Jablka na kolumnie polkowej
: 2021-08-08, 20:47
Siemka mam pytanko, niedlugo sa jabca I nie wiem czy je robic na potstillu czy probowac je na kolumnie polkowej, boje sie troche ze nie ogarne procesu I za duzo smaku wyczysci.
Proces by wygladal tak, pierw odped wplasczu olejowym na PS, pozniej kolumna polkowa 3 lub 4 polki. 10min stabilizacji I odbior 100-200ml przedgonu 3x lub 30min stabilizacji I odbior przedgonu, pozniej staram sie trzymac widelki miedzy 72-74 temperatury na shotgunie I Tu mam pytanko jak temperatura mi wzrosnie do 75-76 to wtedy po prostu odkrecam zawor kulowy na shotgunie I czekam jak temperatura troche spadnie I znowu zakrecam wode na shotgunie I utrzymuje widelki 72-74 zgadza sie ? Przy 97~ stopniach wkegu zaczynam odbior przedgonu wtedy tez sie starac trzymac temperature miedzy 72-74 ?
Oraz jak to jest wkoncu zta moca z grzalkami, od poczatku do konca trzymam 3.2Kw naprzyklad ? Widzialem ze pare osob np zaczyna z 2.8kw a pod koniec podkrecaja do 3.2kw.
Zrobilem jak narazie tylko jeden proces na polkowej, na dodatek byl to cukier zeby ja wyczyscic .
Drugie pytanko czy surowke moge trzymac wkegu ? Nie popsuje mi sie ona jak bedzie miala tylko 20~% ? Mialem zamiar zrobic zacier na whisky, ale mam tylko 12x damek 5L a niedlugo beda jabkla, takze nie wiem czy sie nie wstrzymac ztym zacieraniem, Ile mniej wiecej surowki moze mi wyjsc z 10kg slodu ?
Proces by wygladal tak, pierw odped wplasczu olejowym na PS, pozniej kolumna polkowa 3 lub 4 polki. 10min stabilizacji I odbior 100-200ml przedgonu 3x lub 30min stabilizacji I odbior przedgonu, pozniej staram sie trzymac widelki miedzy 72-74 temperatury na shotgunie I Tu mam pytanko jak temperatura mi wzrosnie do 75-76 to wtedy po prostu odkrecam zawor kulowy na shotgunie I czekam jak temperatura troche spadnie I znowu zakrecam wode na shotgunie I utrzymuje widelki 72-74 zgadza sie ? Przy 97~ stopniach wkegu zaczynam odbior przedgonu wtedy tez sie starac trzymac temperature miedzy 72-74 ?
Oraz jak to jest wkoncu zta moca z grzalkami, od poczatku do konca trzymam 3.2Kw naprzyklad ? Widzialem ze pare osob np zaczyna z 2.8kw a pod koniec podkrecaja do 3.2kw.
Zrobilem jak narazie tylko jeden proces na polkowej, na dodatek byl to cukier zeby ja wyczyscic .
Drugie pytanko czy surowke moge trzymac wkegu ? Nie popsuje mi sie ona jak bedzie miala tylko 20~% ? Mialem zamiar zrobic zacier na whisky, ale mam tylko 12x damek 5L a niedlugo beda jabkla, takze nie wiem czy sie nie wstrzymac ztym zacieraniem, Ile mniej wiecej surowki moze mi wyjsc z 10kg slodu ?