Marmolada
Marmolada
Witam.
Zakupilem z kolega 60kg marmollady jak widzicie temat przerobienia jej przez drozdze ? czy to ma sens? ewentualnie prosze o propozycje jesli ktos juz przerabial marmolade jesli jest jakis specjany sposob przerobienia jej czy normalnym tokiem fermentowac?
pozdrawiam
Zakupilem z kolega 60kg marmollady jak widzicie temat przerobienia jej przez drozdze ? czy to ma sens? ewentualnie prosze o propozycje jesli ktos juz przerabial marmolade jesli jest jakis specjany sposob przerobienia jej czy normalnym tokiem fermentowac?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 18:08 przez dastin, łącznie zmieniany 1 raz.
@dastin
Czy ta marmolada jest w oryginalnych pojemnikach ? jeśli tak to sprawdź skład, zobacz czy są tam jakieś konserwanty, zawartość cukrów też powinna być podana. Jeśli nie to zmierz zawartość cukrów cukromierzem. Możesz też zrobić próbną fermentację np. w 2 l butelce, jak ładnie ruszy to znaczy że nie ma konserwantów.
Czy ta marmolada jest w oryginalnych pojemnikach ? jeśli tak to sprawdź skład, zobacz czy są tam jakieś konserwanty, zawartość cukrów też powinna być podana. Jeśli nie to zmierz zawartość cukrów cukromierzem. Możesz też zrobić próbną fermentację np. w 2 l butelce, jak ładnie ruszy to znaczy że nie ma konserwantów.
marmolada jest w oryginalnych opakowaniach ale przeterminowana zakupinowa od czlowieka i ktorego mozna bylo kupic kiedys cukier poprodukcyjny. a czy sa konserwanty musze sprawdzic ale odp podam pozniej.
pozdrawiam
[ Dodano: 2007-05-28, 16:35 ]
sklad marmolady i opis z etykiety
otrzymano ze 135g owocow na100g wyrobu gotowego,zawartosc cukru 63g na 100g wyrobu
sklad przecier jablkowy przecier wisniowy cukier kwasek cytrynowy,bez srodkow konserwujacych.
prodkt przeterminowany
cena 0,8zl/kg
co o tym myslicie?
pozdrawiam
pozdrawiam
[ Dodano: 2007-05-28, 16:35 ]
sklad marmolady i opis z etykiety
otrzymano ze 135g owocow na100g wyrobu gotowego,zawartosc cukru 63g na 100g wyrobu
sklad przecier jablkowy przecier wisniowy cukier kwasek cytrynowy,bez srodkow konserwujacych.
prodkt przeterminowany
cena 0,8zl/kg
co o tym myslicie?
pozdrawiam
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Dawno temu kolega miał "wejście" w (nie istniejących juz) Gdańskich zakładach cukierniczych . I załapał się na 200 kg beczkę jakiegoś dżemu wieloowocowego . Robił na zwykłych piekarniczych drożdżach , o jakichś tam Cobrach 24 to nikt jeszcze wtedy w Polsce nie słyszał . Panowie , jakie to było dobre . Jak sobie przypomnę to....ech....
cena atrakcyjna (zważając na cukier),dastin pisze:...zawartosc cukru 63g na 100g wyrobu...
....
prodkt przeterminowany
cena 0,8zl/kg...
co to znaczy "przeterminowany"... jeśli tylko skończył się czas na etykiecie to OK - ważne aby nie było śladów pleśni
Co do wyboru drożdży to uważam że jeśli pójdzie na "winiaczek" to zadaj czymś szlachetnym np. IOC Bayanus ,
a jeśli na czysty spiryt to czymkolwiek - aby taniej
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
witam
zrobilismy mala probke cale 240litrow chodzi az milo beczka po 30 minutach gotuje sie drozdze babuni az milo patrzec,
[ Dodano: 2007-05-29, 20:04 ]
24kg marmolady
6paczek drozdzy
72litry wody
czekamy na efekty
[ Dodano: 2007-05-29, 20:05 ]
przeterminowany:
-brak sladow plesni
22miesiace po okresie przydatnosci
zrobilismy mala probke cale 240litrow chodzi az milo beczka po 30 minutach gotuje sie drozdze babuni az milo patrzec,
[ Dodano: 2007-05-29, 20:04 ]
24kg marmolady
6paczek drozdzy
72litry wody
czekamy na efekty
[ Dodano: 2007-05-29, 20:05 ]
przeterminowany:
-brak sladow plesni
22miesiace po okresie przydatnosci
eee... nijak mi nie wychodzi 240litrówdastin pisze:zrobilismy mala probke cale 240litrow...
...
24kg marmolady
6paczek drożdży
72litry wody
to faktycznie długo - ale wszystko zależne jest od sposobu przechowywania22miesiace po okresie przydatnosci
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
przechowywane bylo w chlodni
a ilosci to tylko proporcje na beczke 120 litrowe tzn nie cala wyszlo okolo 100 litrow:
72litry wody
28kg marmolady=22l litry
94litry razy dwie beczki + plus balon 47litry=94+94+47=235litrow
chyba teraz jasno napisane
pozdrawiam(y)
[ Dodano: 2007-05-30, 09:38 ]
zawartosc cukru w kilogramie marmolady=0.63kg
ilosc marmolady w pojemniku 14kg
0.63kg x 14kg=8.82kg cukru w wiaderku
8.82 x 2=17.64
17.64kg cukru + 72litry wody =okolo 11% nastaw w beczce 120 litrow
drugi zestaw taki sam
i balon 47 tesame proporcie
ilosc 94 wziela sie z :
ilosc marmolady
11litrow=wiadro(0.63 x14kg=8.82kg cukru)
2 x 11 litrow=22litry+72 litry wody=94litry nastawu w tym zawartoc cukru 17.64kg)=11,2%
ak wszystko do dzis bedzie ok to mozna bys spokojnym o dach z eternitu na szopie ze nie poleci do sasiada (w deklach beczek otwor 2mm srednicy)
pozdrawiam(y).
a ilosci to tylko proporcje na beczke 120 litrowe tzn nie cala wyszlo okolo 100 litrow:
72litry wody
28kg marmolady=22l litry
94litry razy dwie beczki + plus balon 47litry=94+94+47=235litrow
chyba teraz jasno napisane
pozdrawiam(y)
[ Dodano: 2007-05-30, 09:38 ]
zawartosc cukru w kilogramie marmolady=0.63kg
ilosc marmolady w pojemniku 14kg
0.63kg x 14kg=8.82kg cukru w wiaderku
8.82 x 2=17.64
17.64kg cukru + 72litry wody =okolo 11% nastaw w beczce 120 litrow
drugi zestaw taki sam
i balon 47 tesame proporcie
ilosc 94 wziela sie z :
ilosc marmolady
11litrow=wiadro(0.63 x14kg=8.82kg cukru)
2 x 11 litrow=22litry+72 litry wody=94litry nastawu w tym zawartoc cukru 17.64kg)=11,2%
ak wszystko do dzis bedzie ok to mozna bys spokojnym o dach z eternitu na szopie ze nie poleci do sasiada (w deklach beczek otwor 2mm srednicy)
pozdrawiam(y).
@flesz103
W początkowym okresie fermentacja bardzo burzliwa ale teraz można powiedzieć wszystko normalnie trzeba czekać aż spadnie odpowiednio blg Nasz kolega bardzo niecierpliwy już myśli o destylacji . Musze ostudzać mu zapały Na dzien dzisiejszy blg jest na poziomie +3 czyli na to przysłowiowe - 3 jeszcze trzeba poczekać . Żałuje ze wszystko zrobiliśmy na drożdżach babuni stało się moim zdaniem za dobry materiał na zwykle drożdże .
Napisz cos jak Ty to "rozpracowałeś"
pozdrawiam(y)
W początkowym okresie fermentacja bardzo burzliwa ale teraz można powiedzieć wszystko normalnie trzeba czekać aż spadnie odpowiednio blg Nasz kolega bardzo niecierpliwy już myśli o destylacji . Musze ostudzać mu zapały Na dzien dzisiejszy blg jest na poziomie +3 czyli na to przysłowiowe - 3 jeszcze trzeba poczekać . Żałuje ze wszystko zrobiliśmy na drożdżach babuni stało się moim zdaniem za dobry materiał na zwykle drożdże .
Napisz cos jak Ty to "rozpracowałeś"
pozdrawiam(y)
pozdrawiam
Dopiero co stałem się posiadaczem 11-tu pojemników tego specyfiku.
Większość to wiśniowo-jabłkowa, ale są trzy "rodzynki" w postaci wieloowocowej.
Niestety wszystko co nadaje się do fermentacji jest zajęte ( a w szklanych balonach nigdy nie robię zacieru).
"Dochodzi" cukrówka (200 L), w połowie jest ryżowo - rodzynkowy z ziołami ciociosan (120 L) oraz nastawiony niedawno daktylowy (60 L). Ot - takie eksperymenty. Zobaczymy co wyjdzie.
Z marmoladą spróbuję pewnie najwcześniej za tydzień.
Pozdrawiam.
Tomek
[ Dodano: 2007-06-30, 11:20 ]
Witam.
Nastawiałem wczoraj zacier na marmoladzie.
Po przeliczeniach tak na ok. 15 %.
Czy u was też wyglądało jak fermentujący budyń?
Pachnie ładnie, fermentuje póki co też ładnie, tylko gęstość mi się nie podoba.
Pozdrawiam.
Tomek
Większość to wiśniowo-jabłkowa, ale są trzy "rodzynki" w postaci wieloowocowej.
Niestety wszystko co nadaje się do fermentacji jest zajęte ( a w szklanych balonach nigdy nie robię zacieru).
"Dochodzi" cukrówka (200 L), w połowie jest ryżowo - rodzynkowy z ziołami ciociosan (120 L) oraz nastawiony niedawno daktylowy (60 L). Ot - takie eksperymenty. Zobaczymy co wyjdzie.
Z marmoladą spróbuję pewnie najwcześniej za tydzień.
Pozdrawiam.
Tomek
[ Dodano: 2007-06-30, 11:20 ]
Witam.
Nastawiałem wczoraj zacier na marmoladzie.
Po przeliczeniach tak na ok. 15 %.
Czy u was też wyglądało jak fermentujący budyń?
Pachnie ładnie, fermentuje póki co też ładnie, tylko gęstość mi się nie podoba.
Pozdrawiam.
Tomek
Ostatnio zmieniony 2007-07-05, 14:46 przez flesz103, łącznie zmieniany 1 raz.
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"
witam
my nastawilismy na okolo 11% i pofermentacji sie rozwarstwilo tzn u gory wodniste na dole geste. luzne czesciowo przedestylowane a geste chyba bedzie na plaszczu gotowane tzn keg do gara z woda i heja zobaczymy co tego wyjdzie jak sie przypali keg to sie go wyczysci soda kaustyczna na wzor CO2(kłaniam czoło)keg po przypaleniu jest jak nowka po takim zabiegu.
pozdrawiam
[ Dodano: 2007-07-01, 19:10 ]
jak przepuscimy geste napisze jak smakuje tym bardziej ze puscimy na krotkiej rurze bez wypelnienia i refluxow(dla smaczku-pierwszy raz smakowa bedzie robiona)
my nastawilismy na okolo 11% i pofermentacji sie rozwarstwilo tzn u gory wodniste na dole geste. luzne czesciowo przedestylowane a geste chyba bedzie na plaszczu gotowane tzn keg do gara z woda i heja zobaczymy co tego wyjdzie jak sie przypali keg to sie go wyczysci soda kaustyczna na wzor CO2(kłaniam czoło)keg po przypaleniu jest jak nowka po takim zabiegu.
pozdrawiam
[ Dodano: 2007-07-01, 19:10 ]
jak przepuscimy geste napisze jak smakuje tym bardziej ze puscimy na krotkiej rurze bez wypelnienia i refluxow(dla smaczku-pierwszy raz smakowa bedzie robiona)
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości