Pomóżcie w obliczeniu mocy zacieru

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Pomóżcie w obliczeniu mocy zacieru

Post autor: ankarski » 2007-09-09, 17:49

Sprawa wygląda tak:
29.08 br. nastawiłem zacier ze 100kg zmiażdżonych śliw potraktowanych pekto. Do tego kwasek, pożywka activit i silnie rozmnożone ico bayanus. Sklarowany moszcz śliwkowy wykazał 13st. Blg. Do dnia wczorajszego doszło do beki jeszcze 62l wody i 22kg cukru. Dzisiaj przefiltrowany nastaw wykazał jakieś -1Blg. Czapa ze śliw jeszcze sie trzyma i nastaw powoli pracuje. Ochłodziło się i nastaw dogrzewany jest grzałką akwariową. Zależy mi oczywiście na jak najwyższym woltażu. Jak myślicie ile jeszcze śmiało mogę dołożyć cukru by nie został mi potem po zrobieniu śliweczki?
----------------dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
flesz103
60%
60%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2007-09-09, 18:18

Witam.
Napisz jeszcze jaką objętość zajmował moszcz śliwek przed dodaniem wody.

O ile nie dodawałeś do moszczu wody, to od 13 BLG trzeba odjąć poprawkę na "niecukry" ok. 4 BLG. Czyli z samych śliwek miałbyś ok. 7 % alk. w zacierze.
Proporcje 62 L wody + 22 kg cukru dają stężenie alk. ~17 % w 75,2 L objętości (1 kg cukru zwiększa objętość o 0,6 L).

Jeśli chcesz mieć z tego śliwowicę (a nie wódkę o posmaku śliwek) ja bym już cukru nie dodawał.

Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2007-09-09, 18:44

Wody przed obliczeniem pierwszego Blg nie dodawałem, dopiero potem z cukrem na raty. Śliwy rozdrabniałem w wiadrze po trochu i od razu fruu do beczki. Fakt mogłem przelewać do innego wiadra i wiedział bym ile było litrów. Musztarda po... Prawdziwa śliwowica już z tego raczej nie wyjdzie bo za taka uznaję tylko z samych śliw bez cukru i wody. Ale do dobrą aromatyczną wódkę jest spora szansa.

Tomaszek
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2007-07-02, 14:27
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: Tomaszek » 2007-09-11, 12:27

A jakby tak od obecnej objętości (którą obliczysz z pomocą linijki i stosownych wzorów) odjąć objętość dodanego syropu to co wyjdzie?
Na pewno nie musztarda! ;)
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości