Inna pożywka do drożdży
Inna pożywka do drożdży
Witam. Właśnie chciałem zrobić matkę z Zamoyskich. Wsypałem drożdże i cukier, zalałem wodą i okazało się że skończyła mi się pożywka. Drożdże chciałem dodać do moszczu z jabłek, żeby otrzymać cydr. Czy można dodać zamiennie czegoś innego co jest w kazdym domu. Czy te drożdże i moszcz mogą stać tydzień aż przyjdzie zamówiony towar? Może dobry byłby przecier pomidorowy ale ile go dodać do paczki Zamoyskich?.
Sporo już zostało powiedziane http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... t=calvados. Żeby zachować jak najwięcej aromatów fermentuj w temp. poniżej 20°C.
Witam fachowców!
Kiedyś ktoś wspomniał cos o moczniku czy też saletrze amonowej (nie jestem pewien czy przypadkiem nie chodziło o jakąś inną substancję) jako pożywce. Forumowa wyszukiwarka mi nie pomogła. Jeśli ktoś wie coś na ten temat, proszę o podzielenie się wiedzą. Poza tym skoro temat alternatywnych pożywek dla drożdzy już isnieje, może warto go rozwinąć.
Wiemy już o korzystym wpływie koncentratu pomidorowego zawierającego witaminę H na rozwój drożdży. Dobrą pożywką jest też wywar z drożdży piekarskich ale może ktoś wie o czymś jeszcze.
Kiedyś ktoś wspomniał cos o moczniku czy też saletrze amonowej (nie jestem pewien czy przypadkiem nie chodziło o jakąś inną substancję) jako pożywce. Forumowa wyszukiwarka mi nie pomogła. Jeśli ktoś wie coś na ten temat, proszę o podzielenie się wiedzą. Poza tym skoro temat alternatywnych pożywek dla drożdzy już isnieje, może warto go rozwinąć.
Wiemy już o korzystym wpływie koncentratu pomidorowego zawierającego witaminę H na rozwój drożdży. Dobrą pożywką jest też wywar z drożdży piekarskich ale może ktoś wie o czymś jeszcze.
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Misza miałeś 100% rację.
Nastaw pracuje cały czas równiutko, ze stałą prękością. Nawet następne nastawy z pożwką pracują (wydaje mi się) słabiej i mniej regularnie
A co do saletry dolomitowej (czy saletrzaku ) to takiej po prostu niema. Dolomit to nazwa kopaliny a nie związku chemicznego. Różni się od węglanu wapnia tym że zawiera dodatkowo węglan magnezu. Wiem coś o tym bo kopię tego ok 1 milion ton rocznie.[/center]
korekta: kowal
Nastaw pracuje cały czas równiutko, ze stałą prękością. Nawet następne nastawy z pożwką pracują (wydaje mi się) słabiej i mniej regularnie
A co do saletry dolomitowej (czy saletrzaku ) to takiej po prostu niema. Dolomit to nazwa kopaliny a nie związku chemicznego. Różni się od węglanu wapnia tym że zawiera dodatkowo węglan magnezu. Wiem coś o tym bo kopię tego ok 1 milion ton rocznie.[/center]
korekta: kowal
http://www.azoty.tarnow.pl/?doc=oferta&id=175kuba pisze: A co do saletry dolomitowej (czy saletrzaku ) to takiej po prostu niema. Dolomit to nazwa kopaliny a nie związku chemicznego. Różni się od węglanu wapnia tym że zawiera dodatkowo węglan magnezu. Wiem coś o tym bo kopię tego ok 1 milion ton rocznie.[/center]
korekta: kowal
Tak jak pisałem, nie jestem chemikiem i chemię miałem ponad 30lat temu. Rzeczywiście może zbyt pochopnie napisałem że nie ma saletry dolomitowej. Chodziło mi o to że dolomit to nie nazwa związku chemicznego tylko skały (chociaż oczywiście ma określony wzór chemiczny) i nie ma zwiazku chemicznego o nazwie saletra dolomitowa. Na przykład gdyby zmielony granit (chociaż dolomit to skała osadowa a granit wylewna ale nie o to chodzi) zmieszać z saletrą amonową to czy otrzymalibyśmy "saletrę granitową". Ale rzeczywiście saletra dolomitowa istnieje chociaż według mnie jest to nazwa handlowa. Żeby niepotrzebnie nie dyskutować proponuję, że mojej poprzedniej wypowiedzi nie było. Pozdrawiam.
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Panowie chemicy prosze o rade
- posiadam siarczan amonu 1 kg
z (poch) , w wikipedii wyczytałem że stosuje się go w przemyśle drożdżowym pytanie brzmi - czy można go stosować jako pożywkę dla drożdży?? Proszę o szybką odpowiedź bo właśnie nastawiam 50-tkę jabłkowego winka a jak nie wyjdzie winko to calvados.
- posiadam siarczan amonu 1 kg
z (poch) , w wikipedii wyczytałem że stosuje się go w przemyśle drożdżowym pytanie brzmi - czy można go stosować jako pożywkę dla drożdży?? Proszę o szybką odpowiedź bo właśnie nastawiam 50-tkę jabłkowego winka a jak nie wyjdzie winko to calvados.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości