Przymusowy postój na poziomie 5 blg

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2016-11-22, 12:27

A ja bym to zrobił inaczej. Tak jak w przypadku zastojałych nastawów owocowych robię nowy nastaw na świeżych owocach a po paru dniach jak praca wre po trochu dolewam tego który nie wypracował cukru np po 3L dziennie. Jeśli oczywiście masz puste beczki. Lub podziel nastaw na pół, przelej do dwóch beczek, dodaj samej wody w ilości np. połowy pierwotnego nastawu i zobaczymy czy ruszy. Jak ruszą to jeszcze podsyp im proporcjonalnie cukru to będziesz miał dwa nowe nastawy, tylko w tym wypadku mniej cukru bym dał, żeby znów się nie przegrzały. Zrób po prostu fermentacje "odwrotną". Z tego co masz nie zrobisz restartu, za dużo procent. Zacznij od małego nowego nastawu i dolewaj starego.

Kargul
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2016-10-21, 17:10

Post autor: Kargul » 2016-11-27, 12:01

Ja bym zrobił tak, jak kolega wyżej, tj. podzielić nastaw, dolać wody, cukru i pożywki. Jak nie ruszy, to zaszczepić bayanusami. Aczkolwiek pomysł z nowym nastawem i stopniowym dolewaniem poprzedniego też wydaje się ciekawy. Jednak przy dużych nastawach lepiej używać większych paczek, np. Coobra Mega Pack albo Alcotec Mega Pack - nie nagrzewają się i temperatura nie szaleje jak przy innych drożdżach turbo.

Awatar użytkownika
imar42
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2016-09-17, 19:30

Post autor: imar42 » 2016-12-04, 07:49

Jamnick pisze:Ciekaw jestem, jaki rezultat dałby restart na drożdżach typowo do restartu (np. alcotec restart mogą teoretycznie wskrzesić nastaw zawierający powyżej 7%)
Przygotowałem dwa nastawy (2 x 25l w 30 litrowym zbiorniku typu Petainer) na drożdżach "Spirit Ferm T3" BLG początkowe = 23. Po około 36 godzinach fermentacja niemal całkowicie ustała. W jednym pojemniku BLG = 8, w drugim BLG = 5.
Zakupiłem drożdże "Alcotec re-start" rozpuściłem je w 1 litrze ciepłej (26*C) posłodzonej wody i po upływie jednej godziny sukcesywnie co 30 minut dolewałem niepełną szklankę niedofermentowanego nastawu. Powtórzyłem to jeszcze cztery razy - czyli łącznie dolałem około 1 litra. Po upływie około 1,5 godziny miałem zamiar wlać tak naprędce przygotowaną "Matkę drożdżową" do zbiorników. Zauważyłem jednak, że MD w trzylitrowym słoiku już nie fermentuje i jest prawie KLAROWNA! Cenny czas mijał a ja potrzebowałem surowca do produkcji. W akcie desperacji pojechałem do OBI (była sobota, około godziny 18.oo) i jedyne co udało mi się zakupić do ratowania to były drożdże gorzelnicze Fermiol. Postępowałem niemal identycznie jak w przypadku "Alcotec re-start", ale przerwy pomiędzy dolewkami wynosiły już tylko 15 minut. Podzieliłem to na dwie części i każdą z nich wlałem do zbiorników fermentacyjnych. Nie wiem co z nimi dzieje się dalej, bo musiałem wyjechać. Po powrocie w niedzielę wieczorem sprawdzę i opiszę tutaj...

Awatar użytkownika
imar42
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2016-09-17, 19:30

Post autor: imar42 » 2016-12-07, 06:46

Niestety, żaden z zastosowanych sposobów nie przyniósł oczekiwanych rezultatów. Co prawda nastawiona MD na drożdżach "Alcotec Re-start" ruszyła po upływie 24 godzin, ale całość nastawu pracowała "na 1/10 gwizdka". BLG w każdym ze zbiorników spadło o 1 wartość i wynosiło odpowiednio 7 i 4BLG. Po puszczeniu tego na rury uzyskałem 5,1 litra 96% - łącznie z podpałką, przedgonem i pogonem. Zaciekawił mnie tylko fakt, że woda odwarowa miała po procesie 10BLG (!?!)
=====================
Pomyłka.
Miałem zamiar napisać o uzyskaniu 5,1 litra - wyszło nie wiedzieć czemu 5,4.
Poprawiłem.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-12-07, 08:17

A to z tej przyczyny że odseparowany został alkohol, który ma mniejszą od wody gęstość. Teraz można dodać drożdży i fermentacja ruszy na tym cukrze.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-12-07, 08:49

Dokładnie tak, jak nie wylałeś wody odwarowej to dodaj do niej nową porcje cukru do uzyskania poziomu +22 Blg plus nowa porcja drożdży i wszystko ruszy od początku.

Awatar użytkownika
imar42
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2016-09-17, 19:30

Post autor: imar42 » 2016-12-07, 09:07

drgranatt pisze:jak nie wylałeś wody odwarowej
Wylałem i zrobiłem to świadomie. Choć w nieco bardziej sprzyjających okolicznościach pewnie uzupełniłbym cukier i zrobił nowe nastawy. Z różnych przyczyn nie mogłem tego uczynić...
Aabratek 60,3mm, Kolumna 130cm, sprężynki pryzmatyczne KO, zbiornik 66l, grzałka 2000 + 1000 + 500 W.

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2016-12-07, 15:32

Może jakiś nieteges był ten cukier, czy co to tam było. Może i słusznie że wylałeś :P

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-01-14, 17:09

Ostatnio znajomy przyniósł do przepuszczenia bardzo słodkie wino, 12 Blg. Odwar miał ponad 24 Blg, brakło skali. To dolałem to do zatartej pszenicy gdzie startowe było 17, teraz nie da się zmierzyć bo za gęste, ale pięknie pracuje :D Wydaje się to być dobrą metodą odzysku cukru.
Wojtek

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg

Post autor: dedert » 2017-05-12, 13:02

Podepnę się pod temat bo chciałbym dowiedzieć sie jak liczycie ilu cukru zostało w zatrzymanym nastawie. Problem u mnie jest taki że zrobiłem nastaw na chyba Cobra 48, z 21L wody i 7kg cukru. Nie zmierzyłem BLG początkowego, ale z uwagi że spieszyło mi się to zagotowałem przy blg = +2 bodajże. Odwar ma teraz BLG=6 i jest tego 27L. Chcę go dorzucic do nowego nastawu i chciałbym wyliczyć ile dosypać curku do tych 27L żeby zachować proporcje 21L wody + 7kg cukru. Myślałem o tym by zbadać BLG na mniejszej próbce takiego nastawu, czyli na 2,1L wody rozpuscić 0,7kg cukru i zbadać BLG. Jeśli wyjdzie mi np. 23blg a zatrzymałem swój nastaw na 2BLG to bym wyliczył z proporcji: 23+2 (to 2BLG to z racji że koniec fermentacji powinien być na minus 2) więc =25BLG powinien mieć nastaw 7kg cukru w 21L wody. Więc 4BLG to nieprzerobiony cukier (2BLG pozostało do przerobienia i kolejne 2 na minusie = 4). Jeśli 25BLG=7KG to 4BLG = 1,1kg cukru pozostało do przerobienia. To jest mój łopatologiczny tok myślenia ale pewnie jest niewłaściwy :P

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg

Post autor: terni » 2017-05-12, 15:07

1°Blg to najprościej mówiąc 1% wagowo cukru w całej wadze próbki. Jeżeli więc Blg cukrówki wynosi 22°, oznacza to, że cukru w wodzie jest 22% wagowo. Przykładowo do 1 kg cukru wlewamy 3,5 l wody. Ilość cukru wyniesie więc 1kg w łącznej masie 4,5 kg. Procentową wagową zawartość cukru obliczymy więc prosto 1:4,5x100= 22,22%, co odpowiada 22,22°Blg. Gdy znane jest Blg i masa nastawu, nietrudno obliczyć ilość cukru w nastawie i ilość jaką należy dodać by otrzymać odpowiednie Blg. Z powyższego przykładu wychodzi że cukru zostało 1,6 kg. Dodać więc należy 5,6 kg cukru by Blg wyniosło 22°. (1,6+5,6) : (27+5,6) x 100 = 22% a zatem 22°Blg. Taka jest bowiem optymalna ilość cukru w cukrówce w momencie startu fermentacji. Ujemne Blg bierze się tylko z tego, że część roztworu stanowi już alkohol który ma mniejszą gęstość od wody. Sama woda ma 0°Blg.
Róbmy Swoje

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg

Post autor: dedert » 2017-05-30, 11:37

Ok, tylko że znałem masy nastawu a jedynie ilość, ale widzę że sobie poradziłeś. Dzięki za pomoc. Zapiszę sobie gdzieś te obliczenia na przyszłość. Dodałem na próbę 4kg żeby już pracowało a teraz dodam jeszcze 1.6kg, chociaż jeśli już przerobiło to mógłbym śmiało uzupełnić większą ilością cukru bo na te drożdże można dać 7kg cukru w 21L wody, więc jeśli miałem 27L nastawu w którym jest 1.6kg cukru to samej wody mam tu ok 26L (uwzględniam że 1 kg cukru zajmuje 0,6L, więc 1.6kg = 0,96L) a skoro na 21L wody daje się 7kg cukru to na 26L wody mogę dodać 8,6kg cukru. Dodałem 4kg na początku więc uzupełnię o kolejne 4.6 kg teraz.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg

Post autor: terni » 2017-05-30, 15:34

Dla wyliczenia Blg litry nie mają zastosowania. Jeden litr wody to jeden kilogram wody. Jeden kilogram cukru plus jeden kilogram wody to dwa kilogramy cukrówki o Blg 50° i objętości 1,6 litra.
Róbmy Swoje

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg

Post autor: dedert » 2017-06-30, 12:31

Tylko właśnie zastanawia mnie jak obliczyłeś masę mojego nastawu nie znając ile ma cukru? Wiadomo też że objętościowo 1kg cukru zajmuje ok 0,6L, ale to i tak wydaje mi się że nie pomoże ustalić masy nastawu. W powyższym wzorze mój litraż 27L badanego nastawu użyłeś jako masy 27kg ale przecież wiadome jest że 27L czystej wody a 27L nastawu nie będzie ważyć 27kg. Zakładając że jest tam jednak te 1,6kg cukru to zajmuje on pojemność 0,96L więc samej wody pozostaje ok 26L co nam daje: masa wody 26kg + masa cukru 1,6 kg = 27,6 kg a nie 27lg. Zastanawia mnie jak wyliczyłeś to 1.6kg?? No chyba że z góry założyłeś że 27L nastawu zawsze będzie ważyło około 27kg i brałeś pod uwagę że będzie to z błędem. Ale jeśli taki nastaw 27L ma zamiast 1.6kg cukru więcej czyli pełną dawkę np 7kg to masa będzie już znacznie większa niż 27kg bo aż 29,8kg wtedy by miał.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg

Post autor: drgranatt » 2017-06-30, 12:53

Może lektura tego tematu coś rozjaśni? viewtopic.php?f=24&t=5962&start=15

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości