Panowie u mnie Aronia na skupie od 30-50 groszy. Mam zamiar 100kg przerobić na destylat. Robił ktoś już kiedyś z aroni?
Re: Aronia- destylat
: 2020-10-06, 19:42
autor: MASaKrA_Domingo
U mnie ok 25kg ( nie pamiętam dokładnie ) aronii w wersji ortodox.
Pracuje to tak, że słowem nie pracuje. Co prawda przez pierwszy tydzień zamiast rurki fermentacyjnej była wepchana gaza, ale po tygodniu ani jednego bulknięcia.
tak, aronia ma ok 5-6% cukrów, więc lipa totalna, ale nie robiłem tego nastawu dla ilości, a dla praktyki.
Tak, aronia bardzo słabo pracuje i drożdże jej nie lubią, nawet bayanusy, które dodałem.
Zamierzam przeinwerterować nieco cukru i dodać, ale raczej zrobię tego pseudo nalewkę, zalewając litrem cukrowego spirytusu po dwukrotnej rektyfikacji i po 2-3msc puszczę przez półkę.
Jeśli robisz aronię, ewentualnie dodaj nieco soku jabłkowego - akurat to połączenie drożdże bardzo lubią.
ps - tak, widzę kiedy post został napisany, ale może innym się przyda.
Re: Aronia- destylat
: 2020-10-07, 08:12
autor: elofura
W tym roku też robię z aronii. 200 kg wycisnąłem wyszło - 120 litrów soku. Cały czas w trakcie fermentacji.