Drożdże TURBO

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-07, 23:11

banan pisze:Ja też zrobiłem nastaw na tych alcotec 8kg, nastaw nie śmierdzi, stoi już od czwartku i jeszcze robi. W tygodniu wrzucę na rury. mam nadzieję że salicylowy nie wyjdzie. A na węgiel wrzucałeś?
Na węgiel nie wrzucałem bo to co wyszło to tylko w kanał.
Moim zdaniem to bardzo ostry spirytus salicylowy.
Dałem nawet jednemu kumplowi na próbę to więcej nie chciał.
I na pewno to nie wina aparatu bo zrobiłem potem na drożdżach T3 to wyszło niebo w gębie.
Daj znać po bryknięciu co wyszło.
Czyżby moje były jakieś podrobione?
Drożdże przerobiły cukier bardzo szybko - w cztery dni -były robione według receptury z opakowania - nastaw nie śmierdział ale był bardzo gorzki.
OLO 69

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-12-08, 00:40

Ja robiłem na Alcotec 48 od kol 98% - destylacik wyszedł prima sort. W czasie fermentacji świeży zapach owocowy (jabłuszko). Po węglu nie puszczałem go nawet drugi raz. Zero zapachu, miekki smak.
Ostatnio zmieniony 2009-12-08, 00:49 przez vooyeck, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Wujek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-12-08, 00:43

Kolego olo 69 , ciekaw jestem jaka przyczyna była , z postu wynika że stosował się kolega do instrukcji , czyli cukrówka , przedestylowana na 95% -96% , szczerze mówiąc to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to, że sprzedawca drożdży T-3 próbuje na forum kryptoreklamy, ale to tylko pierwsza myśl za którą kolegę przepraszam , ona była jak odruch bezwarunkowy. Tylu ludzi opisywało te drożdże jak bardzo dobre , to co było dupnięte , drożdże, cukier , czy woda, że kolega spirytus wylał w kanał :nie_wiem

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-08, 08:15

vooyeck pisze:Ja robiłem na Alcotec 48 od kol 98% - destylacik wyszedł prima sort. W czasie fermentacji świeży zapach owocowy (jabłuszko). Po węglu nie puszczałem go nawet drugi raz. Zero zapachu, miekki smak.
Ja nie pisałem o drożdżach TURBO 48 pure ale o drożdżach Alcotec 8 zdjęcie tych drożdży zamieściłem wyżej.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-12-08, 09:50

Wydaje mi się że to jest ta sama rodzina koleżków, tylko inne opakowanie - marketing firmy Alcotec. :) Należałoby się zastanowić może nad jakością wody użytej do nastawu, może dawałeś jakieś dodatki, pożywki itd ...
pozdrawiam
Wujek

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-08, 10:20

vooyeck pisze:Wydaje mi się że to jest ta sama rodzina koleżków, tylko inne opakowanie - marketing firmy Alcotec. :) Należałoby się zastanowić może nad jakością wody użytej do nastawu, może dawałeś jakieś dodatki, pożywki itd ...
Przypomniałem sobie że do nastawu dolałem dwie butelki 0,5 litra soku wiśniowego "Dar Natury" z Biedronki.
Ale czy ten sok tak mógł popsuć smak destylatu :?:
OLO 69

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-08, 11:05

Sok to raczej nie zepsuł ci tego. A wodę dobrą dawałeś. Ja raz też zrobiłem na wodzie ze studni i nie wyszło za dobre, nawet jak się zaparza herbatę to jest taka mętna nie klarowna, dlatego od tej pory stosuję wodę przegotowaną i ze studni głębinowej.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-08, 14:13

banan pisze:Sok to raczej nie zepsuł ci tego. A wodę dobrą dawałeś. Ja raz też zrobiłem na wodzie ze studni i nie wyszło za dobre, nawet jak się zaparza herbatę to jest taka mętna nie klarowna, dlatego od tej pory stosuję wodę przegotowaną i ze studni głębinowej.
Woda nic tu nie zepsuła. Naprawdę mam dobrą wodę.
Robiłem inne nastawy i zawsze było ok.
Jedynie na tych drożdżach - Turbo 8 smak destylatu dziwny.
Dlatego ja ich nie polecam. Inni mogą mieć inne zdanie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-12-08, 18:45

Witam.
Miałem kiedyś podobny problem z tymi drożdżami ale po przeanalizowaniu przyczyn doszedłem do wniosku że wtedy dałem za dużo cukru a za mało wody 16kg.cukru 45lit.wody i zbyt krótko trwał czas fermentacji.Jak zastosowałem się do przepisu 12kg+36litrów wody czas 12/14dni wszystko było OK.
Ale teraz też wolę inne :?:
Pozdrawiam.

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-08, 20:08

Ja swój nastaw robiłem według instrukcji bo zależy mi na czasie. Do czwartku buzuje, dziś sprawdzałem poziom cukru i jest 6blg, mam nadzieję że przerobi do czwartku :nie_wiem

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-12-08, 20:08

banan pisze:Sok to raczej nie zepsuł ci tego.
a może właśnie sok z biedronki. Dostałem kiedyś syropy paula i jakieś włoskie , dosłodziłem nimi pracujący nastaw owocowo cukrowy , po destylacji spirytus miał dziwny smak i zapach , najdziwniejsze było to że zapach i smak w wysokim stężeniu % był bleee , a po rozcieńczony był do przyjęcia. Napisałem na forum o tym , to jeden bardzo doświadczony kolega wytłumaczył mi jak robi się ,,naturalne'' syropy z syntetyków.

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-08, 20:14

W tych syropach to więcej chemii jak czego soki to są tylko z nazwy. Parę lat temu pracowałem w firmie robiącej koncentraty owocowe, to do tej pory mam wstręt do jabłek i soku jabłkowego. Walą tyle chemii że jak człowiek nie widział to nie uwierzy. :shock:

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-09, 13:14

A na jakich drożdżach kolego teraz najczęściej pracujesz?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
nikomu nieznany
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-10-22, 13:07

Post autor: nikomu nieznany » 2009-12-09, 13:48

Witajcie,
Czy jak zacznie się brykać zanim drożdżaki przerobią resztki cukru zrobi się dziwny zapach?
W sumie pierwszy raz brykałem, i popełniłem parę gaf ;) ale zapach dziwny jest. Rozcieńczyłem spirytusik i drugi raz w rurę, i teraz jest dużo lepiej.
W pojemniku kończy fermentowanie druga paczka tych drożdży, teraz dałem do niej 7,5kg cukru. Za parę dni klarowanie i działam dalej hehe

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-21, 22:45

Mój nastaw na TURBO 8 stoi już 17 dni jest jeszcze słodki, bardzo mnie to denerwuje, temperatura jest pokojowa a drożdże stoją i jakby zapadły w sen zimowy. Co jakiś czas tam coś psyknie ale to nie to.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości