Rum
Rum
Siemka Bede robil swoj pierwszy rum mam pare pytan, mam zamiar uzyc drozdzy coobra rum czy jedna paczka przerobi 50L nastawu czy jednak kupic 2 paczki? A moze polecicie cos innego czytalem ze EC 1118 tez nie sa zle. I czy dodajecie wegla wplynie do nastawu czy nie jest on konieczny przy podwojniej destylacji?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 40%
- Posty: 74
- Rejestracja: 2018-09-17, 14:00
Re: Rum
Używałem tych drożdży w ilości jedna paczka na 50l i ładnie przerobiły. Może trwało to trochę dłużej ale drożdżaki co miały zjeść to zjadły. Węgla nie dodawałem i nastaw sam się wyklarował.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Re: Rum
Chcesz fermentować melasę czy cukier? Czy mieszanki? Ja kiedyś używałem na melasie Cobry i chodziły OK. Teraz fermentuję na Safspirit, które dostałem od kolegi tu z forum. Pewnie każde zafermentują byle blg nie było za wysokie. Zrób matkę i matką poszczuj.
Re: Rum
Mieszanka 2.7kg cukru brazowego I 2.5L melasy, Czytalem troche na homedistillers I wkoncu sie zdecydowalem na drozdze piekarnicze zobaczymy co z tego wyjdzie co jest wlasnie ciekawe ten szczep najlepiej sie nadaje do melasy.
Re: Rum
Czytalem juz o dunder pit niestety nie mam miejsca na to ale wprzyszlosci napewno sobie taki zrobie podzielilem nastaw na dwa, wlasnie nastawilem 26L poleci odped pozniej na dundrze nastawie drugi 26L nastaw zobaczymy co ztego wyjdzie
Re: Rum
Bardzo dobrze, zczego co pamietam zjadly nastaw w 4~dni, drozdze ladnie osiadly na dnie, nie bylo przykrych zapachow ani smakow, duzo lepiej poszly niz coobra rum jedyny minus to ze trzeba utrzymac temperature okolo 25-30 stopni ale nie jest to trudne. Trzeba dodac drozdze wlasnie wtemperaturze okolo 28 stopni I zakryc beczke/wiaderko jakas koldra lub kocem.
Tylko musza byc to drozdze suche I troche pozywki trzeba dodac.
Tylko musza byc to drozdze suche I troche pozywki trzeba dodac.
Re: Rum
Mam pytanie odnośnie klarowania rumu, nastaw 25l (5l melasy 2 kg cukru, drożdże alcotec do rumu) przestał pracować dwa dni temu, mogę dodać do niego klaru czy wystawić w chłodne pomieszczenie i dać mu ze 2 tygodnie?
chce odebrać dunder i wykorzystać go do następnego nastawu, czy klar nie zepsuje dundru??
chce odebrać dunder i wykorzystać go do następnego nastawu, czy klar nie zepsuje dundru??
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości