Wino z wiśni

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Wino z wiśni

Post autor: terni » 2018-07-11, 09:36

Ja wiśnie nastawiłem w beczce na Kirsch. Same wiśnie + 1kg cukru/10 kg owoców i drożdże turbo fruit. Fermentują już drugi tydzień. Jak skończą to pulpa pójdzie na rury i do leżakowania.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
bastek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2008-01-04, 10:52
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z wiśni

Post autor: bastek » 2018-07-11, 14:53

Może się przydać. Sadownicy zapraszają.
http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzyn ... 14413.html

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Wino z wiśni

Post autor: laurentp » 2018-07-11, 17:04

Co do cen, sąsiad był dzisiaj (środa) na targu "chłopskim" w miejscowości Jadów (Mazowieckie) i wiśnie były po 2.50zł/kg. Podobno 3 samochody z nimi stały. Może producenci sami przyjechali?
Żebym miał zamrażarkę jak w sklepie to bym wziął ze 100kg :)

W lokalnym warzywniaku jak i "przy szosie" były po 5zł/kg.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Wino z wiśni

Post autor: zbynek » 2018-07-11, 19:58

laurentp pisze:
2018-07-10, 21:47
Zdzwiłbyś się, naprawdę dobre w smaku.....
Cóż, o smakach i gustach się nie dyskutuje na tym forum. Wyślij jedno ze swoich, tak robionych win, na przykład tu , a będziesz wiedział w którym miejscu jesteś.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Wino z wiśni

Post autor: magas » 2018-07-11, 20:24

Zbynku napisz gdzie błąd robi, bo kolega jest przekonany, że tobie o sam cukier chodzi, a nie o stosunek soku do wody, a raczej wiśni z drugiego tłoczenia z wodą. Ja od czasów kiedy wszedłem na forum fermentów owocowych do picia nie robiłem i musiał bym książkę otworzyć.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Wino z wiśni

Post autor: Twonk » 2018-07-13, 07:48

Pierwszy raz nastawiłem wiśnie na coś ala Kirshwasser. 60 kg wiśni w całości z pestkami, 5 kg cukru, wiertareczka z mieszadłem na niskich obrotach. Dodałem bayanusy (takie akurat miałem). Po 3 tygodniach (wczoraj) blg zeszło do -1. Przecisnąłem przez prasę z workiem filtracyjnym; zostały pestki i trochę szlamu. Po wyklarowaniu wlałem do kega ok. 46l. Jutro będę koncertować.

Zastanawiam się w jakie % na wyjściu celować, żeby w destylacie został smak wiśni?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Wino z wiśni

Post autor: terni » 2018-07-13, 08:43

Procenty powinny zawierać się w przedziale 45 do 60%. Ja destylowałem wszystko wraz z pestkami. Aromat wyszedł wyśmienity.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Wino z wiśni

Post autor: Twonk » 2018-07-13, 11:20

To dosyć nisko... nie będzie to zbyt zanieczyszczone? Myślałem coś w okolicach 70-73% ale boję się, utraty smaku...

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Wino z wiśni

Post autor: terni » 2018-07-13, 11:56

Właśnie, właśnie. Im wyższy procent, tym mniej aromatu i smaku. Ja ciągnąłem do 40%, resztę potraktowałem jako pogon. Dobrze też Kirschwasser poddać leżakowaniu na dwa lata.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Re: Wino z wiśni

Post autor: Fermiol » 2018-07-13, 13:55

Próbuj i łap oddzielnie to co leci. Ja nie schodzę poniżej 50%

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości