Drożdże TURBO

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-22, 11:07

banan pisze:Mój nastaw na TURBO 8 stoi już 17 dni jest jeszcze słodki, bardzo mnie to denerwuje, temperatura jest pokojowa a drożdże stoją i jakby zapadły w sen zimowy. Co jakiś czas tam coś psyknie ale to nie to.
Musisz coś z tym zrobić. Dodaj pożywkę a jak nic nie da, to nie pozostaje chyba nic innego jak dodać innych drożdży.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-22, 18:54

więcej już ich nie kupię. Będe pracował na TURBO 24h z nimi nikt niemiał problemów

mihu7
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2009-03-08, 22:29
Lokalizacja: Lublin

Post autor: mihu7 » 2009-12-23, 13:48

banan pisze:Mój nastaw na TURBO 8 stoi już 17 dni jest jeszcze słodki, bardzo mnie to denerwuje, temperatura jest pokojowa a drożdże stoją i jakby zapadły w sen zimowy. Co jakiś czas tam coś psyknie ale to nie to.
Witam !
Niech Kolega napisze coś więcej - ile wody, ile cukru (w st. Blg), jaka dokładnie temperatura nastawu, może coś doradzimy... Nikt nie chce strzelać, jaka jest przyczyna (może za niska temp., może za duże stężenie cukru.) Jeżeli robione było wg instrukcji, to chyba tylko restart pomoże.
Pozdro !

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-23, 14:14

Przecież wyraźnie napisał wcześniej że robil według instrukcji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-12-23, 19:34

banan pisze:więcej już ich nie kupię. Będe pracował na TURBO 24h z nimi nikt niemiał problemów
Ja podzielam twoje zdanie,wolę turbo 24 lub 48 ewentualnie VODKA STAR i cieszę się że wykorzystałem 8.
Pozdrawiam.

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-23, 21:01

Dziś znowu zaglądałem do tego nastawu i dalej to samo czuć słodycz i czuć %. Wystawiłem baniak w chłodne miejsce niech się klaruje bo już niemam cierpliwości. Mam zamiar przetestować drożdze COOBRA PURE i COOBRA 24H jakie macie opinie o tych produktach.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2009-12-24, 23:46

Drożdże Turbo 48 mogę polecić bo na innych od dwóch nie robię nastawu.
1 paczka na 16 kg cukru i radzą sobie bez problemu w 7 dni.
Żadnych witamin pożywek i.t.p.
Klarowanie zolem i na rure.

Pozdrawiam Świątecznie
Yachu4
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-12-25, 17:46

Witam!
@banan: COOBRA jest bardzo dobra, używałem "6" i "7", nawet do restartu ("6").
COOBRA7 jest chyba najbardziej ekonomiczna i w dodatku można ją tytułować ósemką, ponieważ używam jej do nastawu 27l wody + 10kg cukru, z tym, że 2kg cukru dodaję po dwóch dniach fermentacji.
Pracuje to wprawdzie trochę dłużej, ale pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł - przy tej pracy mnie się nie śpieszy.

TURBO8 są tylko takie z nazwy, to zbyt duże dla nich stężenie wyjściowe - w/g mojej praktyki powinno być najwyżej 7kg cukru na podaną ilość wody. Kiedyś zrobiłem według instrukcji i stały jak zaklęte, pomógł dodatek wody - spadło stężenie cukru w roztworze i ruszyły wtedy już bez innej pomocy.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-26, 22:09

To pewnie jest moje nie powodzenie z tymi drożdzami za mało wody wszystko według instrukcji , a tu kicha :oops:

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-12-30, 22:47

banan pisze:Mój nastaw na TURBO 8 stoi już 17 dni jest jeszcze słodki, bardzo mnie to denerwuje, temperatura jest pokojowa a drożdże stoją i jakby zapadły w sen zimowy. Co jakiś czas tam coś psyknie ale to nie to.
Cieszę się że dziś miałem ostatnią dest.tych drożdży.
Trudny to był temat.Mogą one zniechęcić początkujących destylatorów.
I ten dziwny zapach o smaku nie wspomnę.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Post autor: karolb » 2009-12-31, 08:31

Akas pisze:Zamiast namnażać można zastosować 5-krotnie mniejszą dawkę niż jest zalecana i spokojnie wypracują cukier w miesiąc. Zalecane jest wówczas dodanie kwasku cytronowego i przecieru pomidorowego. Lepiej też nie robić większego stężenia cukru niż 1kg na 3,5l wody.
No ja nie wiem...Jakies 3 miesiace temu zastosowalem drozdze od 98%-Alcotec turbo Pure 48H i chcac zaoszczedzic zwiekszylem dawke o 300% (przy zachowaniu proporcji wody do cukru jaką się zaleca) Efekt - fermetacja przebiegała burzliwie ale dluuuugo i zatrzymala sie na 5 Blg. Po konsultacji z 98% oboje doszlismy do wniosku, ze to bylo po prostu za duzo i drozdzewywiesily biała flage. Nie wiem jak dlugo ta beczka stala,ale bulkniecia juz byly sporadyczne i 98% zalecił bym juz nie czekal tylko puscil nastaw na rure. Efekt koncowy byl raczej sredni jesli chodzi o jakosc. Prawdopodobie byla to wina tak dlugiej fermentacji,podczas której powstalo duzo niechcianych posmaków,Wczesniej robilem na T3 ( przy zachowaniu ilosci zalecanej na opakowaniu), wiec wine zrzucam na wielkosc nastawu.
A jak doswiadczenia innych forumowiczów w temacie "oszczędzania" a drozdzach turbo?
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

premo36
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2009-05-13, 12:14
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: premo36 » 2009-12-31, 11:23

witam
ja przy niezbyt wysokich tempereturach,a raczej skokach (jak napalę w weekend to cieplej)
dzieliłem paczke na dwa i nastawiałem w dwóch beczkach po 21l wody+ 6kg cukru.W zależności od temperatury poza weekendem spadała do 12stopni ok. tygodnia BLG -3,- 4.
Turbo od Kol. 98%. :)
pozdr.

Awatar użytkownika
Siara
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2009-10-02, 11:14

Post autor: Siara » 2010-01-01, 11:02

Dokładnie tak, jak kolega premo36 21L wody + 6kg cukru. 2 pojemniki.
1 Paczka Turbo 48H lub ostatnio 24H. Fermentacja w obu przypadkach 4 - 5 dni + 1 dzień na klarowanie. Blg -2 przed dolaniem Turbo klar 24H lub betonit'u.
Pozdrawiam
Siara

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2010-01-10, 12:39

@Pako

Trzeba jednak uważać żeby nie zakazić takich drożdży. Ponadto chyba w nieskończoność tak nie można, bo szczep wyradza się.

pzdr

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2010-01-10, 18:13

Poza tym przy każdym kolejnym odzysku pracują coraz gorzej. Ostoja pisał z tego co pamiętam o 3 odzyskach aby wszystko kończyło się w rozsądnym czasie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości