Kipiący gilowaty wulkan..

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Kipiący gilowaty wulkan..

Post autor: duureex » 2016-10-06, 20:49

Witam.
Mam kipiący problem i nie wiem co mam z nim zrobić, pierwszy raz mi się takie coś przydarzyło.
Zrobiłem nastaw w poniedziałek rano w beczce 30l, 8kg cukru + 25l wody + Black Label temp. pokojowa.
Jak to bywało zawsze początek fermentacji burzliwy, we wtorek zaczęło trochę kipieć. ale w środę zalało mi pół kuchni, a najdziwniejsze jest to ze to co wyleci nie jest normalnie ciekłe tylko jakieś GLUTY tak jakby to było białko z jajka. Dziś powtórka z rozrywki jestem w pracy a żona wysyła mi zdjęcie ulanej całej beczki i zalanej kuchni i oczywista sprawa że nie było miłego podpisu pod zdjęciem. Beczka od wtorku nie jest przykryta, i cały czas się wylewa wygląda to jak wulkan ciągle aktywny.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-06, 20:55

Nie mam pojęcia co to może być :nie_wiem ale wygląda mi to na coś w rodzaju mąki dodanej do nastawu. Czy aby żonka nie lubi Twojego hobby :?: :mrgreen:

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-10-06, 21:03

Dodaj 3-4 kapsułki Espumisanu rozpuszczone w ciepłej wodzie, wlej i wymieszaj.
Możesz również zastosować 2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszane w ciepłej wodzie, wlać i wymieszać, powinno pomóc - natomiast całą resztą będziesz się martwił później.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2016-10-06, 21:19

drgranatt pisze:Czy aby żonka nie lubi Twojego hobby :?: :mrgreen:
Na początku jej przeszkadzało trochę ale to było dawno i nie prawda, teraz to już przywykła do tego jak ja do niej :D
Mąki nie dawałem.
A czy może być wina cukru?

@franta
O co Ci chodzi z tym ''reszta będziesz się martwił później''?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-06, 21:26

Też w pierwszej chwili pomyślałem o cukrze, no ale co niby w nim by miało być oprócz samej sacharozy :nie_wiem

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-10-06, 21:31

Jeśli będzie coś nie tak po fermentacji to pozostaje biały mumin, zostańmy narazie dobrych myśli.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6989
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-10-06, 21:49

Cukier np z Ukrainy trafia czasem do nas i jest przepakowywany, a tam są jakieś dodatki, chodzi o podatek, nie wiem dokładnie jaki podatek, ale cukier bez dodatków np 23% Vat, a z jakimś dodatkiem zmienia mu kategorię i 3%vat, ja nie wiem jak tam jest dokładnie, jakie dodatki muszą być i czy to mogło by być powodem kipiących farfocli.

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2016-10-06, 22:03

Pytam o cukier ponieważ tydzień temu nastawiłem taki sam nastaw, te same drożdże ale cukier Królewski, a to kipiące to cukier ze STONKI promocyjny za 2,5...
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-10-07, 00:01

Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2016-10-08, 20:19

No to dziś wylałem nie jedną ale dwie beczki po 30l, kolor i konsystencją zacieru przypominała ''krochmal''.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-08, 20:33

Pierwszy raz słyszę o takich cyrkach z nastawem cukrowym. Cudów nie ma. Albo ktoś z domowników czegoś dosypał albo w cukrze było jakieś gówno. Wiadomo jak to jest z tymi promocjami :mrgreen:
Ja nie miałem nigdy takich przypadków :!:

Pytanko: a czy przed każdym nastawem myjesz pojemnik :?:

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2016-10-08, 21:20

Nikt mi niczego nie dosypał na pewno.
Co do mycia to po każdym nastawie myje beczki, do tego jeszcze przemywam przedgonem i znów przepłukuje wodą i dopiero nalewam wodę na nastaw.
Ktoś mi powiedział że właśnie cukier mógł być jakiś trefny z tej promocji ''STONKI".
Czy to może być że w cukrze była fruktoza??
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-10-08, 21:25

Fruktoza to cukier prosty, owocowy. I do tego znacznie droższy od sacharozy. Każda cząsteczka cukru, zawiera w sobie właśnie cząstkę fruktozy i glukozy. Myslę że drożdże szybciej by się uparały z fruktozą, niż ze zwykłym cukrem.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2016-10-09, 08:40

No to ja już nie wiem jaka mogła by być przyczyna, że zrobił się kisiel.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-10-09, 13:50

Na przyszłość gdy będziesz miał podobny przypadek, spróbuj dodać do beczki 30 litrowej łyżeczkę czubatą kwasku cytrynowego i dobrze zamieszać.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości