-
pkozik
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2015-11-28, 21:40
Post
autor: pkozik » 2016-11-16, 17:09
Witam, posiadam około 50 litrów przeterminowanych soków w 5 litrowych opakowaniach foliowych z tłoczni. Do picia się to nie nadaje, natomiast można z tego nastawić nastaw?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
pkozik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ogurek
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
- Lokalizacja: wlkp
Post
autor: ogurek » 2016-11-16, 17:22
Robiłem nastaw z dwuletnich soków (mają chyba napisana 6 miesięcy) i wszystko było OK, z tym że nie były sfermentowane, smakowały normalnie
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2016-11-16, 17:46
Jak sfermentowane, to już pół roboty masz za sobą.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
pkozik
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2015-11-28, 21:40
Post
autor: pkozik » 2016-11-16, 18:51
Miały pól roku przydatności do spożycia, były jednak trzymane w ciepłym pomieszczeniu i się "zepsuły", nie smakują już tak jak powinny, ale skoro nadają się do przerobienia to tak zrobię, dzięki za info.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
pkozik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
terni
- 90%
- Posty: 804
- Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
- Lokalizacja: lubelskie
Post
autor: terni » 2016-11-17, 09:41
Najważniejsze to czy soki te zawierają cukier. Bo jeśli cukru już w nich nie ma, to nie ma na czym nastawiać.
Róbmy Swoje
-
Jamnick
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2016-11-20, 18:49
Post
autor: Jamnick » 2016-11-20, 19:10
Znam takich, co fermentowali stare dżemy, kompoty i soki z dobrym skutkiem. Teraz sprawdź Blg, dodaj cukru i wrzuć na to Bayanusy G-995. Nic nie tracisz, a możesz zyskać całkiem przyzwoity nastaw. No i wylać zawsze zdążysz
-
maleństwo
- 40%
- Posty: 58
- Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
- Lokalizacja: SH
Post
autor: maleństwo » 2016-12-28, 09:41
Przez przypadek mogę mieć ok. 500 litrów takiego soku zagęszczonego - przeterminowany miesiąc. Ale muszę pokryć koszty transportu do mnie (ok. 200 zł) i nie wiem czy mi się opłaca.
Za 200 zł mam 64,5 kg cukru (paczki po 10 kg).
-
Szlumf
- 90%
- Posty: 629
- Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
- Lokalizacja: mazowieckie
Post
autor: Szlumf » 2016-12-28, 11:39
Jeżeli nie chcesz robić smakówki to poproś o podanie składu. Ocenisz ilość cukrów i podejmiesz decyzję. Ja bym brał na jabłkowicę.
-
ogurek
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
- Lokalizacja: wlkp
Post
autor: ogurek » 2016-12-28, 12:50
W takim wyciskanym w workach masz min. 10%, ja miałem 13% a to już 65kg.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości