Marmolada

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Marmolada

Post autor: dastin » 2007-05-28, 11:57

Witam.
Zakupilem z kolega 60kg marmollady jak widzicie temat przerobienia jej przez drozdze ? czy to ma sens? ewentualnie prosze o propozycje jesli ktos juz przerabial marmolade jesli jest jakis specjany sposob przerobienia jej czy normalnym tokiem fermentowac?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 18:08 przez dastin, łącznie zmieniany 1 raz.

bnp

Post autor: bnp » 2007-05-28, 12:08

@dastin

Czy ta marmolada jest w oryginalnych pojemnikach ? jeśli tak to sprawdź skład, zobacz czy są tam jakieś konserwanty, zawartość cukrów też powinna być podana. Jeśli nie to zmierz zawartość cukrów cukromierzem. Możesz też zrobić próbną fermentację np. w 2 l butelce, jak ładnie ruszy to znaczy że nie ma konserwantów.

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2007-05-28, 12:11

marmolada jest w oryginalnych opakowaniach ale przeterminowana zakupinowa od czlowieka i ktorego mozna bylo kupic kiedys cukier poprodukcyjny. a czy sa konserwanty musze sprawdzic ale odp podam pozniej.
pozdrawiam

[ Dodano: 2007-05-28, 16:35 ]
sklad marmolady i opis z etykiety
otrzymano ze 135g owocow na100g wyrobu gotowego,zawartosc cukru 63g na 100g wyrobu
sklad przecier jablkowy przecier wisniowy cukier kwasek cytrynowy,bez srodkow konserwujacych.
prodkt przeterminowany
cena 0,8zl/kg
co o tym myslicie?
pozdrawiam

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-05-28, 22:35

Witam moim zdaniem to dobry surowiec na owocówkę.Powinno dobrze fermentować z drożdżami Cobra 24h.Jeśli mają tego towaru wiecej to sie skuszę.Na pewno mniej paprania niż z ciastkami
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-05-28, 22:51

Dawno temu kolega miał "wejście" w (nie istniejących juz) Gdańskich zakładach cukierniczych . I załapał się na 200 kg beczkę jakiegoś dżemu wieloowocowego . Robił na zwykłych piekarniczych drożdżach , o jakichś tam Cobrach 24 to nikt jeszcze wtedy w Polsce nie słyszał . Panowie , jakie to było dobre . Jak sobie przypomnę to....ech....

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-05-28, 23:02

dastin pisze:...zawartosc cukru 63g na 100g wyrobu...
....
prodkt przeterminowany
cena 0,8zl/kg...
cena atrakcyjna (zważając na cukier),
co to znaczy "przeterminowany"... jeśli tylko skończył się czas na etykiecie to OK - ważne aby nie było śladów pleśni

Co do wyboru drożdży to uważam że jeśli pójdzie na "winiaczek" to zadaj czymś szlachetnym np. IOC Bayanus ,
a jeśli na czysty spiryt to czymkolwiek - aby taniej :lol:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2007-05-29, 20:03

witam
zrobilismy mala probke cale 240litrow chodzi az milo beczka po 30 minutach gotuje sie drozdze babuni az milo patrzec, :D

[ Dodano: 2007-05-29, 20:04 ]
24kg marmolady
6paczek drozdzy
72litry wody
czekamy na efekty

[ Dodano: 2007-05-29, 20:05 ]
przeterminowany:
-brak sladow plesni
22miesiace po okresie przydatnosci

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-05-29, 22:01

dastin pisze:zrobilismy mala probke cale 240litrow...
...
24kg marmolady
6paczek drożdży
72litry wody
eee... nijak mi nie wychodzi 240litrów :lol: :mrgreen:

22miesiace po okresie przydatnosci
to faktycznie długo :shock: - ale wszystko zależne jest od sposobu przechowywania
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2007-05-30, 09:23

przechowywane bylo w chlodni
a ilosci to tylko proporcje na beczke 120 litrowe tzn nie cala wyszlo okolo 100 litrow:
72litry wody
28kg marmolady=22l litry
94litry razy dwie beczki + plus balon 47litry=94+94+47=235litrow
chyba teraz jasno napisane
pozdrawiam(y)

[ Dodano: 2007-05-30, 09:38 ]
zawartosc cukru w kilogramie marmolady=0.63kg
ilosc marmolady w pojemniku 14kg
0.63kg x 14kg=8.82kg cukru w wiaderku
8.82 x 2=17.64
17.64kg cukru + 72litry wody =okolo 11% nastaw w beczce 120 litrow
drugi zestaw taki sam
i balon 47 tesame proporcie
ilosc 94 wziela sie z :
ilosc marmolady
11litrow=wiadro(0.63 x14kg=8.82kg cukru)
2 x 11 litrow=22litry+72 litry wody=94litry nastawu w tym zawartoc cukru 17.64kg)=11,2%
ak wszystko do dzis bedzie ok to mozna bys spokojnym o dach z eternitu na szopie ze nie poleci do sasiada (w deklach beczek otwor 2mm srednicy)
pozdrawiam(y).

Awatar użytkownika
flesz103
60%
60%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2007-06-06, 11:50

@wszyscy
Marmolady u tego faceta już nie ma!
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

janusz_2
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2006-08-25, 16:07

Post autor: janusz_2 » 2007-06-07, 00:48

@flesz103
W początkowym okresie fermentacja bardzo burzliwa ale teraz można powiedzieć wszystko normalnie ;) trzeba czekać aż spadnie odpowiednio blg :wink: Nasz kolega bardzo niecierpliwy już myśli o destylacji . Musze ostudzać mu zapały :lol: Na dzien dzisiejszy blg jest na poziomie +3 czyli na to przysłowiowe - 3 jeszcze trzeba poczekać . Żałuje ze wszystko zrobiliśmy na drożdżach babuni :? stało się :cry: moim zdaniem za dobry materiał na zwykle drożdże .
Napisz cos jak Ty to "rozpracowałeś"
pozdrawiam(y) :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
flesz103
60%
60%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2007-06-07, 08:54

Dopiero co stałem się posiadaczem 11-tu pojemników tego specyfiku.
Większość to wiśniowo-jabłkowa, ale są trzy "rodzynki" w postaci wieloowocowej.
Niestety wszystko co nadaje się do fermentacji jest zajęte ( a w szklanych balonach nigdy nie robię zacieru).
"Dochodzi" cukrówka (200 L), w połowie jest ryżowo - rodzynkowy z ziołami ciociosan (120 L) oraz nastawiony niedawno daktylowy (60 L). Ot - takie eksperymenty. Zobaczymy co wyjdzie.
Z marmoladą spróbuję pewnie najwcześniej za tydzień.

Pozdrawiam.
Tomek

[ Dodano: 2007-06-30, 11:20 ]
Witam.
Nastawiałem wczoraj zacier na marmoladzie.
Po przeliczeniach tak na ok. 15 %.
Czy u was też wyglądało jak fermentujący budyń?
Pachnie ładnie, fermentuje póki co też ładnie, tylko gęstość mi się nie podoba.

Pozdrawiam.
Tomek
Ostatnio zmieniony 2007-07-05, 14:46 przez flesz103, łącznie zmieniany 1 raz.
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2007-07-01, 19:08

witam
my nastawilismy na okolo 11% i pofermentacji sie rozwarstwilo tzn u gory wodniste na dole geste. luzne czesciowo przedestylowane a geste chyba bedzie na plaszczu gotowane tzn keg do gara z woda i heja zobaczymy co tego wyjdzie jak sie przypali keg to sie go wyczysci soda kaustyczna na wzor CO2(kłaniam czoło)keg po przypaleniu jest jak nowka po takim zabiegu.
pozdrawiam

[ Dodano: 2007-07-01, 19:10 ]
jak przepuscimy geste napisze jak smakuje tym bardziej ze puscimy na krotkiej rurze bez wypelnienia i refluxow(dla smaczku-pierwszy raz smakowa bedzie robiona)

pikol
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-02-20, 22:34

Post autor: pikol » 2008-02-20, 23:06

muszę ci powiedzieć, że trzeba czekać aż spadnie odpowiednio blg. Wychodzi dobrze, wiem, bo posmakowałem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości