Nastaw w beczce 200l

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Nastaw w beczce 200l

Post autor: Seba1983 » 2017-05-25, 11:53

Witam.
Niedługo przesiadka z keg`a 30l na 50l i mam pytanie. Posiadam 200l beczkę do fermentacji. Do tej pory miałem ustalone proporce na 5 rzutów w 30 litrowym kegu. Teraz te proporcje się zmienią a chciałbym nastawić cukier w tym tygodniu. Czy ma ktoś sprawdzone proporcje wody i cukru aby maksymalnie wykorzystać beczkę 200l? Jaki jest średni uzysk z Kega 50 litrowego?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: wawaldek11 » 2017-05-25, 12:26

W beczce 200 l robiłem tylko nastaw z fruktozy i glukozy. 50 kg słodkości i woda prawie do pełna. Blg ok. 23. Raczej nie celowałem w określoną ilość wsadów do posiadanego gara - jak coś zostawało, to sklarowane czekało do następnej partii.
Ale moja beka ma chyba 220 l. Przy Twojej zaczął bym od 45 kg cukru i woda do ok. 23*Blg. Jak chcesz przecyzyjnie, to trzeba zastosować kalkulator. A ja nie aptekarz :mrgreen:
Jak mierzysz ilość wody?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: Seba1983 » 2017-05-25, 12:57

Do tej pory robiłem 110l wody + 40kg cukru. Miałem 5 rzutów i około 4,2l czystego spirytusu z każdego rzutu.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: Doody » 2017-05-25, 14:43

Ja z 50l kega, przy nastawie z 14kg cukru wyciągam po dwóch procesach 6,5 - 6,8 l spirytusu ale ja nie mam bufora i OLM-u. Lesgo pisał, że zawsze z 1 kg cukru uzyskuje powyżej 0,5l spirytusu (po procesie 2,5), czyli można wyciągnąć "siódemkę" bez problemu.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: Seba1983 » 2017-05-25, 15:11

Doody pisze:
2017-05-25, 14:43
Lesgo pisał, że zawsze z 1 kg cukru uzyskuje powyżej 0,5l spirytusu (po procesie 2,5), czyli można wyciągnąć "siódemkę" bez problemu.
To by się zgadzało. Z 40kg cukru po pierwszym razie miałem Blisko 22 litry spirytusu. Ja od kiedy mam OLM nie puszczam drugi raz. Mocno pilnuję temperatury na 10tej półce i towar mam lepszy niż dawniej po dwóch razach.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: Doody » 2017-05-25, 20:51

Pomimo że spirytus "wydaje się" być świetny, namawiam do drugiej destylacji znowu z pełnym reżimem i odbiorem (już wtedy niewielkiej ilości przedgonów) Otrzymuję się praktycznie bezwonny spirytus. Po pierwszej destylacji zawsze traktuję produkt jako surówkę i dobrze jak to wejdzie w nawyk bo warto! Zdaję sobie sprawę, że trzeba poświęcić dodatkowy czas ale nie ma porównania.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: Seba1983 » 2017-05-25, 21:49

Używasz OLM?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: Doody » 2017-05-25, 22:10

Nie używam bo nie mam, ale uważam, że uważne prowadzenie procesu na zwykłym LM-mie też daje dobre rezultaty. Miałem okazje testować spirytus z użyciem OLM i myślę, że nie mam się czego wstydzić :wink:
Pozdrawiam
Darek

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: laurentp » 2017-05-25, 22:24

Nie mam OLM, ale jako szczęśliwy posiadacz OVM chcę się przyłączyć do "peanów na jego cześć": odbiór PRZEDgonów z LM + odbiór "serca" JEDNOCZEŚNIE z OVM mi daje ~2h oszczędności na całym (25l + pogony) procesie.

Fakt, OVM trudno ustawić, OLM pewnie prościej, a może nawet dałoby się zrobić w automacie...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: terni » 2017-05-26, 08:38

To jest łatwe do wyliczenia ile cukru na beczkę 200 l. Cukier po rozpuszczeniu w wodzie zwiększa objętość o 0,6 l/kg (1 kg cukru + 3,5 l wody = 4,1 l roztworu). Wychodzi więc że na 200 l bekę można wsypać 48 kg cukru i wody do pełna.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: elofura » 2017-05-26, 09:01

48 kg cukru + 161 litrów wody = 190 litrów nastawu (10 litrów zostaw sobie wolnego żeby Ci nie wyszedł )

Wykorzystano do obliczeń kalkulator

Super aplikacja. :1st
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Nastaw w beczce 200l

Post autor: Seba1983 » 2017-05-26, 09:28

Super kalkulator.
Wynika z niego, że do tej pory robiłem nastawy po 27 BLG :)
Nie pamiętam skąd wziąłem takie proporcje ale chyba na drożdżach Cobra 48 jest podana proporcja 22 l wody i 8/9 kg cukru. W każdym razie nastaw dochodzi do -3 i jest wyraźnie wytrawny więc drożdże sobie radzą bez problemu z takim BLG. W smaku gotowego produktu nie wyczuwam nieprzyjemnych posmaków więc chyba przy takim BLG zostanę.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości