Sfermentowane/zepsute soki jabłowe...

pkozik
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2015-11-28, 21:40

Sfermentowane/zepsute soki jabłowe...

Post autor: pkozik » 2016-11-16, 17:09

Witam, posiadam około 50 litrów przeterminowanych soków w 5 litrowych opakowaniach foliowych z tłoczni. Do picia się to nie nadaje, natomiast można z tego nastawić nastaw?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pkozik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2016-11-16, 17:22

Robiłem nastaw z dwuletnich soków (mają chyba napisana 6 miesięcy) i wszystko było OK, z tym że nie były sfermentowane, smakowały normalnie
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-11-16, 17:46

Jak sfermentowane, to już pół roboty masz za sobą. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

pkozik
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2015-11-28, 21:40

Post autor: pkozik » 2016-11-16, 18:51

Miały pól roku przydatności do spożycia, były jednak trzymane w ciepłym pomieszczeniu i się "zepsuły", nie smakują już tak jak powinny, ale skoro nadają się do przerobienia to tak zrobię, dzięki za info.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pkozik, łącznie zmieniany 1 raz.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-11-17, 09:41

Najważniejsze to czy soki te zawierają cukier. Bo jeśli cukru już w nich nie ma, to nie ma na czym nastawiać.
Róbmy Swoje

Jamnick
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-20, 18:49

Post autor: Jamnick » 2016-11-20, 19:10

Znam takich, co fermentowali stare dżemy, kompoty i soki z dobrym skutkiem. Teraz sprawdź Blg, dodaj cukru i wrzuć na to Bayanusy G-995. Nic nie tracisz, a możesz zyskać całkiem przyzwoity nastaw. No i wylać zawsze zdążysz ;)

Awatar użytkownika
maleństwo
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
Lokalizacja: SH

Post autor: maleństwo » 2016-12-28, 09:41

Przez przypadek mogę mieć ok. 500 litrów takiego soku zagęszczonego - przeterminowany miesiąc. Ale muszę pokryć koszty transportu do mnie (ok. 200 zł) i nie wiem czy mi się opłaca.
Za 200 zł mam 64,5 kg cukru (paczki po 10 kg).

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2016-12-28, 11:39

Jeżeli nie chcesz robić smakówki to poproś o podanie składu. Ocenisz ilość cukrów i podejmiesz decyzję. Ja bym brał na jabłkowicę.

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2016-12-28, 12:50

W takim wyciskanym w workach masz min. 10%, ja miałem 13% a to już 65kg.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości