Zacier z kasztanów?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Zacier z kasztanów?

Post autor: kitaferia » 2007-09-27, 10:33

Wczoraj przypadkiem będąc w hurtowni budowlanej i czekając na odbiór towaru, byłem świadkiem rozmowy dwóch Panów o czsasach gdy nic nie było. Jeden z nich opowiadał , że gdy było krucho z wódką, no i cukrem na bimber, to jego ojciec z kuplem robili samogon z kasztanów. Było ich jesienią dużo, zbierali ze 3 duże wory na jeden odpał, mielili w jakims młynku do kredy(?) i robili zacier. Nie znał detali (napewno jakos to zacierali), wiedział tylko o drożdżach, fermentacji i przepędzaniu. Czy możliwe , aby kasztany miały tyle cukrów złożonych , żeby opłacało sie je zacierać, jaki mógłby być uzysk z tych 3 worków (nawet jak kazdy miałby po 50 kg)? Facet mówił, że pił to i dobre było.

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2007-09-27, 14:36

Cytat ze "Skróconego kursu gorzelnictwa rolniczego"
Kasztany
W latach szczególnego niedoboru surowców do produkcji alkoholu, co miało miejsce
w czasie minionej wojny i bezpośrednio po niej pewne ilości alkoholu wytwarzano
z kasztanów. Świeże kasztany zawierają aż 4 6 - 5 3 % wody, ale zasobne są również w skrobię.
Jej zawartość w świeżych, mokrych kasztanach wynosi 23 do 45%, co stwarza możliwość
uzyskania ze 100 kg do 27 d m 3 spirytusu. Po wysuszeniu kasztany mogą być długo
przechowywane, a w miarę ubytku z nich wody rośnie potencjalna wydajność z nich
alkoholu.
Kasztany nie powinny być przetwarzane w gorzelni jako monosurowiec zaciery z nich
sporządzane powinny być mieszane przed fermentacją z zacierami z konwencjonalnych
surowców skrobiowych.
Od paru dni suszę kasztany 8) :D
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-09-27, 15:29

Nie wiem jak się można po takim bimberku czuć na drugi dzień, :?: ale sądze że w głowie szumi las i odbija sie kasztanami :mrgreen: :lol:

Cocacolatl
50%
50%
Posty: 149
Rejestracja: 2006-04-17, 18:21

Post autor: Cocacolatl » 2007-09-27, 15:31

Robilem w ubieglym roku taka probe, ale nieudaną. Zacierałem amylogalem i glukopolem jak zboże, ale niestety, drożdże na tym wystartować nie chciały, a nawet raczej ginęły marnie (w desperacji zrobilem i dałem mocną matkę drożdżową na cukrze). Kasztany mają w sobie masę saponin, może to dlatego.
Ugotowane są podobne z konsystencji do mączystych kartofli, łatwo je nawet z łupinami rozdrobnić maszynką do mięsa.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2007-09-27, 16:13

@Pietro
To sporo 27 litrów z 100 kg kaszatnów, jak na darmowy surowiec i ogólnie dostępny w dużych ilościach :lol:

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-09-27, 18:27

Panowie od razu zaznaczam, że nie znam się na kasztanach i raczej nie lubię szukać nowych doznań w zacieraniu (jestem tradycjonalistą - żyto, a potem długo, długo,........,długo nic :wink: ), ale z ogromną sympatią kibicuję Waszym poczynaniom.

Zwróćcie tylko uwagę na jeden szczegół, czy aby te doniesienia o zacieraniu kasztanów nie dotyczą odmiany jadalnej?

pzdr

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-09-27, 19:22

Nie wiem czy ktos z Was jadł kasztany jadalne, ale ja miałem taką okazje we Włoszech. I co mogę powiedzieć że są one słodkie powiedział bym że nawet bardzo. Więc napewno zawierają one na tyle cukru żeby można bylo coś z nich wyprodukować. Ale czy nie posiadają jakiejś substancji która źle wpłynęła by na nasz produkt tego nie wiem :roll:

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2007-09-27, 20:54

Kolega kitaferia opowiada, że wódkę z kasztanów robili jacyś kolesie w czasach słusznie minionych. Osobiście wątpię by mieli oni dostęp do kasztanów jadalnych. No chyba, że proboszcz odpalił im worek z tzw. darów :lol:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2007-09-28, 12:11

To napewno nie były kasztany jadalne, gość mówił że sami je zbierali jesienią. U nas nie rosną kaszatny jadalne z tego co wiem.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-09-28, 12:14

No to pozostaje zrobić próbę (oby tylko finał nie był taki jak kiedyś z żołędziami).

pzdr

djlimetka
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2007-04-10, 10:59
Lokalizacja: Bimbrownia

Post autor: djlimetka » 2007-09-28, 13:02

Czy jest jakiś lepszy, dokładniejszy przepis... I jak to smakuje...

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-09-28, 15:58

A jednak rosną u nas te kasztany.
To jest krótki opis z miejscem występowania i lokalizacją w Polsce

Cechy: Kasztan jadalny to drzewo wysokości do 30 metrów. Kora ołowianoszara i gładka z biegiem lat staje się ciemnobrązowa z podłużnymi bruzdami. Liście długie, skrętoległe, pojedyncze, równomiernie piłkowane, zaostrzone. Długość ok. 10-30 cm, szerokość ok. 8 cm. Ciemnozielone, od spodu jasnozielone, po obu stronach nagie. Kotki długości do 35 cm. Owoce w postaci trójkomorowych, kolczastych (jeżowatych) torebek z jadalnymi owocami w ilości 1 do 3 sztuk. Ponieważ kasztan należy do rodziny bukowatych to owoce nazywamy orzechami. Są one spłaszczone, do 3 cm średnicy. Dojrzewają pod koniec października.

Pochodzenie: Europa na południe od Alp, Azja Mniejsza.

Lokalizacja: Mielno, Ogród Botaniczny W-wa, Arboretum w Powsinie i Rogowie.

Powodzenia :lol:

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2007-09-30, 17:17


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości