Nastaw ze śliwek 220kg

Jurek Pupkowski
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2018-10-04, 18:29

Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: Jurek Pupkowski » 2018-10-04, 19:06

Witam. Jestem chyba najbardziej początkujący jak czytam forum :roll: w związku z nadmiarem śliwki w tym roku do 3 beczek po 120l wsypałem po 75 kg dojrzałej śliwki, dodałem po 3 paczki drożdży winnych, 10 kg cukru i 10l wody. Po tygodniu dodałem jeszcze po 8 kg cukru i dolarem 10l wody. Beczki stają w garażu i jest tam zimno. Mam cukromierz ale chyba pomiar jest jakiś przekłamany bo za każdym razem pokazuje coś innego. Proszę o pomoc bo nie wiem co mam dalej zrobić, czy to podgrzewać grzałka do akwarium czy jeszcze dosłodzić? Będę wdzięczny za każda wskazówkę

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: fuutro » 2018-10-04, 20:11

A jaka jest temperatura nastawów, wewnątrz garażu? Dobrze jak by była zbliżona pod 20 stopni.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Jurek Pupkowski
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2018-10-04, 18:29

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: Jurek Pupkowski » 2018-10-04, 21:18

Garaż nie jest ocieplony wiec temperatura jest zbliżona do tej na zewnątrz. Beczki postawiłem na styropianie.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: fuutro » 2018-10-05, 12:22

W słoneczny dzień wystawiaj na słońce (mnie to tak rozbujało wytłoki z jabłek na G-995), to trochę ciepła naciągną a tak to może jednak uda się wciągnąć je do cieplejszego domu?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: terni » 2018-10-05, 12:55

Garaż podobnie jak i strych raczej średnio nadaje się do tego celu. Wahania temperatury nie wpływają korzystnie na fermentację. Poza tym woda nie jest potrzebna. Wystarczą same śliwki. Co najwyżej można dodać nieco cukru (10%) i drożdże. Cukromierz gęstwy nie mierzy. Mierzy dobrze cukier rozpuszczony w wodzie.
Róbmy Swoje

Jurek Pupkowski
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2018-10-04, 18:29

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: Jurek Pupkowski » 2018-10-05, 17:34

Waszym zdaniem nie dałem zbyt wiele cukru tj. 18 kg na beczkę? Jest w niej teraz ok 100l

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: Benek » 2018-10-05, 18:02

Naszym zdaniem dałeś za dużo cukru.

Jurek Pupkowski
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2018-10-04, 18:29

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: Jurek Pupkowski » 2018-10-05, 18:56

Cholercia ☺️ Co można z tym zrobić?

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: ogurek » 2018-10-05, 19:05

Dorzucić śliwek, albo zacisnąć zęby i wypić to co nakapie ;)
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: kwik44 » 2018-10-05, 19:08

75kg śliwek to ok 10kg cukru. Dodałeś 18. W sumie jest 28kg. 28/(70+18)=32% cukru. No może Bayanus by temu dały radę, ale będą fermentować ze 3 miesiące... Rozcieńcz wodą, najlepiej do początkowego 20, max 25BLG.

Odnośnie mierzenia cukru w gęstwie - tego się nie robi. Odsuń gęstwę, pod spodem jest winko. Nabierz winka i zmierz. To i tak będzie bardziej miarodajny pomiar.

A na przyszłość - nie bądź chytry. To co zrobiłeś co cukrówka z jakimś tam posmakiem śliwek. Ale szału się nie spodziewaj. Następnym razem przefermentuj śliwki bez dodatku cukru. Jak już musisz szukać zwiększenia wydajności to po skończonej fermentacji dodaj max 2l dobrego spirytusu. Ale nie więcej! Wtedy będziesz miał w miarę dobrą śliwkę. Ja w tym roku dawałem 1,5l na 150kg czereśni i 0,7kg na 80kg moreli. Odpowiada to zwiększeniu poziomu cukru do jakichś 15-16BLG.

ogurek dobrze mówi... dodaj śliwek.

Jurek Pupkowski
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2018-10-04, 18:29

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: Jurek Pupkowski » 2018-10-05, 22:57

Dodam śliwek i wstawię w ciepłe miejsce. Czy te beczki mam szczelnie zamknąć?

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: mlody » 2018-10-05, 23:12

Tak by gazy mogły się wydostawać.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Jurek Pupkowski
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2018-10-04, 18:29

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: Jurek Pupkowski » 2018-10-12, 08:54

Znów mam prośbę o pomoc. Chce zakupić destylator, zależy mi na zachowaniu smaku śliwki, na mocy mniej. Co kupić? Jaka jest różnica między zimnymi palcami, aabratkiem i potstilem, bo jak szukam to na przemian pojawiają się takie nazwy?

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Nastaw ze śliwek 220kg

Post autor: ximenek » 2018-10-12, 09:00

Słabo czytasz moim zdaniem bo wszystko jest napisane tyko czasu i determinacji potrzeba :book :book :book :cheers :cheers

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości