Strona 1 z 1

Aronia- destylat

: 2017-08-21, 11:47
autor: elofura
Panowie u mnie Aronia na skupie od 30-50 groszy. Mam zamiar 100kg przerobić na destylat. Robił ktoś już kiedyś z aroni?

Re: Aronia- destylat

: 2020-10-06, 19:42
autor: MASaKrA_Domingo
U mnie ok 25kg ( nie pamiętam dokładnie ) aronii w wersji ortodox.

Pracuje to tak, że słowem nie pracuje. Co prawda przez pierwszy tydzień zamiast rurki fermentacyjnej była wepchana gaza, ale po tygodniu ani jednego bulknięcia.
tak, aronia ma ok 5-6% cukrów, więc lipa totalna, ale nie robiłem tego nastawu dla ilości, a dla praktyki.
Tak, aronia bardzo słabo pracuje i drożdże jej nie lubią, nawet bayanusy, które dodałem.

Zamierzam przeinwerterować nieco cukru i dodać, ale raczej zrobię tego pseudo nalewkę, zalewając litrem cukrowego spirytusu po dwukrotnej rektyfikacji i po 2-3msc puszczę przez półkę.

Jeśli robisz aronię, ewentualnie dodaj nieco soku jabłkowego - akurat to połączenie drożdże bardzo lubią.

ps - tak, widzę kiedy post został napisany, ale może innym się przyda.

Re: Aronia- destylat

: 2020-10-07, 08:12
autor: elofura
W tym roku też robię z aronii. 200 kg wycisnąłem wyszło - 120 litrów soku. Cały czas w trakcie fermentacji.





Obrazek

Re: Aronia- destylat

: 2020-10-07, 08:54
autor: Carl
Pięknie! I wydajność książkowa 0.6 l z 1 kg

Wystukane z Tapatalka