Strona 1 z 2

Rum

: 2020-11-19, 18:27
autor: Loki
Siemka Bede robil swoj pierwszy rum mam pare pytan, mam zamiar uzyc drozdzy coobra rum czy jedna paczka przerobi 50L nastawu czy jednak kupic 2 paczki? A moze polecicie cos innego czytalem ze EC 1118 tez nie sa zle. I czy dodajecie wegla wplynie do nastawu czy nie jest on konieczny przy podwojniej destylacji?
Pozdrawiam

Re: Rum

: 2020-11-19, 22:13
autor: krkkonrad89
Używałem tych drożdży w ilości jedna paczka na 50l i ładnie przerobiły. Może trwało to trochę dłużej ale drożdżaki co miały zjeść to zjadły. Węgla nie dodawałem i nastaw sam się wyklarował.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka


Re: Rum

: 2020-11-19, 23:07
autor: Loki
Hmm tak czytam I czytam I wnioskuje ze najlepsze drozdze do rumu sa do pieczenia co myslicie ? :roll:

Re: Rum

: 2020-11-20, 12:14
autor: kwik44
Chcesz fermentować melasę czy cukier? Czy mieszanki? Ja kiedyś używałem na melasie Cobry i chodziły OK. Teraz fermentuję na Safspirit, które dostałem od kolegi tu z forum. Pewnie każde zafermentują byle blg nie było za wysokie. Zrób matkę i matką poszczuj.

Re: Rum

: 2020-11-20, 20:31
autor: Loki
kwik44 pisze:
2020-11-20, 12:14
Chcesz fermentować melasę czy cukier? Czy mieszanki?
Mieszanka 2.7kg cukru brazowego I 2.5L melasy, Czytalem troche na homedistillers I wkoncu sie zdecydowalem na drozdze piekarnicze zobaczymy co z tego wyjdzie co jest wlasnie ciekawe ten szczep najlepiej sie nadaje do melasy.

Re: Rum

: 2020-11-21, 10:19
autor: kwik44
W rumie kluczem są zakażenia. Nie tylko oczywiście, ale mają ważną rolę. Poczytaj Arroyo i eksperymenty z dunder pit na homedistillers.

Re: Rum

: 2020-11-21, 14:38
autor: Loki
kwik44 pisze:
2020-11-21, 10:19
Poczytaj Arroyo i eksperymenty z dunder pit na homedistillers.
Czytalem juz o dunder pit niestety nie mam miejsca na to ale wprzyszlosci napewno sobie taki zrobie :D podzielilem nastaw na dwa, wlasnie nastawilem 26L poleci odped pozniej na dundrze nastawie drugi 26L nastaw zobaczymy co ztego wyjdzie :)

Re: Rum

: 2020-11-21, 15:48
autor: kwik44
Wiesz, 2-3 pięciolitrowe bańki dundrem. Przecież nie robisz hl.... Wystarczy.

Re: Rum

: 2020-11-21, 16:07
autor: Loki
Wbloku mieszkam juz mam 25L wina, beczke,wiadro balony 5L :lol: moze gdzies upcham chociaz jedna 5L tak na eksperyment.
Co do drozdzy piekarniczych suchych nie swierzych nastaw bardzo ladnie wystartowal Bo po 1.5h

Re: Rum

: 2021-11-18, 19:54
autor: rewicz
Cześć, Loki daj znać jaki był efekt końcowy na drożdżach piekarniczych.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka


Re: Rum

: 2021-11-19, 22:13
autor: Loki
Bardzo dobrze, zczego co pamietam zjadly nastaw w 4~dni, drozdze ladnie osiadly na dnie, nie bylo przykrych zapachow ani smakow, duzo lepiej poszly niz coobra rum jedyny minus to ze trzeba utrzymac temperature okolo 25-30 stopni ale nie jest to trudne. Trzeba dodac drozdze wlasnie wtemperaturze okolo 28 stopni I zakryc beczke/wiaderko jakas koldra lub kocem.
Tylko musza byc to drozdze suche I troche pozywki trzeba dodac.

Re: Rum

: 2021-12-03, 17:40
autor: kalber
Mam pytanie odnośnie klarowania rumu, nastaw 25l (5l melasy 2 kg cukru, drożdże alcotec do rumu) przestał pracować dwa dni temu, mogę dodać do niego klaru czy wystawić w chłodne pomieszczenie i dać mu ze 2 tygodnie?
chce odebrać dunder i wykorzystać go do następnego nastawu, czy klar nie zepsuje dundru??

Re: Rum

: 2021-12-03, 18:28
autor: Loki
Nie dawaj klaru poczekaj tylko jak sie zrobi warstwa 2-3 cm na dole I odrazu na rury dawaj

Re: Rum

: 2021-12-03, 19:16
autor: kalber
Ok tak też zrobię, myślę że ze 2 tygodnie w chłodnym pomieszczeniu powinno wystarczyć.
co do kolejnego nastawu na dundrze, dodać cukier zwykły, trzcinowy czy glukozę?

Re: Rum

: 2021-12-03, 20:56
autor: Loki
Mi sie taka warstwa po jakis 3 dniach zrobila, zadnej glukozy chcesz prawdziwy rum to daj melasy I ewentualnie troche cukru trzcinowego jak nie lubisz mocnego rumu