Drożdże piekarnicze czy warto?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-01-21, 19:37

3 kostki drożdży babuni
Ile gram ma jedna paczka tych drożdży? Jaka temp. otoczenia i nastawu?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-01-21, 19:39

@ wachman

Na pewno nie wyrobiło, nie piekarniczych, chyba że na sterydach pędzone albo innym dopalaczu :D

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-01-21, 20:00

@wachman

Pudzian to raczej koksu potrzebuje :D

4 dni na piekarniczych, bez kwasku i pożywki - "czysta" cukrówka?
To rzeczywiście rekord, jakie proporcje nastawu?

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2008-01-21, 20:21

No kurcze o 10 latek Grunwald opóźniłeś.

:D

A tak poważnie, to biorąc pod uwagę tak potężną dawkę drożdży,
to teoretycznie jest to możliwe.

Pozdrawiam,
TomQ

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2008-01-21, 20:55

Wachman rekord w 24godz. to można zrobić z 6kg cukru i drożdżach Cobra 24h bez dodatkowego koksu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-01-21, 21:21

Testowałem Cobra24, Cobra8 i Cobra7.
Nawet Cobra 24 w moim przypadku nie dały rady w 24 h z zegarkiem w ręku :)

Start bardzo szybki i burzliwy, ale z tego co pamiętam to stało 48 godzin zanim ustało wszystko po odgazowaniu. Ale to był eksperyment jednorazowy, potem były już tylko w użyciu Cobra8 (dużo razy) i Cobra7 (mniej, choć teraz mam takie i zrobię przy ich użyciu próbę na większą ilość nasatwu, niż producent podaje tzn. 12 kg cukru i 41 litrów wody). Jedno ze spostrzeżeń co do tych drożdzy, to że mogą przerobić większe ilości cukru. Trzeba tylko zachować proporcje producenta co do ilości wody na kilogram cukru, 80l zrobią na pewno (przy większych nastawach można dokwasić). Reżimy temp. też są bardzo ważne.

Pozdrawiam


@ wachman

Po co babuni robić konkurencję i tak wygrają rywalizację silniejsze :)

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2008-01-22, 20:33

BADI pisze:...3 kostki drożdży babuni kwasek cytrynowy i pożywkę....
O niebiosa.... Trzysta gram drożdży :shock: . To ciesz się że Ci "Babunia" baniaka nie pożarła z rozpędu :D .

Awatar użytkownika
wojti2o
40%
40%
Posty: 74
Rejestracja: 2007-12-18, 12:36
Lokalizacja: Krzczonów/Lublin

Post autor: wojti2o » 2008-01-22, 21:01

Jeśli robić pod grunwald 1410 to nawet o 10 dag drożdży za mało :lol:
pozdro
Wojtek

shrek1818
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2007-03-01, 16:12
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: shrek1818 » 2008-01-23, 20:03

panowie mam problem mój destylacik mi mętnieje. mieszam z wodą 5L Żywiec Zdrój gdzieś był na forum post na ten temat ale nie mogę odszukać proszę o pomoc

Awatar użytkownika
wojti2o
40%
40%
Posty: 74
Rejestracja: 2007-12-18, 12:36
Lokalizacja: Krzczonów/Lublin

Post autor: wojti2o » 2008-01-23, 20:14

http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=293
Czasami warto jest czytać FAQ :lol:
pozdro
Wojtek

shrek1818
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2007-03-01, 16:12
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: shrek1818 » 2008-01-23, 20:24

no taaaa ja wpisywałe zmętnienie a ty jest bieleje:)

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-01-23, 20:56

Myślę, że może to być przyczyna wężyka odbioru, lub wody użytej do zaczynu.
Ja mieszałem z żywcem i było ok. Leje też czasami kranówę bez gotowania i nic się nie dzieje.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-01-23, 21:03

wachman
Pisales ze babunie nie potrzebuja koksu. No w sumie tak, bo one sa koksem same w sobie :wink:
Sa chodowane na podlozu melasowym z "pewnymi dodatkami, stad pewnie te Pudzianowe wyczyny. Jak doda (haha, Doda :wink: ) sie troche wiecej drozdzy, to otrzymamy "melasowosmaczny" wybryk :wink:

Do mieszkajacych w Polsce:
Tylko nie zapominajcie o odwirowaniu fermentu przed destylacja, poniewaz destylacja bezposrednio po fermentacji jest w Polsce nielegalna :D :lol: :D

Tyle o Pudzianie i Dodzie.

Acha, i o drozdzach piekarniczych :wink:

yachu4
Ja robie caly czas na kranowce, jest wporzospoko, ale jak ktos ma wode chlorowana, albo cos takiego, to niech lepiej kupuje mineralna :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-05-29, 17:30

Witam i o zdrowie pytam. :lol:
Mam pytanie dotyczące drożdży babuni. Ile maksymalnie potrafią wyciągnąć % w zacierze? Czy ktoś to sprawdzał?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-05-29, 17:59

@bimbelek

Teoretycznie 12%-14%, ale skład tego co po nich zostaje, ze względu na bogactwo składników, to już osobna historia. :x
Już dawno stwierdzono, i to jest prawda, że drożdże piekarskie nadają się do piekarni. Nie sądzę żeby był sens dalej kontynuować ten wątek.


pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości