witam jako ze pod nosem na działce mam ddduużżooo truskawek zastanawiałem się czy się da zrobić coś pożytecznego z tego owocu . wiedz zna może ktoś proporcje na zacier. Przepis na wino też mile widziany , bo zostało mi parę pustych gąsiorów po zlaniu do buteleczek.
pozdrowienia i czekam na odp
A da sie z truskawek ?
A da sie z truskawek ?
Rosyjska Formuła 1 - C2H5(OH)
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
@ all
można zrobić truskawkową wytrawną lub likierowane truskawkowe wino, ale....
nijak się to ma do nalewki truskawkowej.
Jest lepsza, szybsza i sprawdzona (na kobietach)
Podaje przepis:
1kg truskawek
0,5l spirit
0,5l vodka
zalewamy w słoju I odstawiamy na dwie doby (nie dłużej!!!!)
Następnie odcedzamy i odciskamy owoce (nie wyciskać-żelatyna !!!)
Z szklanki wody i pół kilograma cukru gotujemy syrop. Odszumować.
Do gorącego wlać nalewkę i dodać sok z 1 cytryny (lub łyżeczkę kwasku cytrynowego)
Zakorkować i zostawić na dobę w chodnym miejscu.
Najlepsze właściwości jednak odczuwalne są po miesiącu leżakowania.
Zamiast vódki można dać po pół szklanki dobrego rumu (np. Bacardi) i cogniac-a/brandy (np.Ronsard)- zdecydowanie podnosi smak.
Nie należy jednak spodziewać się cudów, gdyż truskawka nie jest najlepszym owocem do maceratów.
Smacznego!
można zrobić truskawkową wytrawną lub likierowane truskawkowe wino, ale....
nijak się to ma do nalewki truskawkowej.
Jest lepsza, szybsza i sprawdzona (na kobietach)
Podaje przepis:
1kg truskawek
0,5l spirit
0,5l vodka
zalewamy w słoju I odstawiamy na dwie doby (nie dłużej!!!!)
Następnie odcedzamy i odciskamy owoce (nie wyciskać-żelatyna !!!)
Z szklanki wody i pół kilograma cukru gotujemy syrop. Odszumować.
Do gorącego wlać nalewkę i dodać sok z 1 cytryny (lub łyżeczkę kwasku cytrynowego)
Zakorkować i zostawić na dobę w chodnym miejscu.
Najlepsze właściwości jednak odczuwalne są po miesiącu leżakowania.
Zamiast vódki można dać po pół szklanki dobrego rumu (np. Bacardi) i cogniac-a/brandy (np.Ronsard)- zdecydowanie podnosi smak.
Nie należy jednak spodziewać się cudów, gdyż truskawka nie jest najlepszym owocem do maceratów.
Smacznego!
Miałem przyjemność pędzić z truskawek. Zacier robiłem jak pod wino - z soku z parownika, cukru na 18%alk i bayanusy. Wyszedł niezły upęd o wyraźnym aromacie owocu (bez wypełnienia). A co do przepisu kolegi Jaś to ja bym owoców nie odciskał lecz zasypał tym cukrem co potem sie go w przepisie rozpuszcza. Dopiero jak sie rozpuści w owocach i wyciągnie resztę %%%% to bym odcisnął i dodał do nalewki.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości