Gęste jabłko
- krzysztof1021
- 20%
- Posty: 23
- Rejestracja: 2012-07-13, 12:11
Gęste jabłko
Zostałem obdarowany 80 kg jabłek ze starej jabłoni nie wiem jaka nazwa. Potraktowałem mieszadłem z dodatkiem pektopolu, 5 kg cukru i wody tylko tyle, żeby ten cukier rozpuścić. Teraz po ok. miesiącu mam ok 60 litrów gęstego musu jabłkowego i zero cieczy. Zdarzyło mi się to po raz pierwszy. Kilkukrotnie robiłem jabłko i zawsze mogłem to odcisnąć w worku i prasie do owoców. Teraz nie ma na to szans. Z uwagi, że grzeję grzałkami czy jest jakaś możliwość żeby to upłynnić i wycisnąć w prasie koszowej? Dużo pracy kosztowało i szkoda mi to wyrzucić.
Miałem to samo z papierówką w tym roku. Powiesiłem na noc w worku by obciekło i potem wyciskałem najpierw ręcznie metodą ugniatania i kręcenia a w końcu prasą. Wytłoki były jeszcze dość mokre ale straciłem cierpliwość. Jeszcze nie destylowałem ale to co ściekło to dość rzadki mus i myślę, że grzałki na 1/4 mocy tego nie przypalą. Łączę 2 po 2000W w szereg a trzecia 2000W idzie przez regulator.
Gdy robiłem winka, to takie akcje miałem gdy zbyt mocno przykładałem się do rozdrabniania jabłek, gdy robiłem na odpierd.l to nie było problemu, potem gdzieś przeczytałem, by jabłka nie rozdrabniać mocno, to fajnie sok puszczają. Jeszcze jedna sprawa, sok z jabłek jak się fermentuje, to od takiego winka głowa nie boli, jak się fermentuje w miazdze, to po takim winku głowa jak stodoła, czyli gdy fermentujemy jabłka w miazdze należy odebrać więcej przedgonu .
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Odkwaszanie poprawia jakość owocowego nastawu doczyszczając przedgony, a w efekcie poprawiając jakość organoleptyczną destylatu. Ma to szczególne znaczenie przy fermentacji na dzikusach bez dodawania drożdży. Dotyczy to wszystkich owoców.
Problem w częściowo rozwiązują nowoczesne drożdże dedykowane do owoców znane z ofert.
Ważny jest dodatek cukru 1kg/10 kg owoców głównie jako pokarm dla szybkiego rozwoju drożdży.
Przewaga fermentacji alkoholowej zatrzymuje fermentacje octowe gnilne itp
Na bułgarskim filmie widać odkwaszanie przez dodatek sody spożywczej i mieszanie.
Problem w częściowo rozwiązują nowoczesne drożdże dedykowane do owoców znane z ofert.
Ważny jest dodatek cukru 1kg/10 kg owoców głównie jako pokarm dla szybkiego rozwoju drożdży.
Przewaga fermentacji alkoholowej zatrzymuje fermentacje octowe gnilne itp
Na bułgarskim filmie widać odkwaszanie przez dodatek sody spożywczej i mieszanie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysztof1021
- 20%
- Posty: 23
- Rejestracja: 2012-07-13, 12:11
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Sprzęt do destylacji prostej owocówek wystarczający. Pracę pot stila usprawni połączenie zasyfonowanego odpływu odstojnika z kotłem/szybkowarem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
- krzysztof1021
- 20%
- Posty: 23
- Rejestracja: 2012-07-13, 12:11
Nie bardzo zrozumiałem o czym piszesz. Keg 30 z krótką rurą mam na grzałki. Szybkowar spróbuję grzać małym gazem, a jak to też będzie przypalać wsad to wsadzę szybkowar do gara 30 litrowego z wodą którego używam czasem do zacierania.magas pisze:Nie możesz ominąć szybkowar i zamiast niego krótka kolumna?
Rozumiem, że ma to znaczenie przy destylacji pot-stillowej na tradycyjnym sprzęcie?zbyszek1281 pisze:Odkwaszanie poprawia jakość owocowego nastawu doczyszczając przedgony,
Czy mając sprzęt "współczesny", odpowiednio skonfigurowany i potrafiący odseparować przedgony w sposób prawie doskonały - ma mimo wszystko sens odkwaszanie nastawów.
Czy tutaj się nie przejęzyczyłeś? Zawsze myślałem, że drożdże odżywiają się pożywką rozmnażając się przy dostępie tlenu.Ważny jest dodatek cukru 1kg/10 kg owoców głównie jako pokarm dla szybkiego rozwoju drożdży.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości