Drożdże aktywne gorzelnicze T 3
Robiłem już na różnych drożdżach gorzelnianych takich jak T 3, Turbo 24 pure,Turbo 48 pure,Vodka star,Coobra 7 i co mogę stwierdzić to to że jeśli macie kolumnę o dobrej rozdzielczości to po dwóch destylacjach nie odróżnicie który nastaw był z czego robiony.
Zawsze wyjdzie w smaku taka sama czysta wódka.
Choć ostatnio i tak robię tylko ze zboża.
Pozdrawiam.
Zawsze wyjdzie w smaku taka sama czysta wódka.
Choć ostatnio i tak robię tylko ze zboża.
Pozdrawiam.
OLO 69
Witam Panowie. Mam pytanie co do T3. Czy magę zrobić taki nastaw cukrowy z:
14 kg cukru, 40 l. wody plus ewentualnie pożywka od "Zamojscy" bo akurat mam taką. I teraz pytania:
1. czy nie będzie za mało wody na taką ilość cukru,
2. jaką objętość zajmnie te 14 kilo cukru, bo mam keg 30 l. i chciałbym to "puścić" na 2 razy,
3. czy dać tą pożywkę.
i najważniejsze: jak dozować te drożdze (czy dać zawartość torebki bezpośrednio do nastawu, czy przygotować je wcześniej - jeżeli tak to w jaki sposób)
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
14 kg cukru, 40 l. wody plus ewentualnie pożywka od "Zamojscy" bo akurat mam taką. I teraz pytania:
1. czy nie będzie za mało wody na taką ilość cukru,
2. jaką objętość zajmnie te 14 kilo cukru, bo mam keg 30 l. i chciałbym to "puścić" na 2 razy,
3. czy dać tą pożywkę.
i najważniejsze: jak dozować te drożdze (czy dać zawartość torebki bezpośrednio do nastawu, czy przygotować je wcześniej - jeżeli tak to w jaki sposób)
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Nie.endres pisze: 1. czy nie będzie za mało wody na taką ilość cukru,
14 x 0,6l= 8,4l2. jaką objętość zajmnie te 14 kilo cukru, bo mam keg 30 l. i chciałbym to "puścić" na 2 razy,
.3. czy dać tą pożywkę
Koniecznie.
Wsypać do nastawu i dobrze wymieszać- np. wiertarką.czy dać zawartość torebki bezpośrednio do nastawu, czy przygotować je wcześniej - jeżeli tak to w jaki sposób
@enders
Do kega 30l nie zalewaj więcej niż 25l cukrówki.
Jeśli robisz z cukru nie przekraczaj 1kg na 3l wody. Drożdże mogą męczyć się w końcówce i nie przerobić wszystkiego.
1kg cukru po rozpuszczeniu zajmuje 0,6l.
Proponuję zrobić bezpieczną proporcję, czyli 13kg na 42l wody.
Drożdże można dozować z torebki do nastawu. Najważniejsze aby nie był zbyt gorący. Dobra temperatura to 25-30C.
Cukier można podzielić na dwie części i po 2 dniach dodać drugą, taki zabieg może skrócić ogólny czas fermentacji.
Do kega 30l nie zalewaj więcej niż 25l cukrówki.
Jeśli robisz z cukru nie przekraczaj 1kg na 3l wody. Drożdże mogą męczyć się w końcówce i nie przerobić wszystkiego.
1kg cukru po rozpuszczeniu zajmuje 0,6l.
Proponuję zrobić bezpieczną proporcję, czyli 13kg na 42l wody.
Drożdże można dozować z torebki do nastawu. Najważniejsze aby nie był zbyt gorący. Dobra temperatura to 25-30C.
Cukier można podzielić na dwie części i po 2 dniach dodać drugą, taki zabieg może skrócić ogólny czas fermentacji.
Ostatnio zmieniony 2011-05-09, 09:46 przez Akas, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak chcesz mieć problemy to dodaj kwasek.
Jeśli nie to daj 40 litrów wody,12 kg cukru i jedną paczkę T 3 i po max pięciu- siedmiu dniach masz po fermentacji.
Taka proporcja jest sprawdzona i moim zdaniem nie ma co kombinować z większą ilością cukru bo mogą wystąpić niepotrzebne problemy.
Pozdrawiam.
Jeśli nie to daj 40 litrów wody,12 kg cukru i jedną paczkę T 3 i po max pięciu- siedmiu dniach masz po fermentacji.
Taka proporcja jest sprawdzona i moim zdaniem nie ma co kombinować z większą ilością cukru bo mogą wystąpić niepotrzebne problemy.
Pozdrawiam.
OLO 69
A to Ty będziesz robił na zwykłym aparacie bez refluksu?endres pisze:@olo_69
A ile można z tego uzyskać przeliczając na 60%?
Pozdrawiam
Wtedy nie wyciągniesz całego spirytusu z nastawu.
Dlatego ciężko powiedzieć ile 60% wyciągniesz.
A z 12 kg cukru powinno się wyciągnąć na kolumnie niby 7,2 litra spirytusu ale z praktyki wynika że jest tego po pierwszym pędzeniu około 6 litrów dobrego spirytusu 96% - oprócz przedgonu i pogonu.
Pozdrawiam.
OLO 69
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości