-
major
- 101%
- Posty: 107
- Rejestracja: 2012-02-21, 16:06
Post
autor: major » 2017-01-11, 21:35
Wszystko zależy od warunków organizacyjnych ;p
U mnie odpalenie kega to jest zawsze gruba operacja. Natomiast mam też możliwość wyciągnięcia szkiełka i przeprowadzenia eksperymentu w małej skali. Każdy ma inne podejście, możliwości itd.
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2017-01-11, 21:37
Masz rację, jeśli masz taką możliwość, patrzyłem z punktu widzenia moich możliwości.
-
seneka
- 50%
- Posty: 193
- Rejestracja: 2013-09-22, 16:20
Post
autor: seneka » 2017-01-11, 22:16
Ja tam bym przed destylacją sprawdził poziom blg. Pytanie na ile dzikusy poradziły z tym sobie. Jak byłby wysoki to w kanał szkoda czasu, gazu i wody.Jak niski proponuję raczej rektyfikację.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
Cyrograf15
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Post
autor: Cyrograf15 » 2017-01-11, 22:55
Małe szkiełko, test i wszystko jasne.
Wojtek
-
janas27
- 40%
- Posty: 51
- Rejestracja: 2016-12-23, 19:24
Post
autor: janas27 » 2017-01-12, 10:09
No zmierzyłem i ma on około 3 BLG jakie propozycje, jest sens się bawic?
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2017-01-12, 16:09
Destylować, to dobre blg biorąc poprawkę na błąd pomiaru i niecukry. Ja mam mało czasu na takie eksperymenty i bym to walnął w kibel nie pisząc, że szkoda mi tego, bo się narobiłem, ale Ty śmiało rób z tego czyściochę.
-
janas27
- 40%
- Posty: 51
- Rejestracja: 2016-12-23, 19:24
Post
autor: janas27 » 2017-01-12, 17:05
Bardziej chce coś z tego zrobić z ciekawości, niż z chęci jakiegoś uzysku, a jak parę butelczyn przybędzie to jeszcze lepiej:)
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2017-01-12, 20:25
Zagotować mała próbkę, zmierzyć temp. wrzenia i będziesz wiedział, czy jest w tym alkohol.
OLO 69
-
janas27
- 40%
- Posty: 51
- Rejestracja: 2016-12-23, 19:24
Post
autor: janas27 » 2017-01-12, 21:36
A możesz coś więcej jak to zrobić? W czym zagotować? Skąd będę wiedział że zaczyna wrzeć alkohol?
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2017-01-12, 21:43
Bierzesz litrowy garczek, wlewasz nastaw, stawiasz na gazie czy co tam masz i czekasz aż się zagotuje. Mierzysz temperaturę wrzącej cieczy i porównujesz z
tabelą
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
janas27
- 40%
- Posty: 51
- Rejestracja: 2016-12-23, 19:24
Post
autor: janas27 » 2017-01-12, 22:13
Będzie wrzało normalnie tak jak woda?
-
Władek
- 101%
- Posty: 487
- Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
- Lokalizacja: Kraków
Post
autor: Władek » 2017-01-12, 22:17
Taaak
Zaczyna wrzeć tak jak woda, mierzysz w tym momencie ile stopni, porównujesz z tabelą znasz zawartość alkoholu .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości