Drożdże Alcotec 23% Turbo - drożdże do nastawów na glukozie

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-10-18, 20:35

Daro1003 pisze:No i chyba spieprzyłem nastawy. Pewno za dużo glukozy za mało drożdży.
Raczej za dużo glukozy a za mało wody.
OLO 69

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-18, 21:15

Ja teraz zrobiłem w 30l pojemniku 10kg glukozy plus 90g Black Label. Rozprawiły się wzorcowo do -4Blg w 5 dni :banan . Następna próba będzie z taką samą ilością glukozy i 80g drożdży.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-10-18, 21:19

Więc co teraz koledzy radzicie zrobić z tymi nastawami?

Się mi doświadczeń zachciało...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Keg 100l grzanie elektryczne 2 grzałki po 3x2KW
Bufor stabilizujący wypełnienie - sprężynki miedziane
Kolumna Aabratek 70mm z OLM - wypełnienie sprężynki nierdzewne

Specjalizacja: montaż systemów alarmowych.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-18, 21:26

A jakie masz Blg i temperaturę w poszczególnych pojemnikach :?:

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-10-18, 21:33

Tak po 21 stopni całkowicie cukromierz się wynurza.

Dosypałem dziś Alcotec24 do pojemników 25l po 50g do 50l 100g podczas dosypywania i mieszania nastawy się burzyły lecz później ustało pozostało delikatne gazowanie jak wcześniej. Co robić czekać? Czy zlać wszystko do beki 220l i dolać wody zaszczepić ponownie drożdżami.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Keg 100l grzanie elektryczne 2 grzałki po 3x2KW
Bufor stabilizujący wypełnienie - sprężynki miedziane
Kolumna Aabratek 70mm z OLM - wypełnienie sprężynki nierdzewne

Specjalizacja: montaż systemów alarmowych.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-18, 21:36

Ale co to znaczy, że całkowicie wynurza się :!: Nie umiesz odczytać ile wskazuje :?:

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-10-18, 21:37

Odczytam jutro pojemniki mam w innym budynku.
Tak wynurza się i jest przed skalą. Jutro sprawdzę od ilu się zaczyna skala.
Keg 100l grzanie elektryczne 2 grzałki po 3x2KW
Bufor stabilizujący wypełnienie - sprężynki miedziane
Kolumna Aabratek 70mm z OLM - wypełnienie sprężynki nierdzewne

Specjalizacja: montaż systemów alarmowych.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-18, 21:40

To chyba zrobiłeś syrop :shock: a nie nastaw. Takiego syropu to żadne drożdże nie będą miały ochoty zeżreć :!:

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-10-18, 21:50

Daro1003 pisze:Tak po 21 stopni całkowicie cukromierz się wynurza.

Dosypałem dziś Alcotec24 do pojemników 25l po 50g do 50l 100g podczas dosypywania i mieszania nastawy się burzyły lecz później ustało pozostało delikatne gazowanie jak wcześniej. Co robić czekać? Czy zlać wszystko do beki 220l i dolać wody zaszczepić ponownie drożdżami.
Zlej to wszystko do beki, dodaj wody do wartości 21-22 Blg tak by nastaw miał od 24-27*C, dobrze wymieszaj i powinno ruszyć bez problemu - warunek zrób to dziś,

jeśli zrobisz to jutro to może się to nie udać lecz poczekaj jakiś czas jak będziesz dodawał kolejna porcję drożdży bo być może da rady ruszyć.
Ostatnio zmieniony 2016-10-18, 21:56 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
kamilpl82
40%
40%
Posty: 93
Rejestracja: 2015-12-23, 17:55
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: kamilpl82 » 2016-10-18, 21:55

Nie wiem jaką objętość ma glukoza po rozpuszczeniu w wodzie, ale porównam to do cukru. Więc jeżeli kolega dał 20kg glukozy, czyli teoretycznie daje nam to 12L, czyli na wode zostaje 38L. Więc wychodzi na to że stosunek wody do glukozy wynosi 1,9L wody/1kg glukozy. czyli syrop. Ja przy cukrze stosuje przelicznik 1kg cukru na 3,125L wody. Jeżeli się mylę proszę o poprawienie.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-10-19, 12:49

Nastawy mają powyżej 25blg bo się już skala kończy.
Ten na drożdżach Alcotec 23% Turbo się pieni i ma 20blg czyli powoli sobie pracuje. Pozostałe mają ponad 25blg jeden jakieś 23blg.
Ze zlaniem mam problem ponieważ beczkę 220L mam zajętą w niej mam nastaw który obecnie ma jakieś +2blg czyli lada dzień będzie gotowy do zlania i klarowania więc beczka się zwolni.
Keg 100l grzanie elektryczne 2 grzałki po 3x2KW
Bufor stabilizujący wypełnienie - sprężynki miedziane
Kolumna Aabratek 70mm z OLM - wypełnienie sprężynki nierdzewne

Specjalizacja: montaż systemów alarmowych.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-19, 13:23

To w takim razie rada na przyszłość. Mierz Blg przed dodaniem drożdży i staraj się nie przekraczać 25 dla glukozy. W tej chwili jak nastawy pracują to poczekaj aż przestaną. Dopiero po tym można coś powiedzieć co robić dalej. Na pewno drożdże zjedzą tyle glukozy do momentu aż wytworzony alkohol nie pozwoli na więcej.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-10-19, 17:08

Rozcieńczył bym wodą. Ułatwi to pracę drożdżom a i później nie będzie taka wysoka zawartość alko żeby je na finiszu zabić.
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-19, 18:21

Też tak można zrobić tylko trzeba mieć puste pojemniki do takiego zabiegu.

Jamnick
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-20, 18:49

Post autor: Jamnick » 2016-11-20, 19:38

Szkoda tej glukozy ;/ Jak robiłem wysoko stężone nastawy to sypałem cukier na raty, a jak widziałem że drożdże nie dają rady to dolewałem wody. Aczkolwiek nigdy nie zdarzyło mi się zrobić takiego ulepku, trzeba mieć szacunek do naszych szarych przyjaciół.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości