Gęste jabłko
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Odkwaszanie ma wpływ na skład przedgonów, które musi pokonać kolumna.
Pożywka to sole i witaminy urozmaicające pokarm, którym są cukry proste. Te w owocach oszczędzamy dla wytwarzania alkoholu. Drożdże tak są "wytresowane" laboratoryjnie, że do rozmnażania wyjadają sacharozę.
Pożywka to sole i witaminy urozmaicające pokarm, którym są cukry proste. Te w owocach oszczędzamy dla wytwarzania alkoholu. Drożdże tak są "wytresowane" laboratoryjnie, że do rozmnażania wyjadają sacharozę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepraszam krzysztof1021, nie doczytałem, że szukasz sposobu jak destylować gęste, bo masz grzałki, coś pomyliłem i myślałem, ze chcesz swój pierwszy sprzęt kupić. Nic to nie ma wspólnego, ale gotowałem w pracy kawy na pisaku, tygielki układało się na warstwie piasku, by kawa bardzo powoli się zaparzała, dodam tylko, że kawę sypało się do zimnej wody i ona w ten sposób powoli się zaparzała, nie chodziło o przypalenie, lub nie, a o zwolnienie samego procesu.
To trzeba kupić taki sprzęt, by można było go później rozbudowywać, a nie szukać kupca i sprzedawać za pół ceny, by później kupić kolejny 300% drożej niż się sprzedało poprzedni. Niech tak sprzedawcy dostosują, byś mógł dziś kupić keg z chłodnicą, ale tak by później można było w to wmontowywać kolejne segmenty, np wkręcić grzałki i wykręcić gdy chcesz na gazie wsadzić w gar z solanką. By można było to wszystko w górę rozbudowywać i byś nie musiał nic wyrzucać, nie jestem producentem maszyn, niech oni nad tym myślą, bo tędy droga.
Z tym odkwaszaniem nastawu należy trochę zważać. Szczególnie, jeżeli używany jest miedziany sprzęt a do nastawu była dodawana pożywka. Wydzielający się wtedy amoniak może pokryć miedź czarnym błotem.
W takim wypadku (pożywka i kwaśny nastaw, kwasowość lotna, czyli ocet) lepiej odkwaszać przed drugim odpędem. Najlepiej miareczkując uprzednio, aby nie przesadzić z sodą czy węglanem.
W takim wypadku (pożywka i kwaśny nastaw, kwasowość lotna, czyli ocet) lepiej odkwaszać przed drugim odpędem. Najlepiej miareczkując uprzednio, aby nie przesadzić z sodą czy węglanem.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
- krzysztof1021
- 20%
- Posty: 23
- Rejestracja: 2012-07-13, 12:11
Nie ma za co. Sprzęt mam już od dawna Aabratka z jedną rurą 140 cm a drugą krótką 80 cm w połowie wypełnioną miedzią do owocówek właśnie. Problem w tym, że grzanie elektryczne, a jak napisałem w pierwszym poście pierwszy raz mi się zdarzyło, że na prasie nie mogę odcisnąć rzadkiego. Dlatego dokupię ten szybkowar i spróbuję njpierw grzać bezpośrednio małym gazem, a jak nie pójdzie to szybkowar do gara z wodą. Dopiero to co uzyskam na krótką kolumnę. Pzdr.magas pisze:Przepraszam krzysztof1021, nie doczytałem, że szukasz sposobu jak destylować gęste, bo masz grzałki, coś pomyliłem i myślałem, ze chcesz swój pierwszy sprzęt kupić.
Ostatnio zmieniony 2016-10-03, 20:49 przez krzysztof1021, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość