Baling poniżej 0 a dalej pracuje

sjurek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2015-11-24, 13:44

Baling poniżej 0 a dalej pracuje

Post autor: sjurek » 2016-09-09, 17:21

Nastawiłem 30kg cukru+woda+3x Alcotec 48 turbo pure, w sumie 95l nastawu.
Po tygodniu baling zero. Zlane do klarowania z bentonitem, nastaw zaczął "buzować" i tak już 2 dni. Baling teraz ok -3 Wcześniej dawałem 26kg i było ok.
Co robić? Jutro wypadałoby puszczać :(
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sjurek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2016-09-09, 17:52

Powinno być -4blg to jest dopiero koniec.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-09-09, 18:08

Blg różnie kończy, zdarza się że zostanie na plusie. Koniec jest raczej kiedy zaczyna się lekko klarować od góry-choć czasem też nie chce się klarować, ale to rzadkość.

sjurek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2015-11-24, 13:44

Post autor: sjurek » 2016-09-09, 18:16

Można to puścić?

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-09-09, 18:37

Oczywiście że można, tylko trzeba liczyć się ze stratą. Skoro czas nagli to gotuj, też kiedyś gotowałem chyba jeszcze lekko pracujący nastaw i wszystko było ok.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-09-09, 18:45

Warto też przed destylacją wiertarką z mieszadłem trochę się pobawić, odgazować, jeśli nastaw jeszcze lekko pracuje, taki nagazowany potrafi wyjść z kega przy mocnym grzaniu.

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2016-09-09, 21:44

Pirat pisze:Blg różnie kończy, zdarza się że zostanie na plusie. Koniec jest raczej kiedy zaczyna się lekko klarować od góry-choć czasem też nie chce się klarować, ale to rzadkość.
Masz rację, ale kolega ma już -3 wiec do -4 dojedzie w tym wypadku. Raczej.

sjurek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2015-11-24, 13:44

Post autor: sjurek » 2016-09-15, 22:28

No i powtórka z rozrywki.
Tym razem 28kg cukru+woda+3x Alcotec 48 turbo pure, w sumie 95l nastawu.
Po tygodniu baling -3 (środa) dziś piątek i dalej gazuje. O co tu chodzi? Cukier zeżarty a nastaw pracuje. Wcześniej dawałem 26kg i do 5 dni było ok i się klarowało a teraz takie cyrki.

Macie jakiś pomysł?

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2016-09-15, 23:07

Robisz mocne nastawy więc blg powinien zejść do -5 czy nawet -6 bo alkohol ma dużo mniejszą gęstość od wody. Może któryś kolega dysponuje odpowiednią tabela lub przelicznikiem.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-09-15, 23:09

Jak na mój gust za dużo cukru:
w sumie 95l nastawu
, stara sprawdzona metoda mówi: 12 kg cukru i 40 l wody + paka drożdżaków.
U Ciebie jest zawyżony cukier i stąd bąbelkowanie, po prostu niedobitki dają znać o sobie.
Mnie się nie chce ale Ty możesz obliczyć sobie BLG startowe, na 99% będzie za wysokie.
Jak powiada nasz stary gawędziarz erotoman magas : "Ja tam się nie znam ale czytałem o takich przypadkach w książkach" :twisted:
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości