-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2010-01-07, 20:19
Czyli 12 kg cukru + 42 L wody na paczkę.
Czy zmieści się taka ilość nastawu na dwa gotowania w kegu 30 litrów,czy lepiej dać ciut mniej?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2012-12-13, 20:00 przez
OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
-
kroldo
- 40%
- Posty: 57
- Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
- Lokalizacja: Polska
Post
autor: kroldo » 2010-01-07, 20:23
Spoko do kega można wlać 27L*2=54L
Pozdrawiam.
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2010-01-07, 20:26
kroldo pisze:Spoko do kega można wlać 27L*2=54L
Wlać to można i więcej, ale lepiej jednak mniej, sczególnie gdy cukrówka nie klarowana, choc i klarowana lubi się "podnieść"
Pozdrawiam
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2010-01-07, 20:36
kroldo pisze:Spoko do kega można wlać 27L*2=54L
Z tego co wiem to 12 kg cukru po rozpuszczeniu w wodzie da około 7,2 litra plus 42 litra wody czyli wyjdzie okolo 50 litrów nastawu.
Czyli wyjdzie dwa razy po 25 litrów.Może się mylę?
Nie wiem skąd wziąłeś te 54 litry?
Pozdrawiam.
OLO 69
-
kroldo
- 40%
- Posty: 57
- Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
- Lokalizacja: Polska
Post
autor: kroldo » 2010-01-07, 20:45
Odpowiedziałem tylko że się zmieści
Pozdrawiam.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2010-01-07, 21:10
Dobra może źle się wyraziłem.
Zapytam jeszcze raz.
Gdy zrobimy nastaw 12 kg cukru + 42 L wody na paczkę drożdży Alcotec turbo 24 pure to czy taki nastaw da się na dwa razy bezproblemowo wydestylować w kegu 30 litrowym?
Wiem że z ilością 40 litrów wody plus 10 kg cukru nie ma problemów ale może można jednak więcej - tak jak w proporcji powyżej?
Pozdrawiam.
OLO 69
-
chłop
- 50%
- Posty: 126
- Rejestracja: 2008-01-10, 17:04
Post
autor: chłop » 2010-01-07, 21:16
Spokojnie rób na 2 razy.
Będzie dobrze.
Pozdrawiam seerdecznie.
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2010-01-07, 21:22
olo 69 pisze:
Wiem że z ilością 40 litrów wody plus 10 kg cukru nie ma problemów ale może można jednak więcej - tak jak w proporcji powyżej?.
Za dużo wody jak na 10 kg i ten rodzaj drożdży. Daj 35 l i tak dobrze sobie poradzą.
Pozdrawiam
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2010-01-08, 10:33
Chcę właśnie zrobić w takiej proporcji czyli 12 kg cukru i 42 litry wody tylko nie miałem pewności czy to na dwa razy da się bez niespodzianek przedestylować w kegu 30 litrów.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2012-12-13, 19:56 przez
OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
-
mani51
- 60%
- Posty: 223
- Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
- Lokalizacja: ja jestem?
Post
autor: mani51 » 2010-01-08, 11:04
Ja mam keg 30l i zmieściło się na dwa razy bez żadnych problemów a robiłem 12kg cukru i wody do 50l.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
mani51, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dedert
- 40%
- Posty: 98
- Rejestracja: 2015-05-14, 14:51
Post
autor: dedert » 2015-10-26, 17:17
Zastanawiam się co jest przyczyną takiej pracy drożdży. Duża ilość pożywki i witamin? Czasami uzywam pozostalej breji drożdżowej która osadza się na dnie pojemnika po wyklarowaniu. Dodaje witamin, wody, cukru i pożywki i nowo ożywione droższe potrafią wypracować kolejny spory nastaw (ostatnio uzylem breji z 3 nastawow która przerobila 120L nastaw). Drożdże Cobra 7. Ciekaw jestem czy w przypadku solidnego odżywienia breji po tych drożdżach będą w stanie wytworzyć tyle samo ciepła co świeże?
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2015-10-26, 17:36
Tą breję, nazywamy w naszym slangu gęstwą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości