Strona 1 z 9

Drożdże TURBO

: 2008-10-03, 23:52
autor: ziutekt
Witam Wszystkich

Cytat :

"Mam dla pana Tylko jedna rade - prosze nie uzywac drożdży gorzelnianych typu Turbo (one robia zacier w kilka dni). Jeżeli nastawi Pan zacier z wyżej wymienionych drożdzy wyrób końcowy bedzie mial bardzo intensywny zapach amoniaku lub acetonu, nawet kilkakrotna destylacja nie zlikwiduje tego zapachu (ten alkohol nadaje sie tylko do celów przemyslowych - typu plyn do spryskiwaczy w aucie) SUBSTANCJA OTRZYMANA Z DROŻDZY KTORE ROBIA ALKOHOL W KILKA DNI JEST SILNIE TOKSYCZNA !!! JA JESTEM POSIADACZEM SADU I ROBIE NASTAWY TYLKO Z WIN OWOWCOWYCH. JAK WIADOMO ZEBY OTRZYMAC WINO TRZEBA TROSZKE CZASU (MINIMUM MIESIAC) ALE NAWET PO PIERWSZEJ DESTYLACJI WINA OTRZYMUJE PAN SWIETNY WYROB O LEKKIM ZAPACHU OWOCÓW. DRUGIE PEDZENIE POZBAWIA ALKOHOL ZAPACHU I JEST JUZ WYSMIENITY WYROB O ODPOWIEDNIJ MOCY (85 - 94%) SUPER SPRAWA JEZELI CHODZI O NALEWKI. PLECAM WISNIE W SPIRYTUSIE. ZYCZE UDANYCH ZAKUPÓW I SATYSFAKCJI. POZDRAWIAM"

cytat pochodzi z korespondencji z pewnym użytkownikiem destylatora.

: 2008-10-04, 00:35
autor: Lord_Wiader
Nie wiem co i jak, dlatego że nic nie jest wyjaśnione w poście.
Nie znam osobiście, osobnika ale z lektury Oliwki , i CK forum ... podobny styl pisania ma jedna osoba [ może starsi mnie poprawią, mogę się mylić ] .

W największym skrócie - wszystko dla ludzi. Drożdże TURBO są dobre do szybkich zacierów, nie ma smrodu acetonu, paliwa rakietowego, koktajlu mołotowa czy czegokolwiek innego :) .
Nie czytaj wypowiedzi dyletantów, poczytaj tu. To forum hobbystów. Skontaktuj się z forumowym dostawcą. Poczytasz, będziesz wiedział z kim.

Pozdrawiam
Wiaderny

: 2008-10-04, 00:47
autor: winiarek5
Lord_Wiader pisze:Nie czytaj wypowiedzi dyletantów...
W naszym hobby odpowiednikiem dyletantów są chyba destylanci :D

Pozdrawiam

Winiarek

: 2008-10-04, 00:57
autor: Ostoja
Witam. Ja proponuję Koledze szczególnie teraz, gdy są jesienne chłody, aktywne drożdże
Bayanus G-995. Fermentują one już od 9 stopni C. Może nie są tak szybkie, jak drożdże Turbo, lecz są drożdżami pewnymi. Nastawy na tych drożdżach osiągają balling minus 4.
_________________
Pozdrawiam Ostoja

: 2008-10-04, 01:35
autor: artgsm
Nie probowalem jeszcze drozdzy Turbo, ale zaczynam powaznie nad nimi rozmyslac. Na pewno nie maja odoru acetonu, acetylenu, czy czegos tam jeszcze, ani z pracy tych drozdzy nie powstaje paliwo rakietowe :mrgreen: , poniewaz nikt by ich nie uzywal :wink:
Najgorzej, jak ktos, kto nigdy nie widzial czegos na oczy, a opowiada o tym niestworzone rzeczy.
A co do zapachu acetonu i skladnika koktajlu molotowa, to harakterystyczny wynik fermentacji drozdzy syberyjskich. Fermentuja przy minus 46 stopniach, przerabiaja nawet wojskowe termosy, niedzwiedzi tluszcz i placki reniferow :mrgreen:
Aha, i ostroznie z ogniem, byla taka jedna, co probowala zapalic fajke przy pracujacym balonie. Walentina Tierieszkowa :mrgreen: Kazdy chyba wie, jak sie to skonczylo... :wink:

Re: Drożdże TURBO

: 2008-10-04, 07:35
autor: a_priv
ziutekt pisze:....."Mam dla pana Tylko jedna rade.......
Zanim zacznie "Pan" na forum przytaczać anonimowe opinie jakichś dyletantów, ośmieszając się tym samym wśród doświadczonych destylerów, proponuję poczytać wątki drożdże turbo (np. ALCOTEC TURBO PURE) , następnie samemu ich spróbować i wyrobić sobie własne zdanie.
Ja tak zrobiłem i oświadczam, że przytoczony przez "Pana" cytat to stek bzdur jakiegoś niedouka. Powtarzanie takich tekstów na tym forum naraża "Pana" na śmieszność.

pzdr

: 2008-10-04, 10:09
autor: v.s.o.p.
zgoda. ja używam turbo od 5 lat i niczego podobnego nie stwierdziłem. Z cytatu można wyciągnąć informację, że destylacja została przeprowadzona źle co najmniej w kilku segmentach.

aceton=przedgony
85%= słaby aparat lub za mocne grzanie czyli słaby aparat :)

wniosek
ziutekt korespondujesz z destilanto-diletanto.

wszystko byłoby w porządku gdybu gość nie wiedział jak i chciał się uczyć ale jak taki zaczyna udzielać porad w oparciu o mizerne doświadczenie to już zgroza. Sam psuje jakość dyskusji i zniechęca innych. tragedia

: 2008-10-04, 10:17
autor: Spirit
ALE NAWET PO PIERWSZEJ DESTYLACJI WINA OTRZYMUJE PAN SWIETNY WYROB O LEKKIM ZAPACHU OWOCÓW
znaczy się albo ten"pan"robi na pot-stillu albo albo na kolumnie bez wypełnienia lub bez r.r.

to żałosne że za produkcję aparatów destylacyjnych biorą się ludzie bez podstawowej wiedzy.gdyby robili to dla siebie to pół biedy,ale oni próbują to sprzedać.nic dziwnego że potem czytamy takie steki bzdur.

: 2008-10-04, 11:21
autor: ziutekt
Witam wszystkich

ten ktoś opinię o drożdżach TURBO wyrobił sobie na aparacie :

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=446520116

z tego co widać aparatura nie jest doskonała, i to jest powód

przepraszam, że włożyłem kij w mrowisko, ale chociaż wiem, że drożdże TURBO są dobre,
i stosowane przez forumowiczów.

: 2008-10-04, 11:45
autor: a_priv
ziutekt pisze:......ale chociaż wiem, że drożdże TURBO są dobre,
i stosowane przez forumowiczów....
I tutaj trzeba uważać. Ja np. pisałem o ALCOTEC TURBO PURE 24H! Słyszałem jednak opinie niezadowolonych użytkowników drożdży turbo, ale innej firmy (nie podaję szczegółów bo sam tego nie weryfikowałem). Nie można sprowadzać do wspólnego mianownika wszystkich drożdży oznaczonych jako TURBO.

pzdr

Re: Drożdże TURBO

: 2008-10-04, 12:20
autor: yaco26
ziutekt pisze:
Cytat :

JAK WIADOMO ZEBY OTRZYMAC WINO TRZEBA TROSZKE CZASU (MINIMUM MIESIAC) ALE NAWET PO PIERWSZEJ DESTYLACJI WINA OTRZYMUJE PAN SWIETNY WYROB O LEKKIM ZAPACHU OWOCÓW. DRUGIE PEDZENIE POZBAWIA ALKOHOL ZAPACHU I JEST JUZ WYSMIENITY WYROB O ODPOWIEDNIJ MOCY (85 - 94%) SUPER SPRAWA JEZELI CHODZI O NALEWKI.
Wcale nie potrzeba drożdży winnych żeby uzyskać zapach owocowy,
używam drożdży Alcotec pure 48 od wiadomo kogo :D ,ostatni nastaw pseudo śliwkowy wyrobił w 6 dni jednak zostawiłem go w spokoju na tydzień do wyklarowania, bryknięcie na 2 razy za drugim razem po wymieszaniu z wodą dodałem sody do surówki,efekt końcowy to destylat o mocy 87% wypędzony na szybko z łagodnym zapachem śliwkowym.
Tyle z moich ostatnich doświadczeń, nawet dobry gotowy zacier można zpier..popsuc podczas gotowania.

: 2008-10-04, 15:35
autor: maciuk1
A ja używam drożdży cobra 24h i jestem bardzo zadowolony stosuje je już chyba ze dwa lata i jest ok. Powiem krótko koleś pisze stek bzdur.


Pozdrawiam
maciuk1

: 2008-10-04, 22:03
autor: anulek
Podarowałem paczkę drożdży TURBO (od wiadomo jakiego sprzedawcy :lol: )koledze który robi destylat od dawna.Aparatura jeszcze dziadkowa.Mówił, że innych już nie będzie używał.

: 2008-10-04, 22:23
autor: onek_uk
nastawy cukrowe tylko na "TURBO" :D nie wydaje mi sie zeby jakies inne przerobily taka ilosc cukru w takim czasie i do takiego %

: 2008-10-05, 15:17
autor: tatra
Uważam że jest to próba zdyskredytowania tego producenta (może konkurencja zbyt duża) . Jeśli kogoś stać na ten sprzęt i wie o co chodzi w tym wszystkim to w miarę potrzeb może (powinien) sobie dodać termometr itp.
Im większa konkurencja tym lepiej dla rynku .
Żeby niebyło niemam nic wspólnego z w/w producentem .

Pozdrawiam wszystkich myślących Forumowiczów .