Zacier z kasztanów?
Zacier z kasztanów?
Wczoraj przypadkiem będąc w hurtowni budowlanej i czekając na odbiór towaru, byłem świadkiem rozmowy dwóch Panów o czsasach gdy nic nie było. Jeden z nich opowiadał , że gdy było krucho z wódką, no i cukrem na bimber, to jego ojciec z kuplem robili samogon z kasztanów. Było ich jesienią dużo, zbierali ze 3 duże wory na jeden odpał, mielili w jakims młynku do kredy(?) i robili zacier. Nie znał detali (napewno jakos to zacierali), wiedział tylko o drożdżach, fermentacji i przepędzaniu. Czy możliwe , aby kasztany miały tyle cukrów złożonych , żeby opłacało sie je zacierać, jaki mógłby być uzysk z tych 3 worków (nawet jak kazdy miałby po 50 kg)? Facet mówił, że pił to i dobre było.
Cytat ze "Skróconego kursu gorzelnictwa rolniczego"
Od paru dni suszę kasztanyKasztany
W latach szczególnego niedoboru surowców do produkcji alkoholu, co miało miejsce
w czasie minionej wojny i bezpośrednio po niej pewne ilości alkoholu wytwarzano
z kasztanów. Świeże kasztany zawierają aż 4 6 - 5 3 % wody, ale zasobne są również w skrobię.
Jej zawartość w świeżych, mokrych kasztanach wynosi 23 do 45%, co stwarza możliwość
uzyskania ze 100 kg do 27 d m 3 spirytusu. Po wysuszeniu kasztany mogą być długo
przechowywane, a w miarę ubytku z nich wody rośnie potencjalna wydajność z nich
alkoholu.
Kasztany nie powinny być przetwarzane w gorzelni jako monosurowiec zaciery z nich
sporządzane powinny być mieszane przed fermentacją z zacierami z konwencjonalnych
surowców skrobiowych.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
-
- 50%
- Posty: 149
- Rejestracja: 2006-04-17, 18:21
Robilem w ubieglym roku taka probe, ale nieudaną. Zacierałem amylogalem i glukopolem jak zboże, ale niestety, drożdże na tym wystartować nie chciały, a nawet raczej ginęły marnie (w desperacji zrobilem i dałem mocną matkę drożdżową na cukrze). Kasztany mają w sobie masę saponin, może to dlatego.
Ugotowane są podobne z konsystencji do mączystych kartofli, łatwo je nawet z łupinami rozdrobnić maszynką do mięsa.
Ugotowane są podobne z konsystencji do mączystych kartofli, łatwo je nawet z łupinami rozdrobnić maszynką do mięsa.
Panowie od razu zaznaczam, że nie znam się na kasztanach i raczej nie lubię szukać nowych doznań w zacieraniu (jestem tradycjonalistą - żyto, a potem długo, długo,........,długo nic ), ale z ogromną sympatią kibicuję Waszym poczynaniom.
Zwróćcie tylko uwagę na jeden szczegół, czy aby te doniesienia o zacieraniu kasztanów nie dotyczą odmiany jadalnej?
pzdr
Zwróćcie tylko uwagę na jeden szczegół, czy aby te doniesienia o zacieraniu kasztanów nie dotyczą odmiany jadalnej?
pzdr
Nie wiem czy ktos z Was jadł kasztany jadalne, ale ja miałem taką okazje we Włoszech. I co mogę powiedzieć że są one słodkie powiedział bym że nawet bardzo. Więc napewno zawierają one na tyle cukru żeby można bylo coś z nich wyprodukować. Ale czy nie posiadają jakiejś substancji która źle wpłynęła by na nasz produkt tego nie wiem
A jednak rosną u nas te kasztany.
To jest krótki opis z miejscem występowania i lokalizacją w Polsce
Cechy: Kasztan jadalny to drzewo wysokości do 30 metrów. Kora ołowianoszara i gładka z biegiem lat staje się ciemnobrązowa z podłużnymi bruzdami. Liście długie, skrętoległe, pojedyncze, równomiernie piłkowane, zaostrzone. Długość ok. 10-30 cm, szerokość ok. 8 cm. Ciemnozielone, od spodu jasnozielone, po obu stronach nagie. Kotki długości do 35 cm. Owoce w postaci trójkomorowych, kolczastych (jeżowatych) torebek z jadalnymi owocami w ilości 1 do 3 sztuk. Ponieważ kasztan należy do rodziny bukowatych to owoce nazywamy orzechami. Są one spłaszczone, do 3 cm średnicy. Dojrzewają pod koniec października.
Pochodzenie: Europa na południe od Alp, Azja Mniejsza.
Lokalizacja: Mielno, Ogród Botaniczny W-wa, Arboretum w Powsinie i Rogowie.
Powodzenia
To jest krótki opis z miejscem występowania i lokalizacją w Polsce
Cechy: Kasztan jadalny to drzewo wysokości do 30 metrów. Kora ołowianoszara i gładka z biegiem lat staje się ciemnobrązowa z podłużnymi bruzdami. Liście długie, skrętoległe, pojedyncze, równomiernie piłkowane, zaostrzone. Długość ok. 10-30 cm, szerokość ok. 8 cm. Ciemnozielone, od spodu jasnozielone, po obu stronach nagie. Kotki długości do 35 cm. Owoce w postaci trójkomorowych, kolczastych (jeżowatych) torebek z jadalnymi owocami w ilości 1 do 3 sztuk. Ponieważ kasztan należy do rodziny bukowatych to owoce nazywamy orzechami. Są one spłaszczone, do 3 cm średnicy. Dojrzewają pod koniec października.
Pochodzenie: Europa na południe od Alp, Azja Mniejsza.
Lokalizacja: Mielno, Ogród Botaniczny W-wa, Arboretum w Powsinie i Rogowie.
Powodzenia
Co do kasztanów, tu jest parę słów.
http://i23.photobucket.com/albums/b358/ ... sztany.jpg
EDIT
i jeszcze dwa skany
http://i23.photobucket.com/albums/b358/ ... ztany1.jpg
http://i23.photobucket.com/albums/b358/ ... ztany2.jpg
http://i23.photobucket.com/albums/b358/ ... sztany.jpg
EDIT
i jeszcze dwa skany
http://i23.photobucket.com/albums/b358/ ... ztany1.jpg
http://i23.photobucket.com/albums/b358/ ... ztany2.jpg
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości