Strona 1 z 1

Nastaw z 10kg malin

: 2018-09-01, 14:20
autor: franekhd
Witam,

Mam pytanie, czy na start nie za mało cukru i wody do drożdży?
Nastaw dzisiejszy godz.14

10kg malin
2kg cukru w 3l wody
40g drożdży turbo fruit yeast w 300 ml wody
balon 25l

Maliny przepuściłem przez wyciskarkę, ale słabo wycisnęła drobinki nasion i dlatego dodałem do balonu z pulpą.

Czy taki nastaw jest ok, czy coś jeszcze poprawić?

Obrazek Obrazek Obrazek

Re: Nastaw z 10kg malin

: 2018-09-01, 19:21
autor: franekhd
Godz.19 - rozumiem, że jest ok?
Kiedy dodać drugą porcję cukru, z jaką ilością wody i jak często mieszać?
Czy nie przesadziłem z ilością drożdży?
Coś się boję, że te 2kg to trochę za mało cukru jak na start... :(
Chcę później dodać kolejne 2kg cukru w 3l wody za 3 dni, ale czy to nie będzie za mało?

Na opakowaniu drożdży jest
6kg cukru - 5 dni - 14%
6,5kg cukru - 6 dni - 16%
7kg cukru - 6-7 dni - 18%

... tylko, że to jest na nastaw 25l

10kg malin + 3,3l wody + 2kg cukru, czyli połowa balona.

Chcę uzyskać wino półsłodkie, tylko boję się, że drożdże szybko zjedzą cukier :(

Obrazek

Re: Nastaw z 10kg malin

: 2018-09-01, 23:06
autor: Citizen Kane
Drożdże turbo fruit są do nastawów owocowych przeznaczonych do destylacji. Do wina było użyć jakiś dedykowanych do takiej roboty.

Re: Nastaw z 10kg malin

: 2018-09-02, 00:13
autor: franekhd
Ok dzięki za info, czy można to jeszcze jakoś uratować, czy całość do śmieci?

Tak mi poradzono w sklepie, dlatego kupiłem, że to są drożdże do nastawu fermentacyjnego i do malin się nadają.

Obrazek

Re: Nastaw z 10kg malin

: 2018-09-02, 01:27
autor: Citizen Kane
A tam zaraz do śmieci... Niech się wychodzi i zobaczysz co z tego wyjdzie.

Re: Nastaw z 10kg malin

: 2018-09-02, 10:42
autor: franekhd
Ok, a po 3 dniach dodać kolejny cukier 2kg w 3l wody i zamieszać?