Strona 1 z 1

Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-25, 11:53
autor: Seba1983
Witam.
Niedługo przesiadka z keg`a 30l na 50l i mam pytanie. Posiadam 200l beczkę do fermentacji. Do tej pory miałem ustalone proporce na 5 rzutów w 30 litrowym kegu. Teraz te proporcje się zmienią a chciałbym nastawić cukier w tym tygodniu. Czy ma ktoś sprawdzone proporcje wody i cukru aby maksymalnie wykorzystać beczkę 200l? Jaki jest średni uzysk z Kega 50 litrowego?

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-25, 12:26
autor: wawaldek11
W beczce 200 l robiłem tylko nastaw z fruktozy i glukozy. 50 kg słodkości i woda prawie do pełna. Blg ok. 23. Raczej nie celowałem w określoną ilość wsadów do posiadanego gara - jak coś zostawało, to sklarowane czekało do następnej partii.
Ale moja beka ma chyba 220 l. Przy Twojej zaczął bym od 45 kg cukru i woda do ok. 23*Blg. Jak chcesz przecyzyjnie, to trzeba zastosować kalkulator. A ja nie aptekarz :mrgreen:
Jak mierzysz ilość wody?

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-25, 12:57
autor: Seba1983
Do tej pory robiłem 110l wody + 40kg cukru. Miałem 5 rzutów i około 4,2l czystego spirytusu z każdego rzutu.

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-25, 14:43
autor: Doody
Ja z 50l kega, przy nastawie z 14kg cukru wyciągam po dwóch procesach 6,5 - 6,8 l spirytusu ale ja nie mam bufora i OLM-u. Lesgo pisał, że zawsze z 1 kg cukru uzyskuje powyżej 0,5l spirytusu (po procesie 2,5), czyli można wyciągnąć "siódemkę" bez problemu.

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-25, 15:11
autor: Seba1983
Doody pisze:
2017-05-25, 14:43
Lesgo pisał, że zawsze z 1 kg cukru uzyskuje powyżej 0,5l spirytusu (po procesie 2,5), czyli można wyciągnąć "siódemkę" bez problemu.
To by się zgadzało. Z 40kg cukru po pierwszym razie miałem Blisko 22 litry spirytusu. Ja od kiedy mam OLM nie puszczam drugi raz. Mocno pilnuję temperatury na 10tej półce i towar mam lepszy niż dawniej po dwóch razach.

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-25, 20:51
autor: Doody
Pomimo że spirytus "wydaje się" być świetny, namawiam do drugiej destylacji znowu z pełnym reżimem i odbiorem (już wtedy niewielkiej ilości przedgonów) Otrzymuję się praktycznie bezwonny spirytus. Po pierwszej destylacji zawsze traktuję produkt jako surówkę i dobrze jak to wejdzie w nawyk bo warto! Zdaję sobie sprawę, że trzeba poświęcić dodatkowy czas ale nie ma porównania.

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-25, 21:49
autor: Seba1983
Używasz OLM?

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-25, 22:10
autor: Doody
Nie używam bo nie mam, ale uważam, że uważne prowadzenie procesu na zwykłym LM-mie też daje dobre rezultaty. Miałem okazje testować spirytus z użyciem OLM i myślę, że nie mam się czego wstydzić :wink:

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-25, 22:24
autor: laurentp
Nie mam OLM, ale jako szczęśliwy posiadacz OVM chcę się przyłączyć do "peanów na jego cześć": odbiór PRZEDgonów z LM + odbiór "serca" JEDNOCZEŚNIE z OVM mi daje ~2h oszczędności na całym (25l + pogony) procesie.

Fakt, OVM trudno ustawić, OLM pewnie prościej, a może nawet dałoby się zrobić w automacie...

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-26, 08:38
autor: terni
To jest łatwe do wyliczenia ile cukru na beczkę 200 l. Cukier po rozpuszczeniu w wodzie zwiększa objętość o 0,6 l/kg (1 kg cukru + 3,5 l wody = 4,1 l roztworu). Wychodzi więc że na 200 l bekę można wsypać 48 kg cukru i wody do pełna.

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-26, 09:01
autor: elofura
48 kg cukru + 161 litrów wody = 190 litrów nastawu (10 litrów zostaw sobie wolnego żeby Ci nie wyszedł )

Wykorzystano do obliczeń kalkulator

Super aplikacja. :1st

Re: Nastaw w beczce 200l

: 2017-05-26, 09:28
autor: Seba1983
Super kalkulator.
Wynika z niego, że do tej pory robiłem nastawy po 27 BLG :)
Nie pamiętam skąd wziąłem takie proporcje ale chyba na drożdżach Cobra 48 jest podana proporcja 22 l wody i 8/9 kg cukru. W każdym razie nastaw dochodzi do -3 i jest wyraźnie wytrawny więc drożdże sobie radzą bez problemu z takim BLG. W smaku gotowego produktu nie wyczuwam nieprzyjemnych posmaków więc chyba przy takim BLG zostanę.