ALCOTEC TURBO PURE 24-wrażenia

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-06, 20:30

Ale po co antypiana co cukrówki na turbo? :nie_wiem
Pozdrawiam

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-07-06, 20:31

czornulek pisze:Ja na 40L nastawu dałem całą strzykawkę
A jak dużą masz strzykawkę? :wink:

[ Dodano: 2009-07-06, 20:32 ]
kitaferia pisze:Ale po co antypiana co cukrówki na turbo?
Czyli mam rozumieć, że nie będzie się pienić.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-06, 20:35

Można powiedziec, że piana jest znikoma i tylko na początku, potem zero piany.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-07-06, 20:41

Ja tak dla pewności wolałem dać, ale skoro mówicie, że to jest niepotrzebne.

Mam pytanie, kiedy wsypujemy drugą porcje cukru do nastawu, CO2 nagle uchodzi, wydaje mi się, że gdyby nie antypiana to mogło by mi to wykipieć poza beczkę, czy się mylę?
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-06, 20:44

czornulek pisze: Mam pytanie, kiedy wsypujemy drugą porcje cukru do nastawu, CO2 nagle uchodzi, wydaje mi się, że gdyby nie antypiana to mogło by mi to wykipieć poza beczkę, czy się mylę?
Jaka druga porcja cukru przy Turbo?
E tam od razu wykipi :wall
Pozdrawiam

wajzer

Post autor: wajzer » 2009-07-06, 20:53

Ja dodaję drugą porcję cukru po około 12 godz ale z jednej saszetki robię 50L. Drugą porcję należy dodawać naprawdę ostrożnie w małych dawkach jako syrop :mrgreen: Czas fermentacji przedłużona o około3 dni.Nie dodaję żadnej anty piany mimo że beczka wypełniona jest pod sam dekiel.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-06, 20:57

Robię też z podwójnej porcji cukru i daje cukier na raz, zero problemów i jak piszesz tylko nieco fermentacja się wydłuża. Piany zero można lać prawie "pod korek".
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-07-06, 21:21

Jako syrop? ja wsypuje bezpośrednio z torebki, nastaw pracuje bez zarzutu :D

Leje zimną wodę (około 35 litrów) do KEG'a, podgrzewam do 32 stopni, przelewam do plastikowej beczki wsypuje 5 kg cukru, mieszam wodę z cukrem wiertarką z topexu za 35zł, na końcu wiertarki mam mieszadło do gipsu, gładzi szpachlowej czy klejów pod płytki :D Miesza rewelacyjnie i jeszcze mi się nastaw dotleni, potem biorę słoik i nalewam połowę tego syropu, wsypuję paczkę drożdży od kolegi 98%, czekam aż te drożdże się uwodnią czy upłynnią (jak kto woli) i dodaję powoluntku :D do nastawu, fermentuje około dwa dni, później jak BLG spadnie o połowę, dodaje kolejne pięć kilogramów cukru.

Teraz mi koledzy powiedzcie co zrobiłem nie tak :roll:
Ostatnio zmieniony 2009-07-06, 21:34 przez czornulek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-07-06, 21:27

czornulek pisze:czekam aż te drożdże się uwodnią czy upłynnią (jak kto woli) i dodaję powoluntku :D do nastawu, jak BLG spadnie o połowę,
A Blg spada bez drożdzy o połowę, ciekawa teoria :mrgreen:
czornulek pisze: Leje zimną wodę (około 35 litrów) do KEG'a, podgrzewam do 32 stopni, wsypuje 5 kg cukru
Jakieś dziwne proporcje 8) :nie_wiem
czornulek pisze: Teraz mi koledzy powiedzcie co zrobiłem nie tak :roll:
Wygląda na to, że wszystko :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-07-06, 22:53

czornulek pisze:

...później jak BLG spadnie o połowę, dodaje kolejne pięć kilogramów cukru.

@kitaferia, wyrywasz zdania z kontekstu

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2009-07-06, 23:02

A mnie kolega powiedział,że turbo 24 robi jak w przepisie,tylko wszystko do nich dodaje 4 razy więcej(oprócz turbo24) ,a czeka tylko 7 dni dłużej i wychodzi rewelacja.Ja moge tylko tyle napisać-
veni, vidi, vici
Ale jak ktoś by chciał mnie przekonać do swoje koncepcji i oczywiście podpartej wynikami swej pracy ,...to ja jestem otwarty.
Bo wiecie..ciężko mi jest pozbyć sie nawyków ,że jak kupie dobry markowy alkohol ,to może być lepszy robiony w piwnicy :( :(

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-07-06, 23:16

Kolego @jezy

Kolega @kitaferia nie wyrywa zdań z kontekstu tylko po prostu ja na mieszałem ale już edytowałem posta, za co bardzo przepraszam :oops: Są wakacje no i C2H5OH uderza do głowy :mrgreen:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-07-07, 07:15

po prostu czulem potrzebe sie do kogos "przyczepic" :mrgreen:

milego dnia

abaku
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-12-04, 09:29

Post autor: abaku » 2009-07-08, 15:03

Witam!
Mój nastaw
78 l wody
21kg cukru
1 paczka drożdży od kolegi 98%
fermentacja ruszyła po 40 minutach zakończyła się po 10 dniach, poczekam do soboty i na rury.
Drożdże są rewelacyjne.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Post autor: pędzący jeleń » 2009-07-09, 13:01

ja do 2 beczek 50 l wsypałem ostatnio po 10 kg cukru, wody tyle by blg nie przekraczało 250 - wyszło cos ok 40 litrów o temp 33 stopni, drożdże Turbo 24 (od wiadomo kogo) podzieliłem na pól i zasypałem do każdej beczulki, nastepnego dnia dodałem jedno opakowanie 70 gr (na te 2 beczki) 30% koncentratu pomidorowego Włocławek w puszce (taki akurat wygrzebałem żonie w lodówce) i wyjechałem na 10 dni. Po powrocie w beczkach sklarowany urobek, blg -4 mala ilość osadu na dnie - po prostu miodzio. Wcześniej probowalem dawać po 12 i po 11 kg cukru na pól paczki drożdży ale niestety blg schodzilo mi tylko do okolic 0 - i mimo dodawania wiekszej ilości przecieru, Activitu nie chcialo zejść niżej ;-(. Dzisiaj znowu nastawiłem 10 kg cukru na połowie paczki Alcotec 24 a jako że jestem w domu bede mógł na bieżaco śledzić postępy w pracy naszych małych przyjaciół. Po pierwszej nocy pracuja żwawo aż miło posłuchać, dzisiaj wieczorem lub jutro dokarmię je jeszcze przecierem.
pędzący jeleń

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości