Najlepsze drożdże do cukrówek
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
Najlepsze drożdże do cukrówek
Witam !
Od początku mojej "działalności" nie mogę zerwać z drożdżami piekarniczymi.
Nigdy mnie nie zawiodły, wiem jednak, że mają wiele wad min. dają dość niskie stężenie alkoholu i dużo fuzlowego smrodku.
Zakupiłem pewnego razu Red ethanol. Nie nadają się chyba zbytnio do cukrówek bo 2 razy robiąc na nich zepsułem 50 l nastawu.
Teraz znów chciał bym spróbować drożdży gorzelnianych, lecz nie wiem które były by dla mnie najlepsze. Wiem że na forum jest dużo o tym, jednak trudno to ogarnąć w niedługim czasie. Zależy mi przede wszystkim na niezawodności drożdży, w miarę wysokiej wytrzymałości na stężenie alkoholu i niezbyt długiego czasu pracy. Robię też czasem nastawy owocowe więc w nich mogły by też działać...
Możecie mi polecić coś pewnego, najlepiej żeby było w ofercie 98.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Od początku mojej "działalności" nie mogę zerwać z drożdżami piekarniczymi.
Nigdy mnie nie zawiodły, wiem jednak, że mają wiele wad min. dają dość niskie stężenie alkoholu i dużo fuzlowego smrodku.
Zakupiłem pewnego razu Red ethanol. Nie nadają się chyba zbytnio do cukrówek bo 2 razy robiąc na nich zepsułem 50 l nastawu.
Teraz znów chciał bym spróbować drożdży gorzelnianych, lecz nie wiem które były by dla mnie najlepsze. Wiem że na forum jest dużo o tym, jednak trudno to ogarnąć w niedługim czasie. Zależy mi przede wszystkim na niezawodności drożdży, w miarę wysokiej wytrzymałości na stężenie alkoholu i niezbyt długiego czasu pracy. Robię też czasem nastawy owocowe więc w nich mogły by też działać...
Możecie mi polecić coś pewnego, najlepiej żeby było w ofercie 98.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
Witam!
Ja używam wiernie Coobra7, są ekonomiczne (12,90zł w WinoHobby).
Mimo tego, że są na 22l wody i 7kg cukru daję 27l wody i aż 9,5 (max 10kg) cukru: najpierw 8kg, po 2 dniach pozostałe 1,5-2kg cukru. To porcja na balon 34l.
Grzybki przerabiają wszystko do dobrego minusa w około tydzień, ale grzałkę akwariową 25W muszę obecnie stosować - to mały wydatek, 30zł, w każdym sklepie zoologicznym albo allegro.
Coobry są doskonałe, kiedyś uratowałem nimi bez problemu zatrzymaną, już dość mocną cukrówkę na Red Etanolach.
Właśnie zakończyłem pracę, z 32,5l nastawu wyszło 5,2l 96,2%, przedgonu ok. 0,25l, prawie cały pogon, odcięty, został w kotle.
Ja używam wiernie Coobra7, są ekonomiczne (12,90zł w WinoHobby).
Mimo tego, że są na 22l wody i 7kg cukru daję 27l wody i aż 9,5 (max 10kg) cukru: najpierw 8kg, po 2 dniach pozostałe 1,5-2kg cukru. To porcja na balon 34l.
Grzybki przerabiają wszystko do dobrego minusa w około tydzień, ale grzałkę akwariową 25W muszę obecnie stosować - to mały wydatek, 30zł, w każdym sklepie zoologicznym albo allegro.
Coobry są doskonałe, kiedyś uratowałem nimi bez problemu zatrzymaną, już dość mocną cukrówkę na Red Etanolach.
Właśnie zakończyłem pracę, z 32,5l nastawu wyszło 5,2l 96,2%, przedgonu ok. 0,25l, prawie cały pogon, odcięty, został w kotle.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
Ja na piekarniczych otrzymuje 5 litrów 95% z 50 litrów nastawu -11 kg cukru
Jednak cena gorzelnianych drożdży na 50 l nastawu to 30 zł
http://allegro.pl/item791934208_drozdze ... _24_h.html
To tyle ile cały cukier :/ ! W jakiej cenie są u 98% ?
Jednak cena gorzelnianych drożdży na 50 l nastawu to 30 zł
http://allegro.pl/item791934208_drozdze ... _24_h.html
To tyle ile cały cukier :/ ! W jakiej cenie są u 98% ?
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !
Zapominacie, że to tylko szczepy drożdży, więc i tak namnożą się same bez ograniczeń. Jest tylko kwestia stworzenia im optymalnych warunków.
Dawkowanie poszczególnych paczek jest związane nie z ilością drożdży tylko ilością pożywki w paczce. Tak więc jednym opakowaniem drożdży przerobicie i 200L nastawu jeśli dostarczycie dodatkowo odpowiednią ilość pożywki i cukru.
U mnie właśnie zakończyły przerabiać drożdże T3 (jedno opakowanie) 150L w beczce. Stopniowo dodawałem kolejne porcje wody z cukrem i pożywką. Proces trwał jakieś 10-14 dni.
Dawkowanie poszczególnych paczek jest związane nie z ilością drożdży tylko ilością pożywki w paczce. Tak więc jednym opakowaniem drożdży przerobicie i 200L nastawu jeśli dostarczycie dodatkowo odpowiednią ilość pożywki i cukru.
U mnie właśnie zakończyły przerabiać drożdże T3 (jedno opakowanie) 150L w beczce. Stopniowo dodawałem kolejne porcje wody z cukrem i pożywką. Proces trwał jakieś 10-14 dni.
Witam!
Można i trzeba wtedy dodać pożywki, czy nawet dodatkowo witaminy B, bo proporcje tych składników zostaną mocno odchylone in minus.
Jak wyżej napisano, nie musisz dawać według przepisu, możesz dać dwu- lub trzykrotnie więcej cukru i wody, należy tylko zachować proporcje (ja je i tak trochę zmieniam, daję więcej cukru przy Coobra7) - będzie tylko dłużej pracować.ojciecdyrektor pisze:...cena gorzelnianych drożdży na 50 l nastawu to 30 zł...
Można i trzeba wtedy dodać pożywki, czy nawet dodatkowo witaminy B, bo proporcje tych składników zostaną mocno odchylone in minus.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Robiłem doświadczenie z alcotec turbo 24 i przy temperaturze w pomieszczeniu około zera, woda zagrzana do 30°C, beczka przykryta kocami.ojciecdyrektor pisze:Tak, tylko mam jeden problem " Drożdże te pracują w zakresie temperatur od 20oC - 35oC, najbardziej optymalna temperatura pracy podczas fermentacji to 25oC" Nadchodzi zima a ja nie mam grzałki. Temperatura otoczenia nastawu to ok 18 stopni :/
Żadnych problemów, drożdże przerobiły cukier.
Pamiętaj że drożdże wydzielają oprócz CO2 również ciepło.
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
- kompotZgruszek
- 50%
- Posty: 104
- Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
- Lokalizacja: bimbeland
Jak drożdże dodasz do nastawu o temperaturze 30°C i będzie stał w ciepłym miejscu to temperatura skoczy szybko ponad 30°C.
Fermentacja trwa 1-3dni i wydziela się tyle energii że będziesz się zastanawiał czym to chłodzić Na piekarniczych ok 2-3tyg nastaw zdąży się sam schłodzić do temperatury otoczenia. Zrób jakiś nastaw na drożdżach aktywnych i będziesz w szoku co potrafią albo ALCOTEK TURBO 24H od kol 98% szybkość pracy F1
pzdr
Fermentacja trwa 1-3dni i wydziela się tyle energii że będziesz się zastanawiał czym to chłodzić Na piekarniczych ok 2-3tyg nastaw zdąży się sam schłodzić do temperatury otoczenia. Zrób jakiś nastaw na drożdżach aktywnych i będziesz w szoku co potrafią albo ALCOTEK TURBO 24H od kol 98% szybkość pracy F1
pzdr
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.
- ojciecdyrektor
- 50%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2006-05-07, 02:09
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości