Strona 2 z 2

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-11, 09:36
autor: terni
Ja wiśnie nastawiłem w beczce na Kirsch. Same wiśnie + 1kg cukru/10 kg owoców i drożdże turbo fruit. Fermentują już drugi tydzień. Jak skończą to pulpa pójdzie na rury i do leżakowania.

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-11, 14:53
autor: bastek
Może się przydać. Sadownicy zapraszają.
http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzyn ... 14413.html

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-11, 17:04
autor: laurentp
Co do cen, sąsiad był dzisiaj (środa) na targu "chłopskim" w miejscowości Jadów (Mazowieckie) i wiśnie były po 2.50zł/kg. Podobno 3 samochody z nimi stały. Może producenci sami przyjechali?
Żebym miał zamrażarkę jak w sklepie to bym wziął ze 100kg :)

W lokalnym warzywniaku jak i "przy szosie" były po 5zł/kg.

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-11, 19:58
autor: zbynek
laurentp pisze:
2018-07-10, 21:47
Zdzwiłbyś się, naprawdę dobre w smaku.....
Cóż, o smakach i gustach się nie dyskutuje na tym forum. Wyślij jedno ze swoich, tak robionych win, na przykład tu , a będziesz wiedział w którym miejscu jesteś.

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-11, 20:24
autor: magas
Zbynku napisz gdzie błąd robi, bo kolega jest przekonany, że tobie o sam cukier chodzi, a nie o stosunek soku do wody, a raczej wiśni z drugiego tłoczenia z wodą. Ja od czasów kiedy wszedłem na forum fermentów owocowych do picia nie robiłem i musiał bym książkę otworzyć.

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-13, 07:48
autor: Twonk
Pierwszy raz nastawiłem wiśnie na coś ala Kirshwasser. 60 kg wiśni w całości z pestkami, 5 kg cukru, wiertareczka z mieszadłem na niskich obrotach. Dodałem bayanusy (takie akurat miałem). Po 3 tygodniach (wczoraj) blg zeszło do -1. Przecisnąłem przez prasę z workiem filtracyjnym; zostały pestki i trochę szlamu. Po wyklarowaniu wlałem do kega ok. 46l. Jutro będę koncertować.

Zastanawiam się w jakie % na wyjściu celować, żeby w destylacie został smak wiśni?

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-13, 08:43
autor: terni
Procenty powinny zawierać się w przedziale 45 do 60%. Ja destylowałem wszystko wraz z pestkami. Aromat wyszedł wyśmienity.

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-13, 11:20
autor: Twonk
To dosyć nisko... nie będzie to zbyt zanieczyszczone? Myślałem coś w okolicach 70-73% ale boję się, utraty smaku...

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-13, 11:56
autor: terni
Właśnie, właśnie. Im wyższy procent, tym mniej aromatu i smaku. Ja ciągnąłem do 40%, resztę potraktowałem jako pogon. Dobrze też Kirschwasser poddać leżakowaniu na dwa lata.

Re: Wino z wiśni

: 2018-07-13, 13:55
autor: Fermiol
Próbuj i łap oddzielnie to co leci. Ja nie schodzę poniżej 50%