Alcotec turbo 24 pure - na mrozie w śniegu
Alcotec turbo 24 pure - na mrozie w śniegu
W miniony weekend zrodziła mi się potrzeba zrobienia szybko 20l cukrówki do pewnych doświadczeń które opiszę w innym temacie.
Wieczorem w piątek 18-12-2009 na Podlasiu mróz ostro szczypał po policzkach. Mój przyokienny termometr pokazywał -15°C. Odśnieżałem wjazd do garażu usypując obok hałdę śniegu, spojrzałem na nią i w padłem na szatański pomysł, a czemu by nie spróbować w niej !.
Zrobiłem następujący nastaw:
Wiadro-16l wody , 4kg cukru , 0,5 paczki Alcotec turbo24 pure od kolegi 98%, temperatura nastawu 35°C, osłona 4 stare kurtki, torba i worek nylonowy + śnieg.
Na drugi dzień po 12h sprawdzam co się dzieje.
Temperatura cukrówki wynosi 32° a Blg 13. Zakopuję znowu i zostawiam na następną noc.
Późnym wieczorem spoglądam na przyokienny termometr i jestem lekko przerażony -25°!
Myślę sobie takiego mrozu nie wytrzymają. Rano w niedzielę biegnę zobaczyć co się dzieje.
Temperatura cukrówki +20°C i -2Blg. Minęło 36h i cukier praktycznie przerobiony!
Kolego 98% jak dla mnie lepszych drożdży do cukrówek nie trzeba. Turbo 8kg przy Turbo24 to szajs.
Wieczorem w piątek 18-12-2009 na Podlasiu mróz ostro szczypał po policzkach. Mój przyokienny termometr pokazywał -15°C. Odśnieżałem wjazd do garażu usypując obok hałdę śniegu, spojrzałem na nią i w padłem na szatański pomysł, a czemu by nie spróbować w niej !.
Zrobiłem następujący nastaw:
Wiadro-16l wody , 4kg cukru , 0,5 paczki Alcotec turbo24 pure od kolegi 98%, temperatura nastawu 35°C, osłona 4 stare kurtki, torba i worek nylonowy + śnieg.
Na drugi dzień po 12h sprawdzam co się dzieje.
Temperatura cukrówki wynosi 32° a Blg 13. Zakopuję znowu i zostawiam na następną noc.
Późnym wieczorem spoglądam na przyokienny termometr i jestem lekko przerażony -25°!
Myślę sobie takiego mrozu nie wytrzymają. Rano w niedzielę biegnę zobaczyć co się dzieje.
Temperatura cukrówki +20°C i -2Blg. Minęło 36h i cukier praktycznie przerobiony!
Kolego 98% jak dla mnie lepszych drożdży do cukrówek nie trzeba. Turbo 8kg przy Turbo24 to szajs.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Akas, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Alcotec turbo 24 pure - na mrozie w śniegu
Mi się wydaje że czym dłużej nastaw pracuje tym więcej świństwa wyprodukują bakterie. Wiadomo że na początku jest wyścig kto pierwszy: bakterie czy drożdże.olo 69 pisze: Piszesz że Turbo 8 kg przy Turbo 24 to szajs.Czy chodzi tylko o czas fermentacji czy może też o walory smakowe destylatu?
Pozdrawiam.
Jak dla mnie na zimę to nie ma lepszych drożdży niż T24H. Nie zafundowałem im takich warunków jak kolega Akas ale w pomieszczeniu było 10-12°C a w beczce 33 mimo że beczka nie była super zaizolowana.
dałem im 12kg cukru i wody do 50l i wszystko trwało od niedzieli do środy więc trzy dni.
dla mnie bomba
ale jak zdobędę większą beczkę to spróbuję 18kg cukru i wody do 75l - taka ilość będzie dla mnie idealna bo pierwsze gotowanie na trzy razy i po zlaniu wszystkiego razem i rozcieńczeniu wodą będzie w sam raz na drugie gotowanie
dałem im 12kg cukru i wody do 50l i wszystko trwało od niedzieli do środy więc trzy dni.
dla mnie bomba
ale jak zdobędę większą beczkę to spróbuję 18kg cukru i wody do 75l - taka ilość będzie dla mnie idealna bo pierwsze gotowanie na trzy razy i po zlaniu wszystkiego razem i rozcieńczeniu wodą będzie w sam raz na drugie gotowanie
- pędzący jeleń
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2008-10-22, 02:52
ja na 1/2 paczki Turbo 24 daję 10 kg cukru i wody o temp 35 st (nie chce mi się za bardzo czekać aż mocniej ostygnie) zwykle do 45 litrów. Ale fermentacja w wmiarę ciepłym pomieszczeniu (ok 20 st C) trwa zwykle 10-14 dni. Na drugi czy trzeci dzień dodaję ok 250 gr przecieru pomidorowego Podravka. Nie wiem jak to robicie że u was te robaki zasuwają tak szybko
pędzący jeleń
Czyli na paczke 20kg + woda do 90lpędzący jeleń pisze:ja na 1/2 paczki Turbo 24 daję 10 kg cukru i wody o temp 35 st (nie chce mi się za bardzo czekać aż mocniej ostygnie) zwykle do 45 litrów. Ale fermentacja w wmiarę ciepłym pomieszczeniu (ok 20 st C) trwa zwykle 10-14 dni. Na drugi czy trzeci dzień dodaję ok 250 gr przecieru pomidorowego Podravka. Nie wiem jak to robicie że u was te robaki zasuwają tak szybko
Ja robie 6 kg cukru + woda 21 L x 2
czyli 12 kg cukru + 42 L wody na paczke.
Fermentacja 4 dni do blg -2
Pozdrawiam
Siara
Siara
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości