Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
-
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2023-02-22, 21:41
Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Siemano!
Mam keg 50L, wiaderko 30L, pytanie czy mogę robić nastaw cukrowy na dwa razy?
Już po wyklarowaniu przelać go do kega albo do innego naczynia i zrobić drugie wiaderko?
Drugie będzie mniejsze, tak żeby całość miała z 45L myślę albo i mniej.
I kwestia czy również drożdże mogę podzielić na nastaw 50L czy jednak muszą być 2x25L, pozdrawiam!
Mam keg 50L, wiaderko 30L, pytanie czy mogę robić nastaw cukrowy na dwa razy?
Już po wyklarowaniu przelać go do kega albo do innego naczynia i zrobić drugie wiaderko?
Drugie będzie mniejsze, tak żeby całość miała z 45L myślę albo i mniej.
I kwestia czy również drożdże mogę podzielić na nastaw 50L czy jednak muszą być 2x25L, pozdrawiam!
Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Możesz robić nastaw w dwóch różnych fermentorach ale równocześnie. Drożdże możesz podzielić na wadze "jubilerskiej". Nie radzę przelewać gotowego nastawu do zbiornika i czekać z rektyfikacyją aż przerobi się uzupełniający
Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Nie wprowadzaj kolegi w błąd, zlany znad osadu i odgazowany nastaw może stać choćby i rok...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2023-02-22, 21:41
Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Czyli jak je dobrze podzielę to jest taka opcja tak?
Obawiałem się żeby podzielić równo pożywkę z drożdżami itp, no bo to ciężko zrobić raczej, chyba że takie minimalne różnice są bez takiego wielkiego znaczenia.
Przelewając z wiadra prosto do kega coś tam pewnie się natleni, to jest nie uniknione, chyba że po wężyku przy ściance przeleje do innego naczynia...
Obawiałem się żeby podzielić równo pożywkę z drożdżami itp, no bo to ciężko zrobić raczej, chyba że takie minimalne różnice są bez takiego wielkiego znaczenia.
Przelewając z wiadra prosto do kega coś tam pewnie się natleni, to jest nie uniknione, chyba że po wężyku przy ściance przeleje do innego naczynia...
Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Nie zrozumiałeś mnie kolego. Ja piszę o przechowywaniu nastawu w zbiorniku od aparatury, do czasu przerobienia nastawu uzupełniającego ten zbiornik Zgadzam się - nastaw zabezpieczony przed kontaktem z powietrzem może stać nawet latami.
Robiłem już tak z Bayanusami i nie widzę problemu. Używałem w tym celu wagi jubilerskiej - to generalnie tani gadżet. Zresztą kupując drożdże na kilka nastawów w jednej paczce i tak musisz je podzielić. Co innego kwestia przechowywania już raz otwartej paczkiPuchałke_91 pisze: ↑2023-02-24, 17:32Czyli jak je dobrze podzielę to jest taka opcja tak?
Obawiałem się żeby podzielić równo pożywkę z drożdżami itp, no bo to ciężko zrobić raczej, chyba że takie minimalne różnice są bez takiego wielkiego znaczenia.
-
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2023-02-22, 21:41
Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Mo właśnie kwestia dotyczy również przechowywania tej raz otwartej paczki, rozumiem że mam ją szczelnie zamknąć i do lodówki i zużyć w ciągu miesiąca czy tam dwóch maks?
Czy są jakieś inne prawa przechowywania już napoczętej paczki drożdży?
Co do wagi jubilerskiej to mam... Nawet nie jedną
Czy są jakieś inne prawa przechowywania już napoczętej paczki drożdży?
Co do wagi jubilerskiej to mam... Nawet nie jedną
Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Dokładnie tak. Jeśli chcesz aby były w dobrej "kondycji" i nie uległy przegrzaniu lub zakażeniu
Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Witam.
Ja drożdże przechowywałem w oryginalnej paczce, tylko spięte klipsem. Powinny spokojnie wytrzymać tydzień pierwszej fermentacji. Ja zużywałem w przeciągu miesiąca i było ok. Nie wiem jak by to wyglądało w dłuższej perspektywie. Aczkolwiek robię czasem chleb i drożdże piekarnicze spokojnie wytrzymują kilka miesięcy w otwartej paczce "zamkniętej" plastikowym klipsem.
Pozdrawiam,
Dudasz.
Ja drożdże przechowywałem w oryginalnej paczce, tylko spięte klipsem. Powinny spokojnie wytrzymać tydzień pierwszej fermentacji. Ja zużywałem w przeciągu miesiąca i było ok. Nie wiem jak by to wyglądało w dłuższej perspektywie. Aczkolwiek robię czasem chleb i drożdże piekarnicze spokojnie wytrzymują kilka miesięcy w otwartej paczce "zamkniętej" plastikowym klipsem.
Pozdrawiam,
Dudasz.
Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Otwarte drożdże, zawinięte, spięte gumką recepturką i najlepiej włożone jeszcze do woreczka strunowego, mogą w lodówce leżeć rok bez problemu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?
Beczka 60 l kosztuje ok 60 peelenów na aledrogo. Nabądź na drodze kupna. Do tego drugi fermentator 30 l. Celem wyklarowania nastawu i będzie super i bez kombinacji.
Kto trzy razy w dzień nie pijan, ten jest dupa, nie ułan!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości