Przyśpieszenie klarowania
Przyśpieszenie klarowania
Witam, czy przyśpieszacie proces klarowania? Czy wszystkie środki dostępne w sklepach się sprawdzają? I najważniejsze czy nie wpływają na smak i inne efekty końcowe? Pozdrawiam
Re: Przyśpieszenie klarowania
Jak dla mnie to Turboklar nawet jest dobry tylko musi być ewidentnie przerobiony i odgazowany nastaw. Bentonit - dużo zabawy a wg mnie tempo klarowania kiepskie - lepszy jest chłód - i daje w samym nastawie mniej fajny posmak. CO do turboklaru to raczej marny pomysł stosować powiększony nastaw jak to bywa z drożdżami. Dłużej trwa klarowanie i nie zawsze wszystko wychwyci w galaretę na dnie jaką tworzy.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Przyśpieszenie klarowania
@woźnica
Zaraz będziesz miał naturalne klarowanie, tylko nie zapomnij zakręcić kaloryfera w garażu .
Zaraz będziesz miał naturalne klarowanie, tylko nie zapomnij zakręcić kaloryfera w garażu .
czytam nie pytam
Re: Przyśpieszenie klarowania
Nastaw lepiej się klaruje w zimnie?
Re: Przyśpieszenie klarowania
Tak, z resztą wszelakie nalewki itp też można tak traktować. Zrób np cytrynówkę, roznieszaj, wlej do dwóch takich samych butelek. Jedna włóż do lodówki a drugą gdzieś obok. Zobaczysz z czasem, że dużo lepiej wyklarowana jest ta w lodówce.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Przyśpieszenie klarowania
Przy nalewkach to wiem.
Czyli przy fermentacji nastawu najpierw do ciepłego, aż do rozkładu cukru a następnie do zimnego pomieszczenia aż się wyklaruje?
Czyli przy fermentacji nastawu najpierw do ciepłego, aż do rozkładu cukru a następnie do zimnego pomieszczenia aż się wyklaruje?
Re: Przyśpieszenie klarowania
Tak, to jak to zwą grawicierpliwość że wspomaganiem termicznym zlać znad osadu, odgazować i póki nie ma znaczących mrozów na zewnątrz nawet dać zakładając nastaw w okolicy 15% strzelałbym w okolice do -5℃. Oczywiście im większa ilość tym wolniej będzie oddawać ciepło. Np zeszłej zimy przy mrozach sięgających -15℃ 120 litrom nastawu nic nie było, nie był jakoś bardzo zimny.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Przyśpieszenie klarowania
Z moich obserwacji i doświadczeń wynika, że bentonit klaruje bardzo dobrze ale właśnie w niższych temperaturach, natomiast turbo klary zdecydowanie w wyższych. Klarując cukrówki nie zauważyłem żadnego pogorszenia smaku po zastosowaniu kociego żwirku (bentonitu), w produkcie finalnym
Spiritus flat ubi vult
Re: Przyśpieszenie klarowania
A ja myślę, że z środkami klarującymi jest podobnie jak z innymi rzeczami. Moim zdaniem z tych co znam najlepszy jest najdroższy, czyli Klarmedel.
Re: Przyśpieszenie klarowania
U mnie bentonit klarował wolno i nierównomiernie, natomiast turboklarem było ok.
Teraz używam głównie grawitacji i niższych temperatur.
Teraz używam głównie grawitacji i niższych temperatur.
Re: Przyśpieszenie klarowania
Dokładnie tak samo myślę, ja tam bentonitu używam i jest ok ale destyluje głównie zimą, turbo klara używałem kilka razy i zawsze jak było ciepło.radius pisze: ↑2017-11-26, 15:14Z moich obserwacji i doświadczeń wynika, że bentonit klaruje bardzo dobrze ale właśnie w niższych temperaturach, natomiast turbo klary zdecydowanie w wyższych. Klarując cukrówki nie zauważyłem żadnego pogorszenia smaku po zastosowaniu kociego żwirku (bentonitu), w produkcie finalnym
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości