Strona 1 z 2
Rum
: 2020-11-19, 18:27
autor: Loki
Siemka Bede robil swoj pierwszy rum mam pare pytan, mam zamiar uzyc drozdzy coobra rum czy jedna paczka przerobi 50L nastawu czy jednak kupic 2 paczki? A moze polecicie cos innego czytalem ze EC 1118 tez nie sa zle. I czy dodajecie wegla wplynie do nastawu czy nie jest on konieczny przy podwojniej destylacji?
Pozdrawiam
Re: Rum
: 2020-11-19, 22:13
autor: krkkonrad89
Używałem tych drożdży w ilości jedna paczka na 50l i ładnie przerobiły. Może trwało to trochę dłużej ale drożdżaki co miały zjeść to zjadły. Węgla nie dodawałem i nastaw sam się wyklarował.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Re: Rum
: 2020-11-19, 23:07
autor: Loki
Hmm tak czytam I czytam I wnioskuje ze najlepsze drozdze do rumu sa do pieczenia co myslicie ?
Re: Rum
: 2020-11-20, 12:14
autor: kwik44
Chcesz fermentować melasę czy cukier? Czy mieszanki? Ja kiedyś używałem na melasie Cobry i chodziły OK. Teraz fermentuję na Safspirit, które dostałem od kolegi tu z forum. Pewnie każde zafermentują byle blg nie było za wysokie. Zrób matkę i matką poszczuj.
Re: Rum
: 2020-11-20, 20:31
autor: Loki
kwik44 pisze: ↑2020-11-20, 12:14
Chcesz fermentować melasę czy cukier? Czy mieszanki?
Mieszanka 2.7kg cukru brazowego I 2.5L melasy, Czytalem troche na homedistillers I wkoncu sie zdecydowalem na drozdze piekarnicze zobaczymy co z tego wyjdzie co jest wlasnie ciekawe ten szczep najlepiej sie nadaje do melasy.
Re: Rum
: 2020-11-21, 10:19
autor: kwik44
W rumie kluczem są zakażenia. Nie tylko oczywiście, ale mają ważną rolę. Poczytaj Arroyo i eksperymenty z dunder pit na homedistillers.
Re: Rum
: 2020-11-21, 14:38
autor: Loki
kwik44 pisze: ↑2020-11-21, 10:19
Poczytaj Arroyo i eksperymenty z dunder pit na homedistillers.
Czytalem juz o dunder pit niestety nie mam miejsca na to ale wprzyszlosci napewno sobie taki zrobie
podzielilem nastaw na dwa, wlasnie nastawilem 26L poleci odped pozniej na dundrze nastawie drugi 26L nastaw zobaczymy co ztego wyjdzie
Re: Rum
: 2020-11-21, 15:48
autor: kwik44
Wiesz, 2-3 pięciolitrowe bańki dundrem. Przecież nie robisz hl.... Wystarczy.
Re: Rum
: 2020-11-21, 16:07
autor: Loki
Wbloku mieszkam juz mam 25L wina, beczke,wiadro balony 5L
moze gdzies upcham chociaz jedna 5L tak na eksperyment.
Co do drozdzy piekarniczych suchych nie swierzych nastaw bardzo ladnie wystartowal Bo po 1.5h
Re: Rum
: 2021-11-18, 19:54
autor: rewicz
Cześć, Loki daj znać jaki był efekt końcowy na drożdżach piekarniczych.
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Re: Rum
: 2021-11-19, 22:13
autor: Loki
Bardzo dobrze, zczego co pamietam zjadly nastaw w 4~dni, drozdze ladnie osiadly na dnie, nie bylo przykrych zapachow ani smakow, duzo lepiej poszly niz coobra rum jedyny minus to ze trzeba utrzymac temperature okolo 25-30 stopni ale nie jest to trudne. Trzeba dodac drozdze wlasnie wtemperaturze okolo 28 stopni I zakryc beczke/wiaderko jakas koldra lub kocem.
Tylko musza byc to drozdze suche I troche pozywki trzeba dodac.
Re: Rum
: 2021-12-03, 17:40
autor: kalber
Mam pytanie odnośnie klarowania rumu, nastaw 25l (5l melasy 2 kg cukru, drożdże alcotec do rumu) przestał pracować dwa dni temu, mogę dodać do niego klaru czy wystawić w chłodne pomieszczenie i dać mu ze 2 tygodnie?
chce odebrać dunder i wykorzystać go do następnego nastawu, czy klar nie zepsuje dundru??
Re: Rum
: 2021-12-03, 18:28
autor: Loki
Nie dawaj klaru poczekaj tylko jak sie zrobi warstwa 2-3 cm na dole I odrazu na rury dawaj
Re: Rum
: 2021-12-03, 19:16
autor: kalber
Ok tak też zrobię, myślę że ze 2 tygodnie w chłodnym pomieszczeniu powinno wystarczyć.
co do kolejnego nastawu na dundrze, dodać cukier zwykły, trzcinowy czy glukozę?
Re: Rum
: 2021-12-03, 20:56
autor: Loki
Mi sie taka warstwa po jakis 3 dniach zrobila, zadnej glukozy chcesz prawdziwy rum to daj melasy I ewentualnie troche cukru trzcinowego jak nie lubisz mocnego rumu