Co powiecie na taki zacier

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Co powiecie na taki zacier

Post autor: robol69 » 2006-03-01, 17:02

Zacier - przepis zasłyszany od znajomego :

50 L wody
10 kg cukru
3 kg ziemniaków obrać ugotować rozgnieść i do nastawu bez drożdży.

Na pytanie :
- To co tam fermentuje jak nie ma drożdży ?
- Nie wiem , ale wóda dobra bo nie czuć ,a wychodzi 7L po 70 %

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-03-01, 17:27

Nie licząc cukrów z ziemniaków teoretycznie powinno wyjść jakies 8,5L 70%.

A co mu tam fermentuje jak nie drożdże to nie bede sie wypowiadał. :D :wink: :wink:

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-03-01, 17:34

eeetam... lipa jakaś - jedynym rozwiązaniem byłoby użycie fermentora na którym byłyby resztki jakiegoś poprzedniego nastawu.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-03-01, 19:50

Przypomina mi się szwagrowy bimber z cukru i przecieru pomidorowego, oczywiście bez dodatkowych drożdży. Smak wódki, nie powiem dobry (IMO wynikający z małej ilości drożdży), ale wydajność cukier / etanol katastrofalna.

Awatar użytkownika
nowak285
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-04-07, 15:58
Lokalizacja: nowy sacz

Post autor: nowak285 » 2007-05-03, 12:52

chyba wypróbuje ten przepis, z tym ze dodam paczke grozdzy winnych tokay.

zboża nie mam wiec dobre i ziemniaki.

MOZE KTOS MIAłBY POMYSł NA ULEPSZENIE TEGO PRZEPISU W JAKIS SPOSóB.

POZDRAWIAM

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2007-05-04, 19:40

Wpadła mi w ręce broszura zatytułowana "Praktyczny podręcznik przygotowywania bimbru w warunkach domowych: urządzenia do produkcji, przepisy, sposoby oczyszczania i polepszania jakości, a także przepisy na domowe wina" ISBN 83-903775-0-0 Wydawca Mar-Pol, Gdańsk.
Pozycja wydawnicza pełna takich przepisów i stwierdzeń, np:
- do 4l ostudzonej, przegotowanej wody dodać 2 kg cukru, 250 g wódki i 0,5 l piwa. Pozostawić na 12 dni. Otrzymuje się 5 l produktu bez destylacji,
- do 7,5 l wody dodać 5 szklanek dzikiej róży, 100g drożdży i 4 kg cukru. Kiedy wszystko sfermentuje i sklaruje (3 miesiące), otrzymamy czystą wódkę. Należy zlać do butelek przy pomocy gumowego węża.

Lub takie odkrywcze stwierdzenia:
- Nieodłącznym składnikiem zacieru są drożdże. Przy ich braku pomocne mogą być i mieszanki paszowe zawierające drożdże. Jeśli nie ma drożdży zastępuje je chmiel. Dojrzałe szyszki chmielu zalewa się wodą, gotuje i wywar dodaje do zacieru. Fermentacja powinna zachodzić w cieple. najlepsza temperatura to 50-60 stopni. Na wsi zacier przeważnie fermentuje na piecu.
- Moc każdego bimbru zależy od jakości drożdży i warunków cieplnych podczas stania zacieru.
I jeszcze jedna perełka
- Nastawiać zacier, by wódka wyszła dobra, należy zawsze w ostatniej kwadrze a produkować bimber w dowolnych dniach ale nie na początku miesiąca i w zapleśniałych pomieszczeniach (znów zgodnie z kalendarzem księżycowym).


A świstak siedzi i zawije je w te sreberka.
Takiego steku bzdur dawno nie czytałem. Polecam jako rozrywkę

Awatar użytkownika
Voltt
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2006-11-19, 12:26
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: Voltt » 2007-05-04, 20:08

Z którego roku jest ta broszurka ?
Wypijmy za piękne samochody i szybkie kobiety

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2007-05-04, 20:27

Nie ma autora ani roku, ale sadząc po treści (pisze o kłopotach z cukrem) i takich przepisach jak zacier z krochmalu, z cukierków, z chałwy, z pasty pomidorowej cukru i piwa - myślę że to lata 80-te.Może w identyfikatorze ISBN 83-903775-0-0 to rok 1983?

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-05-05, 04:56

możesz zeskanować tę rozrywke do poduchy?
Ostatnio zmieniony 2007-05-06, 02:20 przez Tofi, łącznie zmieniany 1 raz.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
Voltt
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2006-11-19, 12:26
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: Voltt » 2007-05-05, 09:17

To 83 to chyba kod kraju - wszystkie polskie książki maja 83 po kodzie literowym. A co do skanowania - tez chętnie poczytam.
Pozdrawiam Voltt
Wypijmy za piękne samochody i szybkie kobiety

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2007-05-06, 09:03

Jest to ksero i miejscami niewyraźne. Postaram się zrobić zdjęcia i wysłać. Ale syn z aparatem wróci około piątku.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ojciecdyrektor
50%
50%
Posty: 125
Rejestracja: 2006-05-07, 02:09

Post autor: ojciecdyrektor » 2007-07-14, 16:04

ja tez z checia poczytam...

waw
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2007-05-06, 21:06
Lokalizacja: śląsk

Post autor: waw » 2007-11-22, 07:56

kuba pisze:Wpadła mi w ręce broszura zatytułowana "Praktyczny podręcznik przygotowywania bimbru w warunkach domowych
- do 4l ostudzonej, przegotowanej wody dodać 2 kg cukru, 250 g wódki i 0,5 l piwa. Pozostawić na 12 dni. Otrzymuje się 5 l produktu bez destylacji,
przeważnie fermentuje na piecu.
Ciekawa jest ta pozycja. :)
dieta optymalna

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-11-22, 09:00

@waw
Nie żartuj. Włącz myślenie. Pić coś takiego to albo totalny upadek (alkoholizm w ostatnim stadium - byle trzepało), albo tylko na zalecenie lekarza (ale jakiej specjalności?).

pzdr

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2007-11-22, 13:21

Haha, ja tez bym sobie to poczytal...

Jak to mowia saperzy: Dla mnie bomba :wink:

Ciekawe, jaki geniusz pisal takie rzeczy. Dzieki takim "fachowcom" niepotrzebne nam zadne gary do gotowania :lol: Wystarczy zmieszac wode, cukier i srute, fermentowac w 60*C i mamy spiryt :lol:
Ja bede fermentowal w 90*C, to wyjdzie mi taki %, ze bede musial rozpuszczac krople wybryku w wannie wody, i to dopiero bedzie spiryt zdatny do rozcienczania :D Tylko musze uwazac, zeby nie rozerwalo wanny (uzyje wanny firmy EVERLAST chlodzonej azotem :lol: ) , albo zeby nie rozszczepic atomu alkoholu, bo powstanie wodka gazowana, tak jak mlody Einstein zrobil piwo gazowane :wink:

Zapisuje sie w kolejke po skany...
Załączniki
16321203855fe053b74490[1].jpg
To chyba autor tej broszurki :)
16321203855fe053b74490[1].jpg (2.88 KiB) Przejrzano 4039 razy
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości