A da sie z truskawek ?

Awatar użytkownika
francis
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2007-05-30, 12:18
Lokalizacja: Warszawa - Okolice

A da sie z truskawek ?

Post autor: francis » 2007-06-18, 19:42

witam jako ze pod nosem na działce mam ddduużżooo truskawek zastanawiałem się czy się da zrobić coś pożytecznego z tego owocu ;). wiedz zna może ktoś proporcje na zacier. Przepis na wino też mile widziany , bo zostało mi parę pustych gąsiorów po zlaniu do buteleczek.

pozdrowienia i czekam na odp
Rosyjska Formuła 1 - C2H5(OH)

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-06-18, 20:06

Zacier z truskawek da sie zrobic.Przepisy znajdziesz na Forum w opisach destylatow owocowych
Pozdrawiam

Jaś
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2006-03-02, 20:52

Post autor: Jaś » 2007-06-20, 23:30

@ all
można zrobić truskawkową wytrawną lub likierowane truskawkowe wino, ale....
nijak się to ma do nalewki truskawkowej.
Jest lepsza, szybsza i sprawdzona (na kobietach)
Podaje przepis:
1kg truskawek
0,5l spirit
0,5l vodka
zalewamy w słoju I odstawiamy na dwie doby (nie dłużej!!!!)
Następnie odcedzamy i odciskamy owoce (nie wyciskać-żelatyna !!!)
Z szklanki wody i pół kilograma cukru gotujemy syrop. Odszumować.
Do gorącego wlać nalewkę i dodać sok z 1 cytryny (lub łyżeczkę kwasku cytrynowego)
Zakorkować i zostawić na dobę w chodnym miejscu.
Najlepsze właściwości jednak odczuwalne są po miesiącu leżakowania.
Zamiast vódki można dać po pół szklanki dobrego rumu (np. Bacardi) i cogniac-a/brandy (np.Ronsard)- zdecydowanie podnosi smak.
Nie należy jednak spodziewać się cudów, gdyż truskawka nie jest najlepszym owocem do maceratów.
Smacznego!

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2007-06-21, 12:59

Miałem przyjemność pędzić z truskawek. Zacier robiłem jak pod wino - z soku z parownika, cukru na 18%alk i bayanusy. Wyszedł niezły upęd o wyraźnym aromacie owocu (bez wypełnienia). A co do przepisu kolegi Jaś to ja bym owoców nie odciskał lecz zasypał tym cukrem co potem sie go w przepisie rozpuszcza. Dopiero jak sie rozpuści w owocach i wyciągnie resztę %%%% to bym odcisnął i dodał do nalewki.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości