Sposób pomiaru Blg.

messer
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2012-09-18, 19:47

Post autor: messer » 2013-02-01, 21:31

Jeszcze jedno- warto ten shit klarować czy puszczać jak leci?? Nadmienie tylko, że gazuje z lekkacza.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-02-01, 21:36

Jak gazuje to zostaw jeszcze, aż przestanie. A potem klarowanie i destylacja.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-02-01, 21:40

Klarowania jeszcze nie zrobisz, bo pisałeś, że z lekka Ci bulka.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2013-02-01, 22:26

Citizen Kane pisze:...wartości w okolicach ± -3-4° Blg
:?: Ale ile ± ? bo ± -3° Blg daje 6° Blg a ± -4° Blg to już 8° Blg
Np.: -3,5° Blg ± 0,5° Blg
To samo inaczej: od -4° do -3° Blg
Lub, ewentualnie około -3,5° Blg

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-02-01, 23:40

winiarek5 pisze:To samo inaczej: od -4° do -3° Blg
No może nieskładnie to napisałem. Chodzi o wartości z cytatu wyżej oczywiście.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-02-02, 00:41

@messer
To co zrobiłeś to niezły hardcore :mrgreen: , Vodka Star nie lubią podwojonych nastawów, a co dopiero 19 kilo cukru w 54 litrowym balonie :abaras .
Teraz na spokojnie policz sobie jakie "kosmiczne" wyszło Ci BLG startowe :shock: .
Do Twego "balonika" proponuję wsypywać nie więcej niż 12 kg cukru i 40-42 litry wody, to taki standard dla podwojonego nastawu i drożdży T-24, T-48 bądź T-3.
A to co uzyskałeś wystaw na zimno, niech się odgazuje, sklaruje i wtedy do gara.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2013-02-02, 02:15

zbyszko pisze:@messer
To co zrobiłeś to niezły hardcore :mrgreen: ,
Jest przecież dostępny kalkulator i można sobie policzyć ile cukru i wody potrzeba dla oczekiwanej ilości alkoholu w nastawie po fermentacji.
Nie ma sensu napinać się na maksymalne ilości alkoholu w nastawie bo szkoda czasu.
Im więcej cukru w nastawie (im większe Blg startowe) tym więcej potrzeba czasu na ruszenie fermentacji i na jej dokończenie. Można dodawać syrop cukrowy w trakcie fermentacji ale to dodatkowe zamieszanie. Im prościej tym lepiej. Im szybciej tym gorzej a czasem nawet dłużej.
Jak mam coś zrobić dzisiaj to zrobię jutro. Jak nie zrobiłem jutro to pojutrze a jak pojutrze nie zrobiłem i nic się nie stało to znaczy, że nie trzeba było tego robić.

Ja tym się kieruję. Wolę dać mniej cukru i nawet bez tych hokusów pokusów, bez mierzenia Blg mieć pewność, że po określonym czasie drożdże wszamały cały cukier i wysrały alkohol. Nigdy nie używałem tego Blgomierza i nie mam takich problemów czy i jakie jest Blg :idea:
Bóg dał nam wolną wolę i łeb na karku aby tak kombinować, żeby jak najwięcej zrobić a jak najmniej się narobić.

Nie będzie nastaw pluł mi w twarz,
ni Blgomierz minusem mamił,
Słodki nastaw stanie mój
kiedy JA zechcę a nie ten ch..j!

Robię nastaw z cukru, mieszam cukier z wodą i jeszcze mam mierzyć jakieś Blg?
Skończyły drożdże robotę, ja robię mniam mniam i nie jest słodkie (nie mam tego Blgomierza) i wszystko na ten temat.
Jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy chcą/lubią tak ekstremalnie sobie wszystko komplikować :1st

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-02-02, 09:48

Opowiem Wam mój sposób nastawiania.
a)6 litrów wody zagotować, rozpuścić 5 kg cukru i do beki
b)znów 6 litrów zagotować, rozpuścić 5 kg cukru i do beki
c)dolać do beki 24 litry zimnej wody
d)wsypać drożdże.

Tak się wszystko ładnie składa, że razem mamy ~40 litrów nastawu o temperaturze ~30°C

@messer, po przepędzeniu dodaj drożdże, to może przerobią pozostały cukier.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2013-02-02, 12:54

Spiryt pisze:@messer, po przepędzeniu dodaj drożdże, to może przerobią pozostały cukier.
Ja trochę rozwinę radę kol. Spiryta: jeśli w nastawie jest sporo cukru, to po destylacji warto go wykorzystać.
Ale żeby nie dawać drożdży do resztek cukru w wywarze, to dodaj świeżego, ale tylko do 22-24°Blg.
Nie mierzyłem nigdy Blg wywaru całkowicie przefermentowanego nastawu cukrowego. Teoretycznie powinnno być koło 0°Blg, ale może być więcej - jakieś niefermentowalne śmieci, pożywka itp.
Natomiast w wywarze z melasy i cukru trzcinowego mam ok. 3°Blg i muszę to uwzględniać przy kolejnych nastawach z dundrem.
Pozdrawiam,
Waldek

Marek Zegarek
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-02-26, 23:02

Post autor: Marek Zegarek » 2013-02-07, 23:59

Witam,
czy ktoś mi może powiedzieć krótko jaką ma moc cydr jeśli przed fermentacją miał 12 ° Blg
a teraz 0° Blg ?

Wszystkie te obliczenia są zawiłe i wymagają co najmniej ukończenia wydz. matematycznego na uniwersytecie.

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2013-02-08, 00:49

ok. 6,4% (wg skali na areometrze)

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2013-02-08, 10:37

wawaldek11 pisze:Nie mierzyłem nigdy Blg wywaru całkowicie przefermentowanego nastawu cukrowego. Teoretycznie powinnno być koło 0°Blg, ale może być więcej - jakieś niefermentowalne śmieci, pożywka itp.
Na standartowym cukromierzu powinno być poniżej zera, bo jest skalowany do wina a nie do czystej cukrowki

messer
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2012-09-18, 19:47

Post autor: messer » 2013-02-08, 10:44

Dzięki serdeczne kolegom za pomoc. Zawsze tak miałem, że lubiłem ulepszać, poprawiać (a czasem i psuć) działające rzeczy :oops:
Trochę szkoda mi cukru a z drugiej strony nie za bardzo chce mieszać szczepy drożdżowe by dofermentować ten nastaw ( w planach mam jeszcze jeden nastaw na T3, a potem ide w zacieranie ziarna ).
Przestało gazować to może jutro zacznę klarować i w przyszłym tygodniu przeprowadzę destylację.

Jeszcze jedno pytanko - wprawdzie nie związane z tym tematem - na opakowaniu Klarmedela napisano, by zlać całość znad osadu przed dodaniem zawartości pierwsze saszetki. Nie mam za bardzo gdzie zlać tych 55 litrów, czy zatem dopuszczalne jest dodanie środka klarującego bez wcześniejszego zlewania znad osadu?? Czy coś przez to stracę?

Pzd

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2013-02-08, 12:04

61gaw pisze: Na standartowym cukromierzu powinno być poniżej zera, bo jest skalowany do wina a nie do czystej cukrowki
Dlaczego poniżej zera skoro na czystej wodzie pokazuje 0.
Oczywiście zakładamy, że cały alkohol jest oddestylowany.
Zrobię pomiar, ale u mnie na razie tylko rum dochodzi.

kol. messer po odgotowaniu nastawu sprawdź Blg odwaru i jeśli będzie wysoki, to można dodać cukru do 22°Blg i zrobić nowy nastaw, Ale wylać też można :mrgreen:
Znad osadu lepiej jest zlać nastaw - przy okazji dobrze odgazuje się.
Pozdrawiam,
Waldek

furman

Post autor: furman » 2013-02-08, 13:07

@messer

Piszą żeby zlać z nad osadu, ponieważ jak dodasz pierwszą saszetkę to ostro musisz zamieszać. Najlepiej wiertarką. Przy drugiej zresztą również.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości