Opinia o Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-12-07, 14:19

No to i ja mam opinię o Turbo Star Vodka. Na razie tylko z fermentacji. Przy dwukrotnie przekroczonej ilości cukru i wody fermentują już czwarty tydzień a blg jest na poziomie 4. Nie miałem tych problemów z Turbo 24h. Dawałem im nawet czterokrotnie więcej materiału do pracy. Oczywiście w obydwu przypadkach uzupełniałem nastaw pożywką (activit) i zakwaszałem do odpowiedniego pH.

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-12-10, 22:26

Pomysł z wyprowadzeniem rurki na zewnątrz jest genialny,działa bardzo dobrze.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
PtasioR
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-09, 11:52
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: PtasioR » 2009-12-29, 17:20

Właśnie robię nastaw na tytułowych drożdżach! Poszedłem za rada JanK i zrobiłem glukozę według tego co napisał!! Aktualnie temperatura powyżej 35 stopni i stygnie jak ostygnie dodam drożdże i się okaże!! Dodam ze dawkę cukru i wody zwiększyłem 2 krotnie czyli na 2 paczki drożdży dałem 24kg cukru i wody do 100l! Pozdrawiam

Pierwsze spostrzeżenie jest takie ze nie wystartowały tak mocno jak red ethanol! Pracują ale zdecydowanie wolniej! Czyżby trzeba było dolać wody a może dosypać paczkę drożdży? A może to wina tej Glukozy??:) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-12-30, 08:46 przez PtasioR, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2009-12-29, 20:32

Trochę mało wody według opinii niektórych kolegów z forum.
Na tych drożdżach jeszcze nie pracowałem, ale turbo 48 pure przerabiały mi w tydzień 16 kg cukru i wody do 56 litrów.
Nastaw startowałem przy 28 stopniach C i pracowały z grzałką w balonie.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
PtasioR
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-09, 11:52
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: PtasioR » 2010-01-05, 21:52

No i tydzień minął wiec napisze co się dzieje!
Dwa dni temu zamontowałem grzałkę akwariowa wraz z termostatem gdyż temperatura zacieru była w granicach 20 stopni! Dzisiaj temperatura wynosi okuło 26 stopni a Blg jest na poziomie 4! Wiec chyba nie jest tak źle jak myślałem! Jak skończą prace napisze!! Pozdrawiam


ps. Kolega zrobił nastaw w podobny sposób ale na red ethanolach! Użył 14kg cukru na 50l gąsior nastawu! Nastawił w sylwestra i dzisiaj twierdzi ze już kończą robotę wiec wychodzi na to ze lepiej zrobić glukozę i ja podać drożdżom!! Pozdrawiam raz jeszcze

Ramper
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-11-20, 14:20
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: Ramper » 2010-01-06, 13:52

Witam!
Niedawno przepuściłem to co wyszło z w/w drożdży. Niby miał być taki czysty w smaku destylat a tu jeszcze po żadnych drożdżach tak go nie było czuć drożdżami (smakował jak poczciwy bimber z potstilla). Może zrobiłem coś nie tak......?
Dodam tylko, że zrobiłem zgodnie z instrukcją obsługi na jeden nastaw 21L wody + 6kg cukru.
Oczywiście wyklarowany turbo klarem. Moc w granicach 94%.
Może ktoś jeszcze się podzieli opinią po przepuszczeniu nastawu z tych drożdży???
Pozdrawiam!

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-01-06, 14:19

U mnie produkt czysty. Zależy to w głównej mierze od procesu. Jednak efektywność nie powala. Jak pisałem wyżej, przy dwukrotnym przeciażeniu nie dały zejść ponizej 4Blg. I to pomimo prób restartów. Po miesiącu poddałem się.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2010-01-06, 19:14

Pierwszy nastaw na tych drożdżach robiłem według przepisu,potem bez klarowania przedestylowałem próba przed filtrem smak zapach super,następnie na filtr,2 destylacja filtrowanie 2 efekt dla mnie super.Niedawno zrobiłem nastaw na tych samych drożdżach podwajając dawkę efekt mizerny po miesiącu zatrzymały się na blog 5 dodałem pożywkę,witaminy po tygodniu blog-1 teraz będę miał chwilę to przedestyluję i podzielę się co wyszło.

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2010-01-17, 10:50

Witam
Stosując w/w drożdże uzyskałem najlepszy smak "dziamberku"
robiłem jeden restart dodając pożywki, klarowałem ( początkowo nastaw był mleczny)
składniki ściśle w/g wskazań.
Przepędziłem jeden raz, nie stosowałem kolumny, ( jakoś nie mam nastroju zeby ją zmontować )tylko klasyczną maszynerię, +1 odstojnik,
wynik= niesamowity smak, zapach dobry, brak smrodu ( w domu) podczas produkcji, ( co jest dość istotne przy nerwowych żonach abstynentkach)
Kolego 98% jeżeli kiedykolwiek będę chciał do cukrówek zamówić inne drożdże niż te, to proszę kopnąć mnie w dupę!!!!!
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 18:07 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2010-01-17, 11:21

Kolega Kacper pewnie celowo dodał 1% koledze 98% chcąc tym samym podkreślić jego zasługi i dobry :1st towar który sprzedaje a zwłaszcza te drożdże :mrgreen:

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2010-01-17, 18:06

Wielkie sorry Panowie faktycznie omskniecie się i 1 %
ale każdy i tak wie o kogo chodzi
pozdrawiam all.a zwłaszcza 98%

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2010-02-09, 21:55

Poczyniłem nastaw na tych drożdżach i mam problem...owszem nastaw 80 litrów na 2 paczuszkach,blg 24 temp. 31st.i wspaniały start...i tu pojawił się problemhttp://www.bimber.info/forum/images/smiles/ico ... fposześciu dniach blg 21 w beczce w sumie spokój(biorąc pod uwagę to co działo się w pierwszych 2 dobach).Jutro mam nadzieję otrzymać zamówiony aktivict od kolegi 98% może ruszą..?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-02-09, 22:12

U mnie z 22 blg zeszły do -3 blg w pięć dni + 20 stopni w pomieszczeniu..Generalnie z wniosków innych wynika że trzeba się zastosować do instrukcji z opakowania.
Za dużo cukru im dałeś do przerobienia.Na 2 paczki to 42 litry wody i 12 kilo cukru.
A u Ciebie coś bardzo słabo jadły bo w 6 dni spadek tylko o 3 blg.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2010-02-09, 23:18

bo zamiast próbowac wg instrukcji, a potem cudowac, to Koledzy robia na odwrót, no i mamy wyniki jakie mamy! widze, ze trzeba samemu zamowic i sprobowac, bo takie testy, to o d.... rozbic.

pzdr. i bez urazy

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2010-02-10, 10:55

Witam
zdarzyła sie rzecz dziwna i dla mnie niepojęta, po konsumpcji połowy samogonki, pędzonej na wiadomych drożdżach, drugą cześć ok 70 % mocy porozlewałem do butli ( wymytych)na lepsze czasy.
Po miesiącu napoczynam zapasik i śmierdzi jak pospolity bimber, robiony chamskimi metodami???!!!! w porównaniu do cudnej jakości tego samego destylatu, zaraz po procesie, po 1-1,5 miesiąca jest to berbelucha, gdzie nawet najmniej wrażliwym degustatorom powykręcało ryje.
Panowie co jest grane?????,
ja wiem, ze najlepszym rozwiązaniem jest wychlać wszystko na początku, póki jeszcze jest super, ale może ktoś z kolegów ma jakieś inne, ciekawe rozwiązania???
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości