Strona 2 z 3

: 2016-10-02, 12:37
autor: zbyszek1281
Odkwaszanie ma wpływ na skład przedgonów, które musi pokonać kolumna.
Pożywka to sole i witaminy urozmaicające pokarm, którym są cukry proste. Te w owocach oszczędzamy dla wytwarzania alkoholu. Drożdże tak są "wytresowane" laboratoryjnie, że do rozmnażania wyjadają sacharozę.

: 2016-10-02, 15:10
autor: Szlumf
Krzysztof 1021.
Niedawno ktoś na którymś forum (sorry ale nie pamiętam kto i gdzie) opisywał grzanie gęstwy na gazie z warstwą piasku wsypaną na dno kotła. Osobiście nie próbowałem ale autor ręczy, że nic się nie przypala.

: 2016-10-02, 15:21
autor: magas
Przepraszam krzysztof1021, nie doczytałem, że szukasz sposobu jak destylować gęste, bo masz grzałki, coś pomyliłem i myślałem, ze chcesz swój pierwszy sprzęt kupić. Nic to nie ma wspólnego, ale gotowałem w pracy kawy na pisaku, tygielki układało się na warstwie piasku, by kawa bardzo powoli się zaparzała, dodam tylko, że kawę sypało się do zimnej wody i ona w ten sposób powoli się zaparzała, nie chodziło o przypalenie, lub nie, a o zwolnienie samego procesu.

: 2016-10-02, 16:21
autor: ogurek
magas pisze:, coś pomyliłem i myślałem, ze chcesz swój pierwszy sprzęt kupić.
Pierwszy sprzęt, właśnie do jabłek kupuję ja ;)

: 2016-10-02, 16:44
autor: magas
To trzeba kupić taki sprzęt, by można było go później rozbudowywać, a nie szukać kupca i sprzedawać za pół ceny, by później kupić kolejny 300% drożej niż się sprzedało poprzedni. Niech tak sprzedawcy dostosują, byś mógł dziś kupić keg z chłodnicą, ale tak by później można było w to wmontowywać kolejne segmenty, np wkręcić grzałki i wykręcić gdy chcesz na gazie wsadzić w gar z solanką. By można było to wszystko w górę rozbudowywać i byś nie musiał nic wyrzucać, nie jestem producentem maszyn, niech oni nad tym myślą, bo tędy droga.

: 2016-10-02, 19:42
autor: czytam
Z tym odkwaszaniem nastawu należy trochę zważać. Szczególnie, jeżeli używany jest miedziany sprzęt a do nastawu była dodawana pożywka. Wydzielający się wtedy amoniak może pokryć miedź czarnym błotem.
W takim wypadku (pożywka i kwaśny nastaw, kwasowość lotna, czyli ocet) lepiej odkwaszać przed drugim odpędem. Najlepiej miareczkując uprzednio, aby nie przesadzić z sodą czy węglanem.

: 2016-10-02, 20:53
autor: zbyszek1281
Na Bałkanach to głównie miedż i soda na początek. Tak to od wieków zobacz film z linku Ola :D

: 2016-10-02, 22:39
autor: janik
Zbyszku ciekawe rzeczy piszesz,ale jeśli byłbyś tak dobry to wrzuć tego linka ponieważ ostatnio nie wyrabiam z czasem (zbiór winogron i przetwarzanie) więc na forum jestem rzadko a jeszcze grzebać w zasobach .... :?
Pozdrawiam :) .

: 2016-10-02, 23:12
autor: zbyszko
Masz go na poprzedniej stronie.
OLO 69 pisze:https://www.youtube.com/watch?v=6MnXSFq9qfg

Zobaczcie od minuty 6:52

: 2016-10-02, 23:55
autor: janik
Dzięki Zbyszko :D . Nigdy nie byłem fanem ingerencji chemicznej w nastaw, ale może czas zmienić swoje nastawienie. :(

: 2016-10-03, 09:34
autor: czytam
Ale czy na Bałkanach dodają pożywki, w której jest DAP? Jest na tym i konkurencyjnym forum kilka postów pokazujących czarny, błotnisty nalot na miedzi po tego typu zabiegach oraz opis aromatu takiego trunku. Jak pisałem powyżej - dużo bezpieczniej odkwaszać przed drugą destylacją.

: 2016-10-03, 10:31
autor: krzysztof1021
magas pisze:Przepraszam krzysztof1021, nie doczytałem, że szukasz sposobu jak destylować gęste, bo masz grzałki, coś pomyliłem i myślałem, ze chcesz swój pierwszy sprzęt kupić.
Nie ma za co. Sprzęt mam już od dawna Aabratka z jedną rurą 140 cm a drugą krótką 80 cm w połowie wypełnioną miedzią do owocówek właśnie. Problem w tym, że grzanie elektryczne, a jak napisałem w pierwszym poście pierwszy raz mi się zdarzyło, że na prasie nie mogę odcisnąć rzadkiego. Dlatego dokupię ten szybkowar i spróbuję njpierw grzać bezpośrednio małym gazem, a jak nie pójdzie to szybkowar do gara z wodą. Dopiero to co uzyskam na krótką kolumnę. Pzdr.

: 2016-10-03, 10:41
autor: OLO 69
czytam pisze:dużo bezpieczniej odkwaszać przed drugą destylacją.
Tylko, że po pierwszej destylacji nigdy kwaśne nie jest. To co odkwaszać?

: 2016-10-03, 11:36
autor: czytam
Tak kategorycznie bym tego nie stwierdzał. Sprawdzałeś? Kwasowość lotna, to na przykład ocet i jego związki. Unosi się z parami i przechodzi do destylatu (destylacja prosta).

: 2016-10-03, 11:54
autor: OLO 69
Mierzyłem pH po jednokrotnej destylacji i zawsze było zasadowe. I to zarówno zacierów, nastawów owocowych jak i cukrówki.
Pzdr.