Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2011-10-02, 19:08

berbelucha pisze:Mam podobne tyle że tak na oko z 2 razy większe, nie do wiertarki a do mieszadła. Dodatkowo ponacinałem krawędzie jak piłę. Służy nie tylko do mieszania ale i do rozdrabniania...
Witaj, ja tylko przykładową fotkę wstawiłem :wink: na razie nic nie muszę rozdrabniać bo się płaszcza nie dorobiłem :mrgreen:
Pozdrawiam! Szczególnie Bwie. Dzisiaj z Witkiem wspominaliśmy Napoleonów ;-)
Ja także bardzo miło wspominam Nasz pobyt w N. - Nasze i nie tylko "wieczorne rozmowy" o zawartości cukru w cukrze, degustacje cytrynówek i innych równie zacnych trunków. Za rok trzeba to będzie powtórzyć :drunk
Pozdrowienia dla Ciebie, Twojej Rodzinki i Witka :drinks

(Świat jest mały...)
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-10-03, 00:25

Dzisiaj po 48h BLG jest -1 i jeszcze coś tam intensywnie pracuje. Ballingomierz Biowinowski.
Z 23 BLG w ciągu 48h na -1, przy temperaturze otoczenia 20-24 stopnie. Także chyba dobrze pure 48 się sprawują. Nastaw był 24kg cukru - 80 litrów wody.

Może kupię takie mieszadło jak znajdę tanio i gdzieś przy okazji. Jak na razie to nie ma sensu. Nie robię 10 nastawów w tygodniu.

Blg na poziomie -4, a i tak coś tam skwierczy. W tym momencie nastaw nie ma zbyt przyjemnego zapachu, a kolor no jakby używał drożdży piekarniczych. Zobaczymy jak się szybko wyklaruje i jak przegotuję.

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-10-11, 17:12

Panowie podpowiedzcie mi ile max mogę dać cukru na 80 litrów wody dla jednej paczki Pure 48 w temp otoczenia 14-18 stopni.
Nastawy robię tak: 80 l wody + cukier + drożdże.
Mam teraz pure 48 i T3 i chcę zrobić sobie testy jak to przerabia i jak się klaruje.

Ostatnio robiłem 80l wody + 24kg cukru + 2 paczki pure 48 i widać było, że bez problemu drożdżaki przerobiły wszystko w ciągu 2,5 dnia. Do ostatniej chwili pracowały wzorowo.
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-10-11, 18:47

Jesli chcesz zachowac przyzwoity czas pracy, to raczej nie wiecej niz 26kg.

Robie nastawy o identycznej pojemnosci jak Ty - tez prawie 100l zbiornik.

Zrobilem juz z 23.5kg cukru, 24, 26 ( czy 25kg). Wszystkie skonczyly ponizej 3dni.

Obecnie dla testow nastawilem 30kg cukru i do pelna wody do 100l i 3 paczki Turbo 48
Porazka po prostu. Juz 8dni minelo, a dalej cos tam bulgocze. Zaczynam miec obawy, czy sie na sobote wyrobie razem z klarowaniem.

Mysle, ze 26-27kg to max aby wyrobic sie w 7dni razem z klarowaniem.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-10-11, 19:02

Rozumiem, ale chodzi mi o tylko jedną paczkę drożdży. Czy pisałeś w odniesieniu o 1 paczce alcoteców? Ostatnio wrzuciłem dwie paczki alcoteców na 80l wody + 24kg cukru i poradziły sobie świetnie.

Ile mogę wsypać cukru(kilo) na jedną paczkę alcoteców i 80l wody. Szkoda mi wrzucać, aż dwie paczki alcoteców na taki nastaw, bo trochę drogie są te drożdże. Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy.
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-10-11, 19:19

masato pisze:Ostatnio robiłem 80l wody + 24kg cukru + 2 paczki pure 48 i widać było, że bez problemu drożdżaki przerobiły wszystko w ciągu 2,5 dnia.
Te proporcje są bardzo dobre,szkoda kombinować.Tzn.12 kg cukru,40 litrów wody i paczka drożdży jak dla mnie sprawdzała się najlepiej.
Z tym że u mnie w takiej proporcji fermentacja trwała 5-7 dni.
Możesz dać 2 razy więcej cukru i wody na paczkę drożdży ale trzeba też dodać pożywki,ewentualnie przecieru pomidorowego a i tak fermentacja będzie trwała 10-14 dni.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-10-11, 20:09

Hms nie wiem czemu u Ciebie tak długo trwała fermentacja. Mi 2,5 dnia. Już po 48h BLG było bodajże 1 lub 0. Temp otoczenia była 19-21 stopni. A temp nastawu utrzymywała się na poziomie 33 stopnie. Mierzyłem dwa razy temp.
Być może nie wszystkie drożdże maja taką samą wydajność. Ja przy tym moim poprzednim nastawie byłem zdziwiony, że aż takie mocne są te drożdże. Nawet jak blg było 2 to drożdżaki szalały niemiłosiernie.

Drożdże wsypałem do wody(z cukrem) o temp 33 stopni. A najpierw drożdże uwodniłem w temp 30 stopni i poczekałem kilka minut zanim wlałem do nastawu. Niby na opakowaniu jest napisane, aby drożdże wsypać bezpośrednio, ale postanowiłem spróbować za radą jednego sprzedawcy od którego kupiłem alcoteci i uwodnić.
Może nic to nie dało, ale jak widziałem po reakcji też nie przeszkodziło.

Pozdrawiam i dzięki za szybką odpowiedź.
Pozdro dziewczyny...

mezcal
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2010-07-04, 22:08
Lokalizacja: świętokrzyskie

turbo 48

Post autor: mezcal » 2011-10-21, 22:53

Witam , zrobiłem 2 nastawy w 110 litrowych beczkach (w jednej 75 , w drugiej 50). Na 21 litrów wody dałem 8 kg cukru i jedną torebka drożdży . Nastawy pracują już od niedzieli ale niepokoi mnie wysokie blg :15. Czy według was to normalne czy jednak przesadziłem z ilością cukru(czytając wcześniejsze wypowiedzi dochodzę do wniosku że raczej za dużo cukru,ale na opakowaniu było 8 kg).
pzdr

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-10-22, 02:25

To ile w końcu dałeś tych torebek drożdży na cały nastaw? Napisz dokładnie, ile wody+ cukru + drożdży na jedną beczkę i jaka temp otoczenia.
Jaka temp nastawu?
Pozdro dziewczyny...

mezcal
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2010-07-04, 22:08
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post autor: mezcal » 2011-10-22, 07:40

Pierwsza beczka : 63 litry wody+24 kg cukru+3 torebki drożdży.
Druga beczka ; 42 litry wody +16 kg cukru+2 torebki drożdży.
Temperatura nastawu w chwili dodawania drożdży 27 stopni, otoczenie średnio 20.
pzdr

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2011-10-22, 09:07

48 spokojnie przerobią 8kg cukru w 21 litrach wody ja dałem 9 i tez przerobiły.
Teraz jest zimniej wiec może to potrwać dłużej.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-10-22, 10:47

Wg mnie jeżeli jest zimniej to jeszcze lepiej, bo drożdze sie nie gotują. U mnie problemem była za wysoka temperatura nastawu która jeżeli już osiągnęła 35C to jest 100% pewności że nie zrobi całego cukru i stanie na 3-4BLG. Teraz robie w temp otoczenia 20C nastaw ma 23 i pięknie robi całą robotę..
XXX

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-10-22, 12:36

zwyczajny pisze:problemem była za wysoka temperatura nastawu która jeżeli już osiągnęła 35C to jest 100% pewności że nie zrobi całego cukru i stanie na 3-4BLG.
Nieprawda.
Dodawalem alcotec turbo 48 do cukrowki (25kg/80l) ktora miala 43'C. Wystartowaly momentalnie, temperatura otoczeniaia okolo 25'C przez cala ich prace, temp nastawu dlugo utrzymywala sie w okolicach 40'C ponizej 3dni sie uwinely, blg ujemne, w smaku zero cukru.
Kilka razy tak robilem i zadnego problemu.
Alcotec Turbo 48 mozna ugotowac chyba jedynie robiac nastaw w polowie lipca na Sycilii.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-10-22, 13:46

Jak na mój gust za dużo cukru i marnotrawstwo drożdży.
Temperaturę trzeba było zmierzyć w drugiej dobie po zadaniu drożdżaków, Bo możliwe jest że część z nich po prostu się ugotowała. Ja podwajając nastaw tj 12kg cukru + 42l wody + paczka T48 uwijam się z nim w tydzień.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-10-22, 20:52

Mi przy temp otoczenia 24 stopnie oraz temp nastawu 34-36 stopni 2 paczki drożdży alcotec 48h przerobiły 22 lub 23 kg cukru, praktycznie w 4 dni i widać było, że mają chęć pracować dalej.

Natomiast t3 spirit fermu mają problem z przerobieniem cukru w nastawie 25kg/80l wody/ 2 paczki t3. Już idzie 5 lub 6 dzień, a dalej jest BLG 0,5. Przy temp otoczenia 14 stopni. Muszę dogrzewać.
Ostatnio zmieniony 2011-10-23, 00:15 przez masato, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro dziewczyny...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości