Alcotec turbo 24 pure - na mrozie w śniegu

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Alcotec turbo 24 pure - na mrozie w śniegu

Post autor: Akas » 2009-12-21, 15:16

W miniony weekend zrodziła mi się potrzeba zrobienia szybko 20l cukrówki do pewnych doświadczeń które opiszę w innym temacie.
Wieczorem w piątek 18-12-2009 na Podlasiu mróz ostro szczypał po policzkach. Mój przyokienny termometr pokazywał -15°C. Odśnieżałem wjazd do garażu usypując obok hałdę śniegu, spojrzałem na nią i w padłem na szatański pomysł, a czemu by nie spróbować w niej !.
Zrobiłem następujący nastaw:
Wiadro-16l wody , 4kg cukru , 0,5 paczki Alcotec turbo24 pure od kolegi 98%, temperatura nastawu 35°C, osłona 4 stare kurtki, torba i worek nylonowy + śnieg.
Na drugi dzień po 12h sprawdzam co się dzieje.
Temperatura cukrówki wynosi 32° a Blg 13. Zakopuję znowu i zostawiam na następną noc.
Późnym wieczorem spoglądam na przyokienny termometr i jestem lekko przerażony -25°!
Myślę sobie takiego mrozu nie wytrzymają. Rano w niedzielę biegnę zobaczyć co się dzieje.
Temperatura cukrówki +20°C i -2Blg. Minęło 36h i cukier praktycznie przerobiony!
Kolego 98% jak dla mnie lepszych drożdży do cukrówek nie trzeba. Turbo 8kg przy Turbo24 to szajs.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Akas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-12-21, 15:39

Mnie to nie dziwi. Robiłem w pomieszczeniu gdzie było około zera a keg przykryty dwoma kocami. Przerobiły 10 kg cukru w trzy dni. :1st

Awatar użytkownika
slim24
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2009-12-05, 11:37
Lokalizacja: Polska

Post autor: slim24 » 2009-12-21, 19:30

Akas hardcorowiec z Ciebie :brawo :D

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-21, 20:40

@Akas
Piszesz że Turbo 8 kg przy Turbo 24 to szajs. Czy chodzi tylko o czas fermentacji czy może też o walory smakowe destylatu?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 3 razy.
OLO 69

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-12-21, 20:47

8kg dużo wolniej pracują, wielokrotnie mocniej śmierdzą.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-21, 20:53

Akas pisze:8kg dużo wolniej pracują, wielokrotnie mocniej śmierdzą.
Pytałem dlatego że mi spirol po drożdżach Alcotec 8 kg nie przypadł do gustu - miał jakiś dziwny zapach jakby spirytys salicylowy.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Re: Alcotec turbo 24 pure - na mrozie w śniegu

Post autor: Spirit » 2009-12-21, 21:40

olo 69 pisze: Piszesz że Turbo 8 kg przy Turbo 24 to szajs.Czy chodzi tylko o czas fermentacji czy może też o walory smakowe destylatu?
Pozdrawiam.
Mi się wydaje że czym dłużej nastaw pracuje tym więcej świństwa wyprodukują bakterie. Wiadomo że na początku jest wyścig kto pierwszy: bakterie czy drożdże.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-12-28, 19:38

Kolego 98% jak dla mnie lepszych drożdży do cukrówek nie trzeba.
drogie sa

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2009-12-28, 19:42

lukasek wyjaśnij dlaczego?

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-12-29, 16:04

18,50 za drodze na na 6 kilo cukru

nie trzeba wyjasniac

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-12-29, 21:07

Nie musisz postępować tak jak na opakowaniu :wink: Na forum są tacy co paczkę nawet na ponad 200kg cukru biorą, albo nawet i więcej :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2009-12-30, 03:08

200 kg to niezły HARD CORE

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2009-12-30, 06:40

Jak dla mnie na zimę to nie ma lepszych drożdży niż T24H. Nie zafundowałem im takich warunków jak kolega Akas ale w pomieszczeniu było 10-12°C a w beczce 33 mimo że beczka nie była super zaizolowana.
dałem im 12kg cukru i wody do 50l i wszystko trwało od niedzieli do środy więc trzy dni.

dla mnie bomba :)

ale jak zdobędę większą beczkę to spróbuję 18kg cukru i wody do 75l - taka ilość będzie dla mnie idealna bo pierwsze gotowanie na trzy razy i po zlaniu wszystkiego razem i rozcieńczeniu wodą będzie w sam raz na drugie gotowanie :)

Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Post autor: pędzący jeleń » 2010-01-07, 03:57

ja na 1/2 paczki Turbo 24 daję 10 kg cukru i wody o temp 35 st (nie chce mi się za bardzo czekać aż mocniej ostygnie) zwykle do 45 litrów. Ale fermentacja w wmiarę ciepłym pomieszczeniu (ok 20 st C) trwa zwykle 10-14 dni. Na drugi czy trzeci dzień dodaję ok 250 gr przecieru pomidorowego Podravka. Nie wiem jak to robicie że u was te robaki zasuwają tak szybko :-(
pędzący jeleń

Awatar użytkownika
Siara
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2009-10-02, 11:14

Post autor: Siara » 2010-01-07, 12:58

pędzący jeleń pisze:ja na 1/2 paczki Turbo 24 daję 10 kg cukru i wody o temp 35 st (nie chce mi się za bardzo czekać aż mocniej ostygnie) zwykle do 45 litrów. Ale fermentacja w wmiarę ciepłym pomieszczeniu (ok 20 st C) trwa zwykle 10-14 dni. Na drugi czy trzeci dzień dodaję ok 250 gr przecieru pomidorowego Podravka. Nie wiem jak to robicie że u was te robaki zasuwają tak szybko :-(
Czyli na paczke 20kg + woda do 90l :shock:
Ja robie 6 kg cukru + woda 21 L x 2
czyli 12 kg cukru + 42 L wody na paczke.

Fermentacja 4 dni do blg -2
Pozdrawiam
Siara

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości