ALCOTEC TURBO PURE 24-wrażenia

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-06-27, 15:07

zico pisze:...Posiadam dwie paczki drożdży Turbo Pure 24h , chce zrobic nastaw , nie zależy mi na czasie mam około 3 tygodni do destylacji ...
Pisałeś, że masz czas więc proszę:
Sposób wielokrotnie sprawdzony na drożdżach Coobra 24 i Atcotec T24, beczce 120l i 24kg cukru.
Legion pisze:...Najpierw rozpuścić 14kg cukru w gorącej wodzie z kranu i dokwasić połową saszetki kwasku cytrynowego.
Wlać do beczki i uzupełnić wodą do około 60L (+/- pół beczki).
Uzupełnia się zwykle chłodniejszą żeby całość miała około 30 stopni C.
Wsypać całą paczkę drożdży turbo 24 i intensywnie mieszać tym samym napowietrzając.
Następnego dnia mniej więcej o tej samej porze rozpuścić 10kg cukru i wlać do beczki pamiętając aby to co się wlewa miało temperaturę około 30 stopni.
Dopełnić beczkę do około 125l (zwykle beczki mieszczą troszkę więcej)
Po opadnięciu drożdży wychodzi akurat na 3 krotne napełnienie 40litrami kegów 50l.
Wszystko można trzymać w nie ocieplonych beczkach w pomieszczeniu o temperaturze 15-20 stopni C. (wiadomo wyższa temperatura w pomieszczeniu skróci czas)
Zwykle w 7 dniu jest już -4Blg.
Piszę zwykle ponieważ testowo beczki nastawione w tym samym czasie na różnych rodzajach cukru dały inne efekty.
Słodka łyżeczka z biedronki - czas fermentacji dokładnie 7 dni jak zawsze.
Diamant z Carrefoura - jakieś 8-9dni.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2011-06-27, 16:59

Z doświadczenia wiem ,że krótki czas fermentacji daje destylat o zdecydowanie lepszym smaku,mniej smrodków z martwych drożdży przedostaje się do nastawu.

Awatar użytkownika
zico
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2008-08-15, 22:25
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: zico » 2011-06-27, 17:11

co rozumiesz przez krótki czas :?:

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2011-06-27, 21:04

Czas fermentacji nie przekraczający 4-5 dni,biorąc pod uwagę TURBO 24

Awatar użytkownika
zico
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2008-08-15, 22:25
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: zico » 2011-06-28, 09:47

kurde a ja myślałem iz to trochę dłużej :shock: Dzięki za odpowiedź

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2011-07-04, 20:19

Jak już wcześniej napisałem,nastawiłem 36kg cukru-objetość nastawu 140l-jedna paczka tych drożdży.Taki duży nastaw w celach prób kolumny,nie nastawiałem się na rewelacje.Powiem jedno-wyszło miodzio po jednym gotowaniu,96% mierzone na rózne sposoby.Jeden minus to czas-jakieś trzy tygodnie.Dziś była ostatnia partia gotowana,na dnie beczki zostało około litra osadu.Niczym nie klarowałem.Na pewno zrobie niedługo powtórkę.Trochę urobku puściłem w obieg dla poznania opinii-była jedna-że bardzo smaczna gorzałeczka.Tak duże porcje jak podaje producent to może do celów przemysłowych,gdzie liczy się czas.Może komuś przydadzą się moje spostrzeżenia.Teraz będę próbował Turbo Star Wodka z takimi proporcjami.Może wyjdzie 140l szampana :wink:
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-07-04, 22:28

kermit64 pisze:Jak już wcześniej napisałem,nastawiłem 36kg cukru-objetość nastawu 140l-Teraz będę próbował Turbo Star Wodka z takimi proporcjami.Może wyjdzie 140l szampana :wink:
Wyjdzie szampan i to bardzo słodki bo jedna paczka Turbo Star nie poradzi sobie z taką ilością cukru.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2011-07-05, 20:34

Tak na marginesie,to nie zadam całej porcji jednorazowo,ten ostatni nastaw też nie był jednorazowy.Z obawy,że nie wyjdzie,najpierw zadałem część cukru w odpowiedniej ilości wody,a gdy Blg znacznie sie obniżyło dołożyłem kolejną porcję i potem jeszcze raz.W sumie w przeciągu tygodnia.Miałem podgląd czy mają już dość czy jeszcze dadzą radę.No i udało się temp. utrzymywać na poziomie 30 do 25st.A szampana lubię slodkiego to nie będzie tak źle :) .Pozdrawiam
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-07-05, 22:56

Słodkiego szampana to kup sobie w Biedronce, będzie znacznie lepszy od tego co wyjdzie na Vodka Star-ach. Robiłem ostatnio 12,5 kg glukozy +42 l wody + paczka VS, robiło to to baaaaaaaaaaaardzo długo, ale detylacik wyszedł superancki.
Jakoś nie widzę Twoich 36 kg cukru z jedną paczką tych drożdzaków, mimo wszystko powodzenia.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2011-07-06, 01:15

Dostałem teraz dostawę i jestem troszkę wk...... robię wszystko jak bozia przykazała czyli według przepisu i o 24h mogę zapomnieć muszę czekać minimum 4 dni, wcześniej nie miałem tego problemu był może poślizg pół dnia a teraz to kaszana,wie ktoś dlaczego raz jest tak jak ma być a później taka lipa, z reguły planuję psocenie na sobotę i niedzielę,ale jak tu zaplanować jak chłopaki jakieś nierychliwe,może następna dostawa będzie lepsza.

Awatar użytkownika
zico
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2008-08-15, 22:25
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: zico » 2011-07-06, 20:25

Wczoraj o 18-tej zrobiłem nastaw 13 kg cukru 42 litry wody , drożdże jak w tytule oraz około 20 gram pożywki Activit .Dzisiaj byłem na działce około 12-tej a tam w beczce jak by brzeczyk wstawił - rewolucja trwa

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6994
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-07-06, 20:43

Kolego wiking, problem może być, bo planujesz psocenie, gdy zaplanujesz brykanie, kapanie, destylacje, rektyfikację, palenie czy choćby wyciągane ducha z buraka, wtedy będzie wszystko ok. a tak poważnie to pomyśl gdzie się w proporcjach pomyliłeś, bo te mutanty zawsze startują , nawet te trzymane lat kilka na szafie w wysokich temperaturach. Napisz dokładnie ile czego nastawiłeś, wtedy się ktoś dopatrzy co jest źle i oczywiście przestań psocić :mrgreen:

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2011-07-07, 04:32

Dobrze dobrze pośmialiśmy się, ale tak na prawdę to robiłem wszystko według przepisu: 6kg cukru 21l wody i paczka turbo 24h, mrozów teraz nie ma chociaż te drożdżaki podobno jedzą nawet w niskich temperaturach,ugotować też ich nie ugotowałem dopilnowałem tego, jak pisałem wcześniej wszystko do tej pory było ok. a z tej dostawy jest lipa, po drugie nie używam tych drożdży od dziś i wiem że coś jest nie tak.

Awatar użytkownika
zico
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2008-08-15, 22:25
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: zico » 2011-07-07, 18:33

Wypadek przypadek :D

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2011-07-07, 21:59

Z przykrością muszę potwierdzić przypadek kolegi Wikinga. Ja próbowałem dalej dodałem wodę do 35l, oraz całą paczkę drożdży + pożywka .Po2 tygodniach +3blg z wyczuwalną słodyczą poszło w kocioł. Uzysk spirytus średnio 95% ok 3l

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości