Strona 1 z 2

Nastaw nie wystartował

: 2017-03-13, 20:30
autor: H3PQ4
Witam,

Mam problem który przedstawiam na filmie, nie jest to mój pierwszy nastaw w życiu, kilkunasty z koleji właściwie.. do tej pory zawsze używałem Coobra Mega Pack 100L, tym razem postanowiłem wyprobować inne, zakupione w zaprzyjaźnionym sklepie Bimber Hobby - http://allegro

Filmik krótki, 2 minutki.. proszę o obejrzenie : KLIK

Proszę o pomoc co mam zrobić.

[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2017-03-13, 21:07 ]
_allegro

: 2017-03-13, 22:57
autor: zbyszko
Obejrzałem jak prosiłeś ale bez głosu.
Proszę o pomoc co mam zrobić.
Umocuj termometr na styropianie, ręka nie będzie bolała :nie_wiem

: 2017-03-13, 23:15
autor: H3PQ4
A to dlaczego bez głosu? Czyżbym aż tak miał odstraszającą barwę? :wink:


Termometr był tylko na chwilę, zanurzyłem sondę w celu sprawdzenia temp. a stałe go nie trzymam w nastawie.

Proszę o pomoc, czy dodać nowych drożdży? Może te są martwe po prostu... Bayanusów? jakichś innych?

: 2017-03-13, 23:23
autor: Citizen Kane
Zabełtaj porządnie nastawem, żeby go natlenić. Podnieś temperaturę i wsyp od razu do beczki jakieś turbo drożdże. Jest jeszcze opcja, że coś tam się dzieje i samo podniesienie temperatury pod około 30°C rozrusza drożdże.

: 2017-03-13, 23:30
autor: H3PQ4
Natleniałem go pompką akwariową, przez ok 1 godzinę, co do turbo drożdży to nie będzie zbyt duże stężenie pożywki i turbo-dopalaczy? Jednak już jedne potężne drożdże poszły w nastaw a co za tym idzie sporo "nawozu".

Same drożdże bez pożywki? Tylko jakie... Bo raczej nie "babuni".

: 2017-03-13, 23:35
autor: Citizen Kane
Zacznij więc od podniesienia temperatury.

: 2017-03-14, 11:12
autor: H3PQ4
Ok, a jak to zrobić już w naczyniu? Tylko grzałka zanurzeniowa?

: 2017-03-14, 11:22
autor: Citizen Kane
Przysuń beczkę do jakiegoś kaloryfera. Część odsłoniętą zaizoluj termicznie, choćby jakimś polarem.

: 2017-03-14, 11:32
autor: H3PQ4
To akurat odpada... Czytałem o grzałkach... Tak ze 2-3kW powinno wystarczyć? (oczywiście grzać stale mieszając żeby nie zagotować zaraz).

: 2017-03-14, 16:53
autor: Cyrograf15
Nie kW a 200 W akwarystyczna grzałka z termostatem.
Wojtek

: 2017-03-14, 17:35
autor: laurentp
Miałem nie dawno przykrą przygodę z C3. Takie "ponoć" lepsze od T3 miały być.

Jak nie działały po starcie z nastawu 19-20*C, wsadziłem grzałkę 50W ustawioną na 27*C. Marnie poszło (skończyło na +5 chyba) ale poszło.

Natomiast na CIEPŁY (~30-35*C) nastaw PLUS ta sama grzałka ładnie podziałały i skończyły na minusie.

Więc (chyba) taka ich lepszość :|.

: 2017-03-14, 19:29
autor: H3PQ4
Ok, wezmę mocniejsze grzałki i "zjadę" z mocą regulatorem od kolumny. tak właśnie na 200W

Termostat mi zbędny, dociągne do bezpiecznego 30*C i tyle,

Obecnie minęło już 2,5 doby od nastawienia, dziś temp. otoczenia wynosi 20.8 - nastaw ma 21.7 - czyli ostygł...

Tak btw, to pisałem do sprzedawcy, on skierował tą sprawę do producenta.. a to co producent odpisał przechodzi ludzkie pojęcie.. producent (czy importer) nie ma pojęcia o drożdżach!!! :wallangry

odp . od producenta :
"Witam


Odpowiedz prosze klijentowi zeby wiecej nie uwadnial turbo drozdzy. To nie sa same drozdze tylko drozdze + pozywka. Nie nawadnia sie ich.

Tak sie nie robi. Przy temperaturze 25C nawadnial turbo drozdze przez 20 minut. W rezultacie zabijajac je.


Ponadto dodal za duzo cukru bo przy 85L dal 25kg. Ten produkt jest przystosowany na 100L.

Ale to jest mniejszy problem bo gdyby nie uwodnil drozdzy to przy tej konfiguracji produkt by pracowal, nie perfekcyjnie bo produkt jest zaprojektoweany na 100L ale cos by tam wyprodukowal.


Najelpiej zeby zastosowal sie do instrukcji i nie eksperymentowal.


Moze kupic druga paczke drozdzy i zasypac do tego co jest. Powinno zaskoczyc. Bez uwadniania. Ale rezultat nie bedzie idealny ze wgledu na 85L."

To mi podesłał kolega 98% (lub może jego pracownik) jako cytat wypowiedzi od producenta Alcotec :D

wychodzi na to że - Zabiłem drożdże uwadniając je, a poza tym jak mogłem wsypać 25kg cukru do 85L, skoro powinienem do 100L wody... :brawo :wallangry

no ręce opadają.. :nie_wiem

: 2017-03-14, 19:46
autor: laurentp
Z tym uwadnianiem (niepotrzebnym) to akurat mogą mieć rację:
- dostały się w środowisko w którym cukru brak, trochę wody, za to pełno "DOPALACZY"...
Jakbyś dostał kofeinę z butelki Coli dożylnie...

Ja np wsypuję do bańki po wodzie, zalewam (na oko) 1-2l wody, intensywnie mieszam, wlewam do nastawu i mieszam do równomiernego rozprowadzenia.
I daję na 50l opakowanie na 25l + pożywkę też na 25l.

: 2017-03-14, 19:49
autor: magas
Tu miał rację że je ubiłeś, nie ty pierwszy, nie ostatni, ale teraz jak nasypiesz nową, to będą pracować na maxa, bo masz podwójną dawkę specjalistycznych pożywek, które to sprawiają, że drożdże zmieniają się w turbo, a zabiłeś tylko drożdże :wink: . Zrób jak w instrukcji.

: 2017-03-14, 21:11
autor: H3PQ4
Niemożliwe to jest, dziesiątki razy stosowałem ta metodę uwadniania, fermentacja ruszała z "kopyta".

A co do prawidłowości stosunku 25/85 cukier z wodą? Skomentujecie?

Tak czy inaczej, Kolega 98% postawa wzorowa, kontakt rewelacyjny, mam nadzieje tylko że mi ten nastaw nie spleśnieje zanim ruszy....