Strona 2 z 2

Re: Rum

: 2021-12-04, 15:36
autor: kalber
No tak, ale mówię o kolejnej destylacji gdzie zamiast wody wykorzystam dunder. Najrozsądniej było by dać cukier trzcinowy tylko jest dosyć drogi. Zastanawiam się na ile pogorszy sprawę zwykły cukier

Re: Rum

: 2021-12-04, 15:50
autor: Loki
Na dundrze nastawia sie nastepny nastaw jak chcesz miec prawdziwy rum to dawaj melasy jak chcesz miec bimber o posmaku rumu to daj cukier bialy ale chyba nie o to wtym hobby chodzi?

Re: Rum

: 2021-12-04, 23:42
autor: wawaldek11
Można spróbować i z buraczanym, tylko nie dawaj do pełnego czyli 24 Blg. Może 1kg na pięć litrów dundru. Jak dasz maksymalnie, to alko z cukru nadmiernie rozcieńczy rumowe aromaty. Ale to i tak będzie lepsze niż czysta cukrówka.
Napisał to miłośnik destylatów nieczystych :wink:

Re: Rum

: 2022-03-01, 23:00
autor: Hori
Macie jakieś sprawdzone zestawy ziół i przypraw do spiced rum?
Celowałbym w coś jak Sailor Jerry..