Nowość w ofercie drożdże Alcotec Whisky Yeast
: 2010-07-01, 23:25
Witam informuje iż pojawiały się nowe drożdże Whisky Yeast +AG - Alcotec- a .
Są to drożdże do produkcji whisky stosowane w destylarniach whisky głownie Szkockich ale ogólnie szczep ten stosowany jest na całym świecie .
Wraz z drożdżami jest enzym 'AG" - amyloglukoza - enzym scukrzajmy dextryny oraz cukry zawarte w śrucie jęczmiennej , kukurydzianej .
Można stosować dowolne zboże - lecz najlepsze efekty jakościowe wychodzą na jęczmieniu , kukurydzy - bo to główny składnik w wytwarzaniu wysoko gatunkowych whisky .
można postawić "cukrówkę " na drożdżach whisky lecz enzym nie będzie miał tutaj żadnego zakresu działania i nastaw nie będzie tak bogaty w smak typowy dla whisky
Zboże -śrutę należy najpierw upłynnić alfa amylazą - enzymem upłynniającym który dodawany jest do każdego opakowania drożdży dodatkowo .( gdzie nikt inny go nie dodaje lub jest dodatkowo płatny )
Po upłynnianiu nie jest wymagane przeprowadzenie korekty pH - amyloglukoza jest szeroko działającym enzymem - który podczas fermentacji konwertuje scukrzone cukry na czysty etanol .
fermentację powinno przeprowadzać się w warunkach 20-25sC , czas fermentacji 3-6 dni .
przy proporcjach 1:3 , - śruty do wody uzyskujemy ~ 12% alkoholu w zacierze .
1 opakowanie obliczone jest na 25 l zacieru
koszt drożdży whisky = 12,50 zł
Przy zakupie x4 opakowań worek filtracyjny do zacieru gratis - oferta ograniczona do x10 kompletów !!!
W razie zainteresowania chętnych zapraszam na p.w.
pozdrawiam
98%
Są to drożdże do produkcji whisky stosowane w destylarniach whisky głownie Szkockich ale ogólnie szczep ten stosowany jest na całym świecie .
Wraz z drożdżami jest enzym 'AG" - amyloglukoza - enzym scukrzajmy dextryny oraz cukry zawarte w śrucie jęczmiennej , kukurydzianej .
Można stosować dowolne zboże - lecz najlepsze efekty jakościowe wychodzą na jęczmieniu , kukurydzy - bo to główny składnik w wytwarzaniu wysoko gatunkowych whisky .
można postawić "cukrówkę " na drożdżach whisky lecz enzym nie będzie miał tutaj żadnego zakresu działania i nastaw nie będzie tak bogaty w smak typowy dla whisky
Zboże -śrutę należy najpierw upłynnić alfa amylazą - enzymem upłynniającym który dodawany jest do każdego opakowania drożdży dodatkowo .( gdzie nikt inny go nie dodaje lub jest dodatkowo płatny )
Po upłynnianiu nie jest wymagane przeprowadzenie korekty pH - amyloglukoza jest szeroko działającym enzymem - który podczas fermentacji konwertuje scukrzone cukry na czysty etanol .
fermentację powinno przeprowadzać się w warunkach 20-25sC , czas fermentacji 3-6 dni .
przy proporcjach 1:3 , - śruty do wody uzyskujemy ~ 12% alkoholu w zacierze .
1 opakowanie obliczone jest na 25 l zacieru
koszt drożdży whisky = 12,50 zł
Przy zakupie x4 opakowań worek filtracyjny do zacieru gratis - oferta ograniczona do x10 kompletów !!!
W razie zainteresowania chętnych zapraszam na p.w.
pozdrawiam
98%