Klarowanie cukrowki
Klarowanie cukrowki
Mam do was pytanie. Czy po zakonczeniu fermentacji cukrowki, nastaw powinien znajdowac sie pozniej w chlodniejszym miejscu? Czy powinienem w tym czasie sciagnac rurke fermentacyjna aby do zacieru dostalo sie powietrze? Czy moge mikserem napowietrzyc nastaw?
dzieki
dzieki
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez paciuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Wystarczy wiertarka mieszadło i dobrze wymieszać by dwutlenek węgla szybciej odgazował.
Można tak jak wspomniał kolega, ściągnąć z nad osadu, ja bynajmniej tylko mieszam i to wystarcza. Po wymieszaniu daj do chłodnego miejsca lub eksmituj na noc.
Zastanawiam się tylko jak żeś to zrobił że zrobiłeś nastaw a wyszedł ci zacier, zdolny jesteś
Można tak jak wspomniał kolega, ściągnąć z nad osadu, ja bynajmniej tylko mieszam i to wystarcza. Po wymieszaniu daj do chłodnego miejsca lub eksmituj na noc.
Zastanawiam się tylko jak żeś to zrobił że zrobiłeś nastaw a wyszedł ci zacier, zdolny jesteś
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Pomylily mi sie pojecia, wiadomo ze o nastaw chodzi. Koledzy a co z tym dostepem powietrza?
Gdzies kiedys wyczytalem, ze ludzie wystawiaja w polsce w okresie zimowym nastaw lub zacier (nie pamietam co to bylo) na balkon a z beczki sciagaja wieko i zakrywaja gore tylko pielucha.
Powiedzcie czy do klarowania nastawu dopuscic powietrze czy zostawic tak jak do fermentacji?
Srodki klarujace uzywam.
Gdzies kiedys wyczytalem, ze ludzie wystawiaja w polsce w okresie zimowym nastaw lub zacier (nie pamietam co to bylo) na balkon a z beczki sciagaja wieko i zakrywaja gore tylko pielucha.
Powiedzcie czy do klarowania nastawu dopuscic powietrze czy zostawic tak jak do fermentacji?
Srodki klarujace uzywam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez paciuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz problem z czytaniem? Czy czasem by obczytać temat na forum?
Jeśli opisałem co należy zrobić to po kiego grzyba nadal głupio pytasz? Zrób jak opisałem, przykryj ściereczką przed octówkami, dokonaj eksmisji na noc od i wszystko.
Resztę to sobie doczytaj na forum, temat wałkowany do znudzenia
Jeśli opisałem co należy zrobić to po kiego grzyba nadal głupio pytasz? Zrób jak opisałem, przykryj ściereczką przed octówkami, dokonaj eksmisji na noc od i wszystko.
Resztę to sobie doczytaj na forum, temat wałkowany do znudzenia
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Wszystko odwrotnie. Dostęp powietrza po fermentacji to zło, rurka jest niepotrzebna gdy jest fermentacja, bo gazy wydobywające chronią, bardziej potrzebna na koniec fermentacji. Poczekaj aż się sklaruje z rurką, wystawia się na zimno, by szybciej się sklarowało. Po sklarowaniu ściągnij znad osadu, jak nie możesz destylować, to zalej do balona i znów załóż rurkę, szkoła winiarska każe zlać wino do mniejszego fermentatora, by był prawie pełny przy cichej fermentacji,własnie po to by był jak najmniejszy styk z powietrzem, ale to wszystko gdy nie możesz destylować po fermentacji.
I byc tu mądry
@franta nie pisales mi wczesniej abym przykryl sciereczka
Ja jestem totalny laik w tych tematach wiec tak ciezko tobie napisac czy powietrze mam dopuscic do baniaka czy nie.
@magas sciagac nie musze poniewaz mam kranik na dole beczki. Nastaw robie na turbo drożdżach 48 godzin wiec jak mam rurki fermentacyjnej nie dawac.
Tak czy siak dzieki koledzy za podpowiedzi i czekam nadal co zrobic z tym powietrzem przy klarowaniu bo rozne odpowiedzi padly.
@franta nie pisales mi wczesniej abym przykryl sciereczka
Ja jestem totalny laik w tych tematach wiec tak ciezko tobie napisac czy powietrze mam dopuscic do baniaka czy nie.
@magas sciagac nie musze poniewaz mam kranik na dole beczki. Nastaw robie na turbo drożdżach 48 godzin wiec jak mam rurki fermentacyjnej nie dawac.
Tak czy siak dzieki koledzy za podpowiedzi i czekam nadal co zrobic z tym powietrzem przy klarowaniu bo rozne odpowiedzi padly.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez paciuk, łącznie zmieniany 1 raz.
A to Sorry za złe zrozumienie twojego posta , byłem pewien że odpisałeś na mój post.
Wiktor kolejnym razem choć zacytuj do kogo to odniesienie
paciuk zacznij wreszcie czytać ze zrozumieniem
Wiktor kolejnym razem choć zacytuj do kogo to odniesienie
paciuk zacznij wreszcie czytać ze zrozumieniem
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
To też jest ściąganie jakby nie patrzeć.paciuk pisze:@magas sciagac nie musze poniewaz mam kranik na dole beczki.
Powtórzę jeszcze raz.paciuk pisze:Nastaw robie na turbo drożdżach 48 godzin wiec jak mam rurki fermentacyjnej nie dawac.
tak czy siak dzieki koledzy za podpowiedzi i czekam nadal co zrobic z tym powietrzem przy klarowaniu bo rozne odpowiedzi padly
Po zakończeniu fermentacji "ściągnij" płyn (może być kranikiem na dole beczki) z nad martwych drożdży i poddaj go procesowi klarowania grawitacyjnego bądź przy użyciu dowolnego środka klarującego. Tak czy owak musisz go jeszcze dobrze odgazować poprzez intensywne mieszanie i im niższa temperatura tym szybsze klarowanie. Ponieważ teraz mamy apogeum inwazji muszek owocówek to pojemnik należy właśnie zabezpieczyć w dowolny sposób przed tymi małymi padalcami.
To jest niezły tekst nie taki jak mierzenie blg na bulgnięcia/minutę, ale też dobry. Możesz dawać rurkę, choć mało kto to robi, gaz i tak chroni wszystko, a z rurki tak szybka fermentacja wodę wydmuchuje i wydaje ciekawy dźwięk, przy szklanych dymionach przez rurkę można nawet stracić dymion.paciuk pisze: Nastaw robie na turbo drożdżach 48 godzin wiec jak mam rurki fermentacyjnej nie dawac.
Dobra ja idę się napić, bo tak jak w moim podpisie już tu nie wyrabiam. Szkoda naszego czasu jeśli tak ma wyglądać prowokacja paciuka coś niby czytał a dalej wali .........
Idziecie ze mną?
Idziecie ze mną?
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Muszek owocowek w Irlandii nie ma o tej porze.
Ja tylko prosze caly czas o jedną konkretną odpowiedż. Powietrze mam dopuscic przy klarowaniu czy nie?
Prosze o odpowiedż TAK lub NIE i bedzie wszystko jasne dla mnie.
Apropo rurki fermentacyjnej,skoro piszecie ,ze po nastawieniu swieżego nastawu z cukrowki nie dawac jej odrazu to napiszczcie mi prosze kiedy ją wstawić przy drożdżach 48turbo.
Dzieki koledzy jeszcze raz
Ja jestem dobry w innych sprawach wiec kolega też by tak pisał do mnie jako zielony prosząc o pomoc.
Forum w koncu jest od tego aby pytac.
Ja tylko prosze caly czas o jedną konkretną odpowiedż. Powietrze mam dopuscic przy klarowaniu czy nie?
Prosze o odpowiedż TAK lub NIE i bedzie wszystko jasne dla mnie.
Apropo rurki fermentacyjnej,skoro piszecie ,ze po nastawieniu swieżego nastawu z cukrowki nie dawac jej odrazu to napiszczcie mi prosze kiedy ją wstawić przy drożdżach 48turbo.
Dzieki koledzy jeszcze raz
Ja jestem dobry w innych sprawach wiec kolega też by tak pisał do mnie jako zielony prosząc o pomoc.
Forum w koncu jest od tego aby pytac.
Ostatnio zmieniony 2016-09-23, 23:56 przez paciuk, łącznie zmieniany 2 razy.
I tu się mylisz kolego, forum jest od zdobywania wiedzy, a to forum promuje zdobywanie wiedzy czytając jego zasoby.paciuk pisze:....Forum w koncu jest od tego aby pytac.
Wyobraź sobie że było tu takich na pęczki co pisali że jesteśmy jak dupa od srania żeby odpowiadać na wszystkie durne zapytania "świeżaków", i powiem Ci że tak było do czasu.
Ale teraz kiedy większość spraw została rozwiązana i podana na forum pozostaje tylko czytać i zdobywać niezbędną wiedzę.
Tu jest praktycznie wszystko, trzeba tylko chęci żeby to znaleźć i nie ma usprawiedliwienie że Ty akurat mieszkasz "gdzieśtam" i tam nie ma meszek.
Jeżeli chodzi o mnie to mnie to lotto czy dasz czy nie, powietrze i tak będzieJa tylko prosze caly czas o jedną konkretną odpowiedż. Powietrze mam dopuscic przy klarowaniu czy nie?
Najważniejsze żeby się sklarowało.
czytam nie pytam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 57 gości