Nastaw z marchwi i jabłek

major
101%
101%
Posty: 107
Rejestracja: 2012-02-21, 16:06

Post autor: major » 2017-01-11, 21:35

Wszystko zależy od warunków organizacyjnych ;p

U mnie odpalenie kega to jest zawsze gruba operacja. Natomiast mam też możliwość wyciągnięcia szkiełka i przeprowadzenia eksperymentu w małej skali. Każdy ma inne podejście, możliwości itd.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2017-01-11, 21:37

Masz rację, jeśli masz taką możliwość, patrzyłem z punktu widzenia moich możliwości.

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Post autor: seneka » 2017-01-11, 22:16

Ja tam bym przed destylacją sprawdził poziom blg. Pytanie na ile dzikusy poradziły z tym sobie. Jak byłby wysoki to w kanał szkoda czasu, gazu i wody.Jak niski proponuję raczej rektyfikację.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-01-11, 22:55

Małe szkiełko, test i wszystko jasne.
Wojtek

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-01-12, 10:09

No zmierzyłem i ma on około 3 BLG jakie propozycje, jest sens się bawic?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2017-01-12, 16:09

Destylować, to dobre blg biorąc poprawkę na błąd pomiaru i niecukry. Ja mam mało czasu na takie eksperymenty i bym to walnął w kibel nie pisząc, że szkoda mi tego, bo się narobiłem, ale Ty śmiało rób z tego czyściochę.

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-01-12, 17:05

Bardziej chce coś z tego zrobić z ciekawości, niż z chęci jakiegoś uzysku, a jak parę butelczyn przybędzie to jeszcze lepiej:)

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2017-01-12, 20:25

Zagotować mała próbkę, zmierzyć temp. wrzenia i będziesz wiedział, czy jest w tym alkohol.
OLO 69

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-01-12, 21:36

A możesz coś więcej jak to zrobić? W czym zagotować? Skąd będę wiedział że zaczyna wrzeć alkohol?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-12, 21:43

Bierzesz litrowy garczek, wlewasz nastaw, stawiasz na gazie czy co tam masz i czekasz aż się zagotuje. Mierzysz temperaturę wrzącej cieczy i porównujesz z tabelą
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

janas27
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2016-12-23, 19:24

Post autor: janas27 » 2017-01-12, 22:13

Będzie wrzało normalnie tak jak woda?

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2017-01-12, 22:17

Taaak :D
Zaczyna wrzeć tak jak woda, mierzysz w tym momencie ile stopni, porównujesz z tabelą znasz zawartość alkoholu . :wink:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości