A co najlepsze bo jak do teraz to dawałem daktyle albo przecier pomidorowy98% pisze:oczywiście nie należy też zapomnieć o "witaminkach "a już w szczególności przy zacierach cukrowych .
pozdrawiam 98%
Dawkowanie drożdzy winiarskich
Ostatnio zmieniony 2008-03-18, 18:19 przez gorzkim, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja ostatnie nastawy z powodu braku Activitu i w ramach eksperymentów robiłem cukrówki z taką pożywką (przepis podał na forum, o ile dobrze pamiętam Kolega bnp):
na 10 l nastawu: 1 tabletka Multiwitaminy Complex, 2 tabletki witaminy B Complex, 5 g kwasku cytrynowego, 10 g fosforanu i fermentacja bez problemów.
na 10 l nastawu: 1 tabletka Multiwitaminy Complex, 2 tabletki witaminy B Complex, 5 g kwasku cytrynowego, 10 g fosforanu i fermentacja bez problemów.
Pozdrawiam
@bnp
Nie dodałem witaminy C, ponieważ uznałem jej ilość za wystarczającą w Mutliwitaminie, a do tego oprócz kwasu askorbinowego mamy kwas cytrynowy.
Nie dodałem witaminy C, ponieważ uznałem jej ilość za wystarczającą w Mutliwitaminie, a do tego oprócz kwasu askorbinowego mamy kwas cytrynowy.
Dałem 2 tabletki na 10l i wszystko ok, więc mieszczę w Twoich zaleceniach.najważniejszą witaminą dla drożdży jest wit. B1, stosuję 1 tabletkę na 3-5 litrów
Pozdrawiam
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Chyba się nie wypłacę ...jeszcze raz dzięki.
Nie wytrzymałem i zrobiłem nastaw wczoraj .Wydaje się ,że wszystko jest ok.Miałem jednak jedną sporą wątpliwość i prawdę mówiąc mam ją dalej.
Do zacieru dodaję np rodzynki(na 30 l nastawu ok 0,5 kg, 1 kg ryżu ,1 duże jabłko itp)...czy one w zdecydowany sposób mogą podwyższać Balingi? Czy raczej należy je traktować marginalnie przy takich ilościach?
Ponadto zrobiłem próbkę wg proporcji 8,5 litra wody i rozpuszczony w niej cukier 2,5 kg...i balingomierz (tak naprawdę dwa - oba z biowinu ale pokazywały tak samo) wyszedł poza skalę pomiarową i pływał jak bojka sygnałowa na morzu
Wiem że dokładność pomiaru takim sprzętem to raczej, mówiąc językiem dyplomatycznym ,wskazanie obarczone błędem...ale aż takim ? A może słynne stwierdzenie o zawartości cukru w cukrze ma tu zastosowanie? Jest to możliwe żeby cukier był aż tak słodki i w zależności od gatunku aż tak bardzo się różnił?
W związku z tym czy podczas robienia zacieru stosować się raczej do proporcji cukier - woda czy raczej wierzyć balingomierzowi (oczywiście przyjmując niewielką odchyłkę wskazań do rzeczywistości):
[ Dodano: 2008-03-19, 11:43 ]
Żeby uniknąć niejasności...cukier kupiłem w sklepie...normalny(nie jakiś specjalny) o nazwie Promyk czy jakoś tak
Nie wytrzymałem i zrobiłem nastaw wczoraj .Wydaje się ,że wszystko jest ok.Miałem jednak jedną sporą wątpliwość i prawdę mówiąc mam ją dalej.
Do zacieru dodaję np rodzynki(na 30 l nastawu ok 0,5 kg, 1 kg ryżu ,1 duże jabłko itp)...czy one w zdecydowany sposób mogą podwyższać Balingi? Czy raczej należy je traktować marginalnie przy takich ilościach?
Ponadto zrobiłem próbkę wg proporcji 8,5 litra wody i rozpuszczony w niej cukier 2,5 kg...i balingomierz (tak naprawdę dwa - oba z biowinu ale pokazywały tak samo) wyszedł poza skalę pomiarową i pływał jak bojka sygnałowa na morzu
Wiem że dokładność pomiaru takim sprzętem to raczej, mówiąc językiem dyplomatycznym ,wskazanie obarczone błędem...ale aż takim ? A może słynne stwierdzenie o zawartości cukru w cukrze ma tu zastosowanie? Jest to możliwe żeby cukier był aż tak słodki i w zależności od gatunku aż tak bardzo się różnił?
W związku z tym czy podczas robienia zacieru stosować się raczej do proporcji cukier - woda czy raczej wierzyć balingomierzowi (oczywiście przyjmując niewielką odchyłkę wskazań do rzeczywistości):
[ Dodano: 2008-03-19, 11:43 ]
Żeby uniknąć niejasności...cukier kupiłem w sklepie...normalny(nie jakiś specjalny) o nazwie Promyk czy jakoś tak
-
- 40%
- Posty: 66
- Rejestracja: 2007-10-29, 11:49
--------------------------------------------------------------------------------
Witam!
@mgrinzkisiel: Jeżeli dasz 2kg cukru na 10l (kg) wody, to będzie ok. 16,6 Blg, bo 2kg+10l (kg wody)=12kg, a 2:12=1,666... Napisałeś "2kg/10l", czyli rozumiem: 2kg na 10l.
Po wsypaniu 2kg cukru do 10l wody będzie 11,2l roztworu (ale 12kg !) - widać jaki błąd spowoduje w obliczeniach ballingu operowanie litrami zamiast (prawidłowo) kilogramami.
Jeżeli natomiast jest 2kg cukru w 10kg roztworu (a tego roztworu będzie 9,2l ), to wtedy rzeczywiście będzie 20Blg , bo w takim przypadku 2:10=0,2.
Daras zrobił 22,7 Blg, bo 2,5kg cukru+8,5l (kg) wody = 11kg, a to (2,5kg:11kg) daje 0,227.
To bardzo dobry skład, powinien dać 227g:17g=13,35, czyli ~13% etanolu w gotowym, przefermentowanym całkowicie nastawie.
Na jeden % alkoholu w litrze gotowego nastawu potrzeba 17g cukru w litrze, stąd to "17" w równaniu.
Pomijam tu zawartość "cukru w cukrze", bo ten współczynnik (w okolicach 0,95) jeszcze trochę zaniży balling roztworu.
OT: Wczoraj akurat był nadawany doskonały film"Poszukiwany/poszukiwana" i "profesor" Czechowicz badał zawartość "cukru w cukrze", śmiałem się do rozpuku jak zwykle.
Witam!
@mgrinzkisiel: Jeżeli dasz 2kg cukru na 10l (kg) wody, to będzie ok. 16,6 Blg, bo 2kg+10l (kg wody)=12kg, a 2:12=1,666... Napisałeś "2kg/10l", czyli rozumiem: 2kg na 10l.
Po wsypaniu 2kg cukru do 10l wody będzie 11,2l roztworu (ale 12kg !) - widać jaki błąd spowoduje w obliczeniach ballingu operowanie litrami zamiast (prawidłowo) kilogramami.
Jeżeli natomiast jest 2kg cukru w 10kg roztworu (a tego roztworu będzie 9,2l ), to wtedy rzeczywiście będzie 20Blg , bo w takim przypadku 2:10=0,2.
Daras zrobił 22,7 Blg, bo 2,5kg cukru+8,5l (kg) wody = 11kg, a to (2,5kg:11kg) daje 0,227.
To bardzo dobry skład, powinien dać 227g:17g=13,35, czyli ~13% etanolu w gotowym, przefermentowanym całkowicie nastawie.
Na jeden % alkoholu w litrze gotowego nastawu potrzeba 17g cukru w litrze, stąd to "17" w równaniu.
Pomijam tu zawartość "cukru w cukrze", bo ten współczynnik (w okolicach 0,95) jeszcze trochę zaniży balling roztworu.
OT: Wczoraj akurat był nadawany doskonały film"Poszukiwany/poszukiwana" i "profesor" Czechowicz badał zawartość "cukru w cukrze", śmiałem się do rozpuku jak zwykle.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Przepis wziąłem z tego forum (student Chemik) ...no cóż dzięki za pochylenie się nad moim problemem...ale wciąż ta hydrozagadka właściwie "balingo zagadka" jest dla mnie wielkim znakiem zapytania...
Co brać pod uwagę wskazania balingomierza czy ilość cukru wynikającą z przepisu?
Różnica pomiędzy tym co powinno wynikać z wyliczeń a odczytem z balingomierza (a
nawet dwóch )...kosmos!
Na ile zawartość dodatków typu rodzynki ,owoce wpływa na ogólną zawartość cukru w
sensie czy brać ją pod uwagę przy takich jak opisałem w poście powyżej
ilościach?
Przy okazji jeszcze jedna sprawa...zastosowałem się do rad szanownych kolegów i zakwasiłem (jeśli tak można powiedzieć) w proporcjach podawanych na forum kwaskiem cytrynowym zacier.Kwasek rozpuszczałem razem z cukrem i dodawałem do fermentora.Dałem 15 g na 30 litrów...wyszło po pomiarze ph ok 6.2...uważam,że coś jest nie halo Nie wiem...kwasek zwietrzały czy cóś? Wymieszałem,zamieszałem,pomieszałem przed pomiarem...
Co brać pod uwagę wskazania balingomierza czy ilość cukru wynikającą z przepisu?
Różnica pomiędzy tym co powinno wynikać z wyliczeń a odczytem z balingomierza (a
nawet dwóch )...kosmos!
Na ile zawartość dodatków typu rodzynki ,owoce wpływa na ogólną zawartość cukru w
sensie czy brać ją pod uwagę przy takich jak opisałem w poście powyżej
ilościach?
Przy okazji jeszcze jedna sprawa...zastosowałem się do rad szanownych kolegów i zakwasiłem (jeśli tak można powiedzieć) w proporcjach podawanych na forum kwaskiem cytrynowym zacier.Kwasek rozpuszczałem razem z cukrem i dodawałem do fermentora.Dałem 15 g na 30 litrów...wyszło po pomiarze ph ok 6.2...uważam,że coś jest nie halo Nie wiem...kwasek zwietrzały czy cóś? Wymieszałem,zamieszałem,pomieszałem przed pomiarem...
Ph mierzyłem przy użyciu pasków z tarczą (od 98%)...sprawdzałem dwukrotnie i było to samo....Kruca bomba już mnie lekko cholera bierze.... Cukier według wyliczeń niby ok...a balingomierz twierdzi co innego (i to przy jakiej różnicy! )...kwasek też niby powinien wystarczyć a paski twierdzą co innego .... sie człowiek namartwi zanim się napije
-
- 40%
- Posty: 66
- Rejestracja: 2007-10-29, 11:49
Nie martw się tyle, strasznie się przejmujesz to tylko cukrówka a nie wino czy miód Blg sprawdzam tylko na koniec fermentacji, no i organoleptycznie czy nie słodkie. A może cukromierz oszukuje, zrób roztwór wzorcowy i wyskaluj. Jaki masz cukromierz, od 98% ?Daras pisze: .... sie człowiek namartwi zanim się napije
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości