylko koszt praski ~290zł trochę bee.
Zamiast na słońce do prasy (ok) ale potem tylko wino?
Fakt, że po winie te wiśnie "zmęczone i zapadnięte" są.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2016-07-09, 10:59

Ja tak robię.
Wsypujesz wiśnie do beczki lub fermentatora z pokrywą i rurką fermentacyjną. Miksujesz wiertarką z użyciem mieszadła nierdzewnego lub malowanego proszkowo (do farb). Dodajesz enzym (pektolaza, rothapec i.t.p.) i drożdże. Na wino dedykowane do win n.p. Cherry Zamojskich lub płynne z pewnego źródła. Na destylat dobre Bayanusy. Następnego dnia pożywka. Po 2-3 dniach cukier. Na destylat daję 1kg/10kg wiśni. Na wino 1/2 dawki zgodnej z wybranym typem wina (wytrawne, słodkie). Codziennie zatapiasz kożuch. Jak nie lubisz "pestkowego" posmaku to przed zatapianiem wsadzasz rękę do beki i z dna wyciągasz pestki.
Jak robisz wino to po zwolnieniu fermentacji ("bulgania") dodajesz resztę cukru. Na wino po 1-2 tygodniach filtrujesz (firanka, siatka przeciw owadom, worek filtracyjny od 98%, itp.) i do balonu. Ja podwieszam wypełniony worek nad fermentatorem i "wykręcam" z ugniataniem. Wychodzi jak spod prasy. Na destylat czekasz aż fermentacja ustanie (kożuch nie wypływa) i w zależności od kotła filtrujesz lub nie.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2016-07-09, 11:16

Szlumf pisze:Ja tak robię....
Dobra, powoli, zbawco:
- zbiornik 50+l od 98%, taki z uszami,

Ile kg wiśni do tego?
Ile (ewentualnie) cukru i wody?
[bo to JUŻ trzeba kupować]

Który enzym, jeśli stosować? (proporcje doczytam).

I jak potem na sok / wino / wiśniówkę?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2016-07-09, 12:59

Soku nie robię więc się nie wypowiem.
Do Twojego zbiornika bezpiecznie będzie ze 35-40kg wiśni. Enzym stosować. Wolę w płynie bo łatwiejsze dawkowanie. Na destylat wody nie dodaję. Wszystko rozpuszczam mieszadłem w beczce. Na wino drugą porcję cukru rozpuszczam w wodzie i delikatnie mieszając dolewam do nastawu. Dokładnych ilości wody i cukru Ci nie podam bo jak już pisałem zależy jakie wino chcesz uzyskać, jak kwaśne wiśnie zdobyłeś itp. Raczej celuj w wytrawne bo zawsze możesz dosłodzić.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-07-09, 16:23

Szlumf pisze:....... Raczej celuj w wytrawne bo zawsze możesz dosłodzić.
A ja bym celował w słodkie, mniej wówczas trzeba rozwadniać sok. W winie słodkim, kwasy mogą być na wyższym poziomie.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości